Van Gölü sahillerindeki kirlilik ve kötü koku ciddi boyutlarda!

Her gün tonlarca atık ile kirlenen Van Gölü, çevresindeki yerleşim yerlerindeki yaşam alanlarındaki atıklarla ciddi şekilde kirletilmeye devam ediyor.

VAN 19.11.2019 15:26:01 0
Van Gölü sahillerindeki kirlilik ve kötü koku ciddi boyutlarda!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Her gün tonlarca atık ile kirlenen Van Gölü, çevresindeki yerleşim yerlerindeki yaşam alanlarındaki atıklarla ciddi şekilde kirletilmeye devam ediyor. Bir taraftan arıtma tesisinin olmaması diğer taraftan çevresel kirlilik ile mücadele eden gölün Tuşba İlçesi’ne bağlı İskele Mahallesi’ndeki sahilleri kirliliğin ciddi boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor. Arıtma tesisinin bir an önce bitmesi gerektiğini gösteren kirlilik görüntüleri, gölde aynı zamanda dip çamur temizliği ve diğer tedbirleri de elzem kılıyor.

Dünya’nın en büyük sodalı, Türkiye’nin ise en büyük gölü olma özelliğini barındıran Van Gölü, yıllardır süre gelen kirlilik problemiyle karşı karşıya kalıyor. Her geçen gün artan kirlilik özellikle yaz aylarında ciddi boyutlara varırken göl kıyısındaki çöp yığınları her gün tonlarca atık ile kirlenen göle daha büyük zararlar veriyor. Van Büyükşehir Belediyesi ile Van Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (VASKİ), tarafından başlatılan ‘İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ projesi çalışmaları devam ederken yok olma tehlikesiyle gündemden düşmeyen Van Gölü kirliliği, mevsim şartlara bağlı olarak suların çekilmesinin ardından ortaya çıkan çöplük ve pislik kokuya neden oldu.

Tuşba İlçesi’ne bağlı İskele Mahallesi’nde yer alan sahil şeridinde görüntülere yansıyan ortaya çıkan kirlilik ve kötü koku gölün karşı karşıya kaldığı tehlikeyi bir kez daha gözler önüne sererken görüntüler arıtma tesisinin hayata geçirilmesini, gölde dip çamuru temizliği yapılmasını ve göl sahillerindeki kirlilik konusunda tedbir alınmasını bir kez daha ortaya koydu. Şehrivan’a konuşan İskele Mahalle sakinleri ve çevrede bulunan vatandaşlar, kokunun rahatsız edici olduğunu ve görüntü itibariyle kabul edilir bir durum olmadığını ifade etti. Vatandaşlar, yapımı devam eden ‘İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ projesinin bir an evvel bitmesi gerektiğini vurgularken, kıyı şeridinde dip temizliği yapılması gerektiğinin altını çizdi.

ARITMA BİR AN ÖNCE BİTMELİ, DİP ÇAMUR TEMİZLİĞİ YAPILMALI!

Tuşba İlçesi’ne bağlı İskele Mahallesi’nde yer alan sahil şeridinde mevsim şartlara bağlı olarak göl suyunun çekilmesinin ardından ortaya çıkan çöplük ve pislik kokuya neden olurken göl için tehlike çanlarının çaldığını bir kez daha kanıtladı. Sahil şeridinde ortaya çıkan çöplük ve pislik kokuya vatandaşlar tepki gösterirken tedbirlerin hızlandırılmasının gerekliliği görüntülere de yansıdı. İskele Mahalle sakinleri ve çevrede bulunan vatandaşlar, kokunun rahatsız edici olduğunu ve görüntü itibariyle kabul edilir bir durum olmadığını ifade etti. Vatandaşlar, yapımı devam eden ‘İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ projesinin bir an evvel bitmesi gerektiğini vurgularken, kıyı şeridinde dip temizliği yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“AKŞAM SAATLERİNDE KOKUDAN DOLAYI EVİMİZDEN ÇIKAMIYORUZ”

Yıllardır iskele sahiline akan kanalizasyon sularının dökülmesiyle birlikte kokuya neden olduğunu ifade eden Tahir Akbulut adlı vatandaş, “Yıllardır mahallemizdeki koku problemi devam ediyor, edecek gibide duruyor. Özellikle akşam saatlerine doğru kokudan dolayı evimizden çıkamıyoruz. Kokuyla birlikte sineklerin olması ayrıca rahatsızlığa neden oluyor. Özellikle suların çekilmesinin ardından kanalizasyon sularının döküldüğü kısımlarda kokunun daha fazla yayılmasına neden oluyor. Bu kısımlarda tip temizliği yapılması gerekiyor. Diğer bir nokta ise devam eden atıksu arıtma tesisinin faaliyete geçmesi gerekiyor. Zaman geçtikçe gölümüz kirlilikte karşı karşıya kalması büyük bir tehlike arz ediyor. Bir an evvel bu tesisin hayata geçmesi bizler açısından çok önemlidir ” dedi.

“DİP TEMİZLİĞİ YAPILMASI GEREKİYOR”

Sahildeki kokunun mahalle sakinlerini rahatsız ettiğini ve yıllardır devam eden bir problem olduğunu dile getiren Yunus Erciş adlı vatandaş, “Sahildeki kokudan ve sineklerden dolayı evimizin camlarını açamayacak duruma geldik. Özellikle yaz aylarındaki koku biraz daha artıyor. Kış mevsiminde ise suların çekilmesinin ardından diplerdeki kirlilik daha fazla kokuya neden oluyor. Mahalle sakinleri olarak sahil kısmında temizlik yapılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle dip temizliği yapılması gerekiyor. Kalıcı çözüm olarak ta yapımı devam eden atıksu arıtma tesisinin çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini düşünüyorum. İlimizi il yapan en büyük değerimiz gölümüzdür, yok olmakla karşı karşıya kalan gölümüze el atmak hepimizin görevi elimizden gelenin fazlasıyla yapmamız gerekiyor” diye ifade etti.

