Van Gölü’ne birincilik yakışır…

Eşsiz güzelliği ve göz alıcı maviliğiyle dünya harikaları arasında yer alan Van Gölü, NASA'nın 20 yılın en iyilerinin yarıştığı 'Dünya Turnuvası' isimli online yarışmasında, ilk turda Tayland ve Kamboçya, ikinci tu

VAN 31.03.2021 13:29:21 0
Van Gölü’ne birincilik yakışır…
Tarih: 01.01.0001 00:00

 ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapan astronotlar tarafından çekilmiş dünya fotoğraflarından oluşan yarışmada yer alan Van Gölü, çeyrek finale kalmayı başardı.
 NASA Dünya Gözlemevi'nin, 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapan astronotlar tarafından çekilmiş Dünya fotoğraflarından oluşan yarışmasında Van Gölü fotoğrafı üçüncü kaldı. En iyi 8 fotoğraftan biri seçilen Van Gölü'nün uzaydan çekilmiş fotoğrafı, üçüncü turda,Maysak Tayfunu'nun uzaydan çekilmiş fotoğrafı ile yarışacak.
 Dünya Turnuvası adı verilen online yarışmada yer alan 32 fotoğraf arasında Van Gölü'nün uzaydan çekilmiş fotoğrafı da yer almıştı. Van Gölü fotoğrafı, ilk turda Tayland ve Kamboçya'nın sarı ve yeşil ışıklarının yansıtıldığı fotoğrafla; ikinci turda ise İtalya Elba Adası'nın uzaydan çekilmiş fotoğraf ile yarıştı.
 Katılımcıların oylarıyla ilk 8 fotoğraf arasında girmeyi başaran Van Gölü, üçüncü turda 2015'te Filipinler'de meydana gelen Maysak Tayfunu'nun gözünün uzay istasyonundan çekilmiş fotoğrafıyla yarışacağı ifade edildi.
 NASA daha önce Van Gölü ile ilgili yaptığı açıklamada, "Astronot Kate Rubins, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yörüngesinde dolanırken, dünyadaki en büyük soda veya alkali göl olan Türkiye'deki Van Gölü'nün bir kısmının bu fotoğrafını çekti. Genel olarak, soda gölleri, yüksek karbonat türleri konsantrasyonları ile ayırt edilir. Van Gölü endoreik bir göldür - çıkışı yoktur, dolayısıyla suyu buharlaşarak kaybolur - pH 10 ve yüksek tuzluluk seviyelerine sahiptir Erciş şehri yakınlarındaki sular (nüfus 90.000) sığdır, ancak gölün diğer kısımları 450 metre (1.467 fit) derinliğe kadar çıkabilir. Van Gölü su seviyeleri, iklim değişikliği, volkanik patlamalar ve tektonik aktivite nedeniyle son 600.000 yılda 100 metre değişti. Açık ve koyu tonlu su girdapları olarak görünen bulanıklık bulutları çoğunlukla kalsiyum karbonat, detritik malzemeler ve bazı organik maddelerden oluşur. Van Gölü'nde, fitoplankton ve sucul bitkiler büyüyüp çok fazla organik karbon ürettiklerinde, ilkbahar ve sonbaharda yüksek partikül akışları meydana gelir. Göl aynı zamanda bilinen en büyük modern mikrobiyalit yataklarına da ev sahipliği yapıyor. Astronot fotoğrafı ISS049-E-3464, 12 Eylül 2016'da, 290 milimetre lens kullanılan bir Nikon D4 dijital kamera ile alındı ve ISS Ekip Dünya Gözlem Tesisi ve Johnson Uzay Merkezi, Yer Bilimi ve Uzaktan Algılama Birimi tarafından sağlandı. Görüntü, Expedition 49 mürettebatının bir üyesi tarafından çekildi. Kontrastı iyileştirmek için görüntü kırpılmış ve iyileştirilmiş ve mercek kusurları kaldırılmıştır. Uluslararası Uzay İstasyonu Programı, ISS Ulusal Laboratuvarı'nın bir parçası olarak laboratuvarı, astronotların bilim adamları ve halk için en büyük değeri olacak Dünya'nın fotoğraflarını çekmelerine yardımcı olmak ve bu görüntüleri internette ücretsiz olarak kullanıma sunmak için destekliyor. Astronotlar ve kozmonotlar tarafından çekilen ek görüntüler, Dünyanın Astronot Fotoğrafçılığı için NASA / JSC Geçidi'nde görüntülenebilir" ifadelerine yer vermişti.
 Van Bölge Gazetesi: Aslıhan Karakoç