Van Halk Sağlığı'ndan 'çocuk felci aşısı' uyarısı

Van Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Eker, 'Çocuk Felci' aşısının önemine değinerek, aileleri bu aşıyı yaptırmaları konusunda uyardı.

VAN 4.04.2014 23:09:27 0
Van Halk Sağlığı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Eker, 7-13 Nisan tarihleri arasında destek aşılama kampanyası kapsamında aralarında Van’ın da bulunduğu Diyarbakır, Siirt, Mersin, Hakkâri ve Batman’da eş zamanlı olarak bebek ve çocuklara 1. tur destek aşılaması yapılacağını bildirdi.

Çocuk felcinin poliomyelit virüsünün meydana getirdiğini ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Mehmet Eker,” Bir zamanlar tüm dünyada görülebilen çocuk felci hastalığının yok edilmesi için başlatılan yoğun aşılama kampanyaları sonucunda ciddi bir azalma olduğunu söyledi.

Dr. Eker, “Polio Eradikasyon Programı kapsamında ülkemizde 1989 yılından itibaren yürütülen çalışmalar başarıya ulaşmış ve 1998 yılındaki son vakadan bu yana yeni vaka tespit edilmemiştir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa bölgesindeki 51 ülke ile birlikte 2002’de ‘Poliodan arındırılmış bölge’ olarak sertifikalandırılmıştır. Ancak dünyada halen polio virüs dolaşımının devam ettiği bölgeler mevcuttur. Bu durum, vahşi polio virüs dünyadan tamamen yok edilene kadar aşılama çalışmalarının devam etmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır” dedi.

Çocuk felci virüsünün sadece insanlarda bulunduğunu dile getiren Dr. Eker, şu önemli bilgileri verdi:

“Kişiden kişiye, bu virüsü taşıyan kişilerin dışkıları ile kirlenmiş yiyecekler ve su yolu ve daha nadiren solunum yoluyla bulaşmaktadır. Ilıman iklimlerde polio virüs enfeksiyonu yaz aylarında artar. Polio virüsü çok büyük bir hızla yayılan bir virüstür. Hasta kişiyle aynı evde kalan çocuklara yayılma oranı yüzde 100, erişkinlere bulaşma oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Polio Eradikasyon Programı’nda amaç vahşi polio virüsünün yok edilmesidir. 7-13 Nisan 2014 tarihinde destek aşılama kampanyası kapsamında ilimizin de içinde bulunduğu Diyarbakır, Siirt, Mersin, Hakkari ve Batman’da eş zamanlı bebek ve çocuklarımızın 1. tur destek aşılaması yapılacaktır”

“Çocuk felci aşı günlerinde çocuklarınızın aşılarını mutlaka yapın”

Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nın görüşleri doğrultusunda Van’da ailelere rutin hizmetler çerçevesinde önerilen aşı takvimine ek olarak kapı kapı dolaşıldığını da sözlerine ekleyen Dr. Eker, “Çocuk Felci Aşı Günleri’nde çocuklarının aşılarını mutlaka yaptırmalıdırlar. Bu konuda sağlık personeline yardımcı olmalarını bekler tüm çocuklarımızın polio virüsünden arındırılmış bir dünyada yaşamalarını dilerim” ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın-İLKHA)