Van Gölü yoksa Van da yok!

Gereken özenin gösterilmemesi durumunda Van Gölünün 10-15 yıl içerisinde yok olacağını iddia eden Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, 'Siyasete, yerel yönetimlere ve halka çağrımdır; gölümüze sahi

VAN 17.10.2016 11:36:56 0
Van Gölü yoksa Van da yok!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van Gölünün, İskele Mahallesi'nde kurulu bulunan Arıtma Tesisleri'nin olduğu bölgede evsel atıklar ve kanalizasyon atıkları nedeniyle büyük bir kirlenme oluşmuş durumda. Yakın mesafede hayvancılığın da yapıldığı bölgede, meydana gelen kirlenme aynı zamanda mahalleye büyük bir kokunun da yayılmasına neden oluyor.

"MODERN BİR ARITMA OLMALI"
Konuyla ilgili olarak Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, kirlenmenin yaşandığı bölgede basın açıklaması yaptı.
Basın mensuplarıyla kirlenmenin yaşandığı bölgeyi dolaşan Kalçık, yaptığı açıklamada şu anda faaliyette bulunan tesisin 1960'lı yıllara göre ve o günün nüfusuna göre kurulmuş bir tesis olduğunu söyledi.
Yetkililerce tesisin yüzde 30 kapasite ile çalıştığı yönünde açıklamalar olduğunu ifade eden Kalçık, "Doğrudur, yüzde 30 kapasite ile çalışıyor, ama bu yüzde 30 sadece gelen pisliği çökertiyor, arındırmıyor. Oysa şu anda Van'ın nüfusu 1 milyonu aşmış durumda, nüfusa göre yeni bir ileri teknoloji arıtmaya ihtiyaç vardır. Biyolojik bir arıtmanın olması lazım" dedi.

"TOPLAMA İHALESİ"NE DİKKAT ÇEKTİ
Önlem olarak şu anda bir toplama ihalesinin gündemde olduğuna dikkat çeken Kalçık, "Bu arıtma tesisine günde 1800 litre/saniye evsel atık ve pislik akmaktadır. Buraya 19 tane dere akıyor, hiçbirinde filtreleme sistemi yoktur. Günün tekniklerine uygun bir arıtma olmasa bu iş olmaz. Şimdi bir de toplama ihalesi yapılacakmış, bu tür çabalar kesinlikle nihai çözüm için sonuç alıcı olmayacaktır." diye konuştu.

YYÜ'NÜN TESPİTLERİ
Van Gölünün içinde bulunduğu kirlenmeyle ilgili Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden (YYÜ) konuya vakıf uzman akademisyenlerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Kalçık, şunları söyledi:
"Orada bize söylediler, eğer önlem alınmazsa Van Gölü 10-15 yıl içerisinde ölür. Siyasete, yerel yönetimlere ve halka çağrımdır; gölümüze sahip çıkalım, Aral Gölünün kaderine uğramayalım. Bize emanet olan bu tarihi değeri, iyi ve doğru koruyalım, çünkü Van Gölü yoksa Van da yoktur!"

VAN GÖLÜ KORUMA KANUNU
Hükümetin "Van Gölü Koruma Kanunu" adı altında bir kanun çıkarması gerektiğini söyleyen Kalçık, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
"Görüyorsunuz burada milyonlarca kuş var. Buraya çocuklar geliyor, süt hayvanları geliyor, bu şekilde ya da başka yollardan buradaki pislik bir şekilde soframıza geliyor. Önlem alınmazsa hem gölümüzden, hem çevremizden, hem sağlığımızdan olacağız. Biz Çev-Der olarak diyoruz ki, Van'da Van Gölü öncelikli sorun olmalıdır. Bu sorun siyasi önceliklerden önce gelmelidir. O nedenle de hükümet Van Gölü Koruma Kanunu çıkarmalıdır. Bütün ilçelere ileri biyolojik arıtma tesisi yapılmalıdır. Arıtma tesisi şehrin girişinde mahalle içinde olmamalıdır, insanların ulaşamayacağı bir bölgede olmalıdır."

"ÇOCUKLUĞUMUZDA YÜZÜYORDUK"
Şu anda dolaşmanın bile zor olduğu bölgede eskiden gölde yüzüldüğünü belirten Kalçık, "Çocukluğumuzda burada yüzüyorduk, şimdi geçemiyoruz. Tekrar söylüyorum, siyaset, yerel yönetimler ve halk olarak hep birlikte gölümüze sahip çıkalım, bu bize bırakılan bir mirastır, mirasımıza sahip çıkalım, Van Gölü yoksa emin olun Van da yoktur! Biz bu konuyla ilgili daha önce TMMOB ile birlikte bir rapor da hazırladık, yetkili mercilere sunduk, ne yazık ki halen bir cevap almış değiliz."