Van Gölünde Avlanma Yasağı Başlıyor

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin neslinin devamı için 15 Nisan 15 Temmuz tarihlerinde uygulanan avlanma yasağının 5 gün sonra başlayacağı belirtildi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Altuner: 'Van Gölü'n?

VAN 10.04.2014 19:59:13 0
Van Gölünde Avlanma Yasağı Başlıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin neslinin devamı için 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde uygulanan avlanma yasağı, 5 gün sonra başlayacak.

Türkiye'nin 3713 kilometrekare yüzölçümüne sahip en büyük gölünde neslini devam ettiren inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında tatlı su ağızlarına göç ediyor. Gerçekleştirdiği kutsal yolculukta eşsiz bir görüntü sergileyen inci kefalinin, özellikle kaçak avlanma yapan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında önemli tedbirler alınıyor.

Bu yıl uygulanacak tedbirlerle ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, inci kefalinin neslinin gelecek nesillere ulaşması için üreme dönemi olan tarihlerde avlanmasının yasak olduğunu anımsatarak, ilgili kurumlar tarafından üreme döneminde ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi. Altuner, alınan tedbirler kapsamında kaçak avlanmanın önüne geçmeye ve ceza yazmaktan çok avlanan balığın vatandaşlar tarafından alınmasını engellemeye çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Her yıl 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında inci kefali için avlanma yasağı başlıyor.

Bu dönemde inci kefalinin avlanması, taşınması, satılması ve tüketilmesi yasak. Tabii bu yasağın uygulanması tek taraflı mümkün değil. Bunu başarabilmek için toplumun, balıkçıların ve tekne sahiplerinin duyarlı olması lazım. İnci kefalinin aynı zamanda ekonomik bir değeri var. Göl çevresindeki yerleşim birimlerinde 14 bin dolayında insan geçimini avcılıktan sağlıyor. Yılda 10 bin ton civarında balık pazara sunuluyor. Bu ciddi bir rakam. Bunun ilimize getirisi 10 milyon civarındadır. Bu nedenle de balığın neslinin devamı için üreme döneminde yapılan avlanmaya engel olmamız gerekiyor."

Altuner, 10-15 yıl öncesine kadar kaçak avlanmanın yüksek oranlarda olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayan inci kefali için üreme sezonunda uygulanan av yasağıyla kaçak avlanma yüzde 85'lerden 25'lere geriledi. Yapılan kontroller ve mücadele yöntemleri ile bu yüzdenin ciddi anlamda aşağıya çekilmesi, daha minimum düzeye indirilmesi mümkün. Bu dönemde ilgili kurumlar, avlanmasına, taşınmasına ve satılmasına müdahale edecekler. Bunu gerçekleştirmemiz için de kamuoyunun desteğine ihtiyacımız var. Bu anlamda vatandaşlarımızın da mağdur olmaması için kaçak avcılık yapılmamasını istiyoruz. Çünkü kaçak avlanma yapan kişilere ciddi para cezaları kesiliyor." Yasağın başlamasıyla, inci kefali avlayan ve satan kişilerin güvenlik güçlerine bildirilmesini isteyen Altuner, yerli ve yabancı turistleri de Türkiye'de bir benzeri daha olmayan inci kefali göçünü izlemeye davet etti.







Van Gölünde Avlanma Yasağı Başlıyor