“SAHİL KISMINDAKİ KOKUYA ÇARE BULUNMASI GEREKİYOR”

Göldeki suların çekilmesiyle birlikte alt kısımdaki kirliğin rahatsız edecek seviyeye ulaştığını vurgulayan Mehmet Taşut adlı vatandaş, “Mahalle sakinleri olarak yılladır devam eden kokuya çözüm üretilemedi. Kokuyla birlikte sinek popülasyonun her geçen gün artması rahatsız edecek seviyeye ulaştı. Akşam saatlerine doğru ışık yakamıyoruz, sineklerden dolayı ve kokudan dolayı büyük bir problem yaşıyoruz. Özellikle kış aylarına doğru suların çekilmesiyle koku daha artmaya başlıyor. Evlerimizin çamlarını kapılarını açamıyoruz. Atıksu arıtma tesisinin yapımı şu an devam ediyor, ne kadar faydalı olacak ya da olacak mı bilmiyorum. Ama sahil kısmındaki kokuya çare bulunması gerekiyor. Dip temizliği yapılması kış aylarındaki suların çekilmesiyle hem kötü görüntünün önüne geçmesine hem de kokuyu engelleyebilir. En azından bu yönde bir çalışma yapılmasını isteriz” dedi.

“HALİÇ GİBİ DİP TEMİZLİĞİ YAPILMASI GEREKİYOR”

Sahil kısmında 200-300 metre dip temizliği yapılması gerektiğini ifade eden Abdullah Aşut adlı vatandaş, “Kış mevsiminde suların çekilmesiyle oluşan koku ve kötü görüntünün önüne geçmek adına dip temizliği yapılması gerekiyor. Dip temizliği yapılmadı sürece her yıl aynı manzarayla karşı karşıya kalacağız. Haliç gibi öncellikle gölümüzün kıyıda bulunan kısımlarında dip temizliği yapmamız gerekiyor. Koku ve sineklerden dolayı mahalle sakinleri olarak bundan mustaribiz. Koku ve kötü görüntüye çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.

“DİP KISMINDA YER ALAN ÇÖPLÜK VE PİSLİK KÖTÜ BİR İMAJ OLUŞTURUYOR”

Koku ve görüntünün hoş olmadığını ifade eden Furkan Kızıltaş adlı vatandaş, arıtma tesisinin kent içerisinde olmasının da doğru olmadığını belirtti. Kızıltaş, “Sahilde gezme fırsatım oldu, yaz aylarında sık sık gelirim. Şu an suların çekilmesiyle birlikte dipteki pislik hem rahatsız edici hem de sivrisinekler toplanmasına neden oluyor, bu da bizler açısında rahatsız edici seviye ulaştı. Suların çekilmesinin ardından oluşan görüntü kent adına kötü bir manzara oluşturuyor. Dip kısmında yer alan çöplük ve pislik kötü bir imaj oluşturmasının yanı sıra gölün içerisine taş ve toprak yığılması da kabul edilir bir durum değildir. Atıksu arıtma tesisinin şehrin dışında olmasının çok isterdim ama yapımı devam ediyor diye biliyorum, kısa sürede bitmesi ilimiz ve göl adına çok önemli, bunu hepimizin idrak etmesi gerekiyor. İkinci bir gölümüz yok doğamıza, gölümüze ve ilimize sahip çıkmamız gerekiyor” diye ifade etti.

“KOKU VE GÖRÜNTÜDEN RAHATSIZ OLDUK”

Sami Teker adlı vatandaş, suların çekilmesiyle birlikte oluşan kokunun kötü bir manzara oluşturduğunu ifade etti. Teker, “Suların çekilmesi mevsimsel geçişlerden kaynaklı ama temizlik hepimizin elinde olan bir konu, buradan yetkililere görev düşüyor. Bu konuyla ilgili bir çalışma yapıldığını biliyorum. Bu çalışma devam ederken sahildeki bu kötü görüntünün giderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Arkadaşlarla birlikte buraya vakit geçirmek için geldik, koku ve görüntüden bizlerde rahatsız olduk. Umarım bununla ilgili bir çalışma yapılır” dedi.

“SAHİLDEKİ MANZARA BENİ DERİNDEN ÜZDÜ”

Sahildeki koku ve çöplükten dolayı rahatsız olduğunu ifade eden Mehmet Belet adlı vatandaş, “İlimizde çevre temizliği bilinci tam olarak oturduğunu söylemek mümkün değil, elbette çevreye duyarlı insanlar var. Sahilde bugün karşılaştığımız manzara şahsım adına beni derinden üzdü. Suların alçalması aslında gölümüzün dibindeki gizli olan çöplüğü ve pisliği gün yüzüne çıkarmış oldu. Burada hepimize görev düşmektedir, çevre temizliği bilinci içerisinde çocuklarımızı büyütmemiz gerekiyor. Onlara iyi bir gelecek sağlamak adına bizlerde elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bugün burada karşılaştığım koku ve diplerdeki kirlilik yapılan yatırımı gölgeleyecek nitelikte, burada bir sahil şeridi yapılmış ama sahildeki koku ve kirlilik bunun önüne geçtiğini düşünüyorum. Bir an evvel el atılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/HAKİM İNALÖZ-