Van Gölü'nde kadın olmak!

Van'da kadınlar yaz sıcaklarında göle girip serinlenmek için kilometrelerce yol kat edip, erkeklerin bulunmadığı bölgelere gidiyor.

VAN 12.08.2015 11:49:09 0
Van Gölü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Batı illerinde kadınlarla erkekler aynı mekânda denize girebilirken, Türkiye'nin en büyük gölü olan ve yöre halkı tarafından "deniz" olarak adlandırılan Van Gölü'nde ise bu durum yadırganıyor.

Gölde birbirlerini tanımayan kadın ve erkeklerin bir arada bulunması yadırganırken, aileler bu nedenle göle girebilmek için gözden ırak mekânları seçiyor.

KİLOMETRELERCE YOL GİDİYORLAR
Gölün Tuşba, İpekyolu ve Edremit sahillerinde özellikle erkekler mekân tutuyor. Buralarda erkekler suya girdiği için kadınlar tercih etmiyor.
Bu nedenle de bazen hafta içi ama özellikle Cumartesi ve Pazar günlerinde aileler özel araçlarıyla ya da kiraladıkları araçlarla kent merkezine uzak yerlere gidiyor.
Ailelerin en fazla tercih etiği yerlerin başında da Erciş-Muradiye yol güzergâhında bulunan Mollakasım ve Amik ovası sahilleri ile Edremit-Gevaş ve Gevaş Tatvan arasında yer alan yerleşim yerlerine uzak sahiller geliyor.

EN AZ 200-300 METRE ARA
Buralara giden ve çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan aileler, herhangi bir düzenlemenin olmadığı sahilde, kumsalda en az 200-300 metre aralıklarla çadırlarını kuruyor. 
Güneşin altında semaverlerini yakan ve mangalarına köz atıp etlerini pişiren aileler, bir yandan da göle girerek sıcaklardan ve stresten uzaklaşmanın keyfini çıkarıyor.

BAŞKA YERDE OLSA!
Serinlenmek için yalnız yerleri seçen ailelerin en fazla yakındığı şey ise sahil şeridinin kaderine terk edilmiş olması. 
Gölün ilgisiz kaldığından yakınan Melek Şahin isimli 3 çocuk annesi, şunları söyledi:
"Eğer bu göl başka yerde olsa yemin ederim dünyanın bir numaralı gündem maddesi olurdu. Herkes bu gölü konuşurdu. Sahili düzenlenirdi, parklar, ağaçlandırmalar, gölgelikler, çeşmeler, sadece birkaç yerde değil, çepeçevre her tarafı düzenlenirdi ve insan akınına uğrardı. Biz buralara geliyoruz ama işkenceyle geliyoruz. Gölün en yakın ve en güzel yerlerini erkekler kapıyor, biz de mecburen çocuklarımızla rahat bir ortamda bulunmak için bu kadar uzak yerlere geliyoruz. Yetkilileri insafa çağırıyorum kendi adıma."

MAHALLELİ DE YOLLARDAN MUZDARİP
Gölün sahil şeridinin bakımsız olduğunu ve belediyelerin gereken önlemleri almadığından yakınan Mollakasım mahallesi sakinleri de, göle girmek için gelenlerin büyük bir sıkıntı yaşadığını söyledi.
Yolların bozuk ve engebeli olduğunu belirten mahalle sakinleri, gelenlerin bu nedenle zamanının büyük bir kısmını yollarda geçirdiğini ifade etti.
Bir mahalle sakini, gelenlerin öncesinde alışverişlerini yaptıkları için sahile yakın bölgede marketler olduğu halde kimsenin gelip alışveriş yapmadığından da yakındı. 
Mahalle sakini, "Ama onlar da haksız değil, yollarla savaşmaktan, tozdan dumandan bizi göremiyorlar. Mesela koyun yoğurdu var, tandır ekmeği var, en meşhur kavunumuz var, ama gelenler öncesinde alışveriş yaptıkları için genellikle bizden yapmıyorlar, çok azı aklına gelirse kapımızı açıyor" diye konuştu.

HER YÖNE DENİZ SEFERİ
Aileler, Van gölündeki vapur seferlerinin de her yöne yapılmasını istedi. 
Göldeki deniz taşıtlarının sadece Edremit ve Akdamar güzergahını kullandığını belirten aileler, "Halbuki piknik yapılabilen ve kullanılabilen tüm sahillere seferler düzenlenmelidir, yaz aylarında en azından Cumartesi ve Pazar günleri için böyle bir düzenleme yapılabilir" görüşünü dile getirdi.

Aileler, sahilde gerekli düzenleme olmadığı için temiz su ihtiyaçlarını da evlerinde getirdikleri suyla karşılamaya çalıştıklarını, bitince de susuz kaldıklarını ifade etti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı