Van Gölü sahilinde tonlarca çöp toplandı

Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından, daire başkanlığına bağlı tüm birimlerin katılımıyla, Emin Paşa Mahallesi Fidanlık Sahilinde temizlik etkinliği gerçekleştirildi.

VAN 26.08.2020 16:24:42 0
Van Gölü sahilinde tonlarca çöp toplandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölüne dikkat çekmek ve pandemi sürecinde temizliğe katkı sağlamak amacıyla yapılan etkinliğe Park ve Bahçeler Daire Başkanlığına bağlı tüm personeller ile Daire Başkanı Mehmet Kaptanoğlu katılım sağladı. Etkinlikte sahil boyunca gelişigüzel dağılmış çöpler toplanırken, personelin canıgönülden çalışması ve en küçük bir çöpü bile es geçmemesi dikkat çekti. Yapılan temizlik etkinliğinde 25-30 ton arası çöp toplanması hedefleniyor. Toplatılacak çöpler ise enerjiye dönüştürülmek üzere Özalp yolu üzerinde bulunan Entegre Katı Atık Tesisinin Enerji Üretim Tesisine gönderilecek. 

Yapılan sahil temizliği etkinliği esnasında  açıklamalarda bulunan Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Mehmet Kaptanoğlu, vatandaşlara temizlik konusunda daha duyarlı olmaları çağrısında bulundu. Kaptanoğlu, Van Gölünün tüm havzanın ortak değeri olduğuna vurgu yaparak: “Buradan tüm Van halkına, tüm Van Gölü havzasında yaşayan Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Bitlis, Tatvan’daki insanlarımıza sesleniyoruz; Van Gölü önemli bir değer, bu değere sahip çıkma adına mesire alanlarında piknik olsun, sahillerde yüzmek için gelen ve günü birlik çadırlar kurup kamp yapanlar olsun çöplerini toplayıp arabalarına bırakıp çöp bidonlarına götürmelerini rica ediyoruz” çağrısında bulundu. Kaptanoğlu, ayrıca daire başkanlığı olarak Van Gölüne sahip çıkma adına bu tarz etkinliklere devam edeceklerinin de mesajını verdi.

“VAN GÖLÜNE SAHİP ÇIKMA ADINA BÖYLE BİR ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRDİK”

Yapılan etkinlik hakkında açıklamada bulunan Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Mehmet Kaptanoğlu, Van Gölü havzasında yer alan tüm yerleşim yerlerine çağrıda bulunarak, Van Gölünün temiz tutulması gerektiğini söyledi. 
Kaptanoğlu, şöyle konuştu: “Şuanda Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Pahçeler Daire Başkanlığı olarak yaklaşık 70-80 personelimizle beraber, ilimiz Emin Paşa Mahallesi kumsalında katı atık çöp temizliği yapıyoruz. Göründüğü gibi inanılmaz derecede katı atık var, çöp var. Van Gölüne dikkat çekmek adına, temizlik adına hele ki bu pandemi sürecinde, temizliğe bir nebze olsun katkı sağlamak adına bugün çok ciddi bir şekilde kıyıda temizlik yapıyoruz. Bu sahilimiz çok kirli bir sahil olduğu için denizin dalga vasıytasıyla kıyıya attığı çöpleri görüyoruz. 15-20 gün sonra tekrar geldiğimizde yine aynı manzarayla karşılaşma ihtimalimiz maalesef çok yüksek. Buradan tüm Van halkına, tüm Van Gölü havzasında yaşayan Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Bitlis, Tatvan’daki insanlarımıza sesleniyoruz; Van Gölü önemli bir değer, bu değere sahip çıkma adına mesire alanlarında piknik olsun, sahillerde yüzmek için gelen ve günü birlik çadırlar kurup kamp yapanlar olsun çöplerini toplayıp çöp bidonlarına götürsünler. Sahilde kuru yerde bıraktıkları çöpler bilindiği gibi akşam saatlerinde dalga boyutu artıyor, dalga ilk önce çöpleri gölün içine alıyor, farklı bir sahilde tekrar o çöpü bize iade ediyor. Zaten doğanın yapısı budur. Doğaya siz nasıl davranırsanız doğa da size o şekilde cevap veriyor. Dolayısıyla Van Gölüne sahip çıkma adına böyle bir etkinlik gerçekleştirdik.” 

TOPLANAN ÇÖPLER ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLECEK!

Sahilde toplanan çöplerin geri dönüşüme kazandırılması, enerjiye dönüştürülmesi için Özalp yolu üzerinde bulunan Entegre Katı Atık Tesisinin Enerji Üretim Tesisine gönderileceğini söyleyen Kaptanoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Van Büyükşehir Belediyesi olarak Kasım 2020 yılında Van Arıtma Tesisimizi inşallah devreye alacağız. Bu da Van Gölü kirliliğinin azaltılması noktasında önemli bir adım olacak. Birde burada toplanan katı atıklar zaten enerjiye dönüşüyor.  Yine Van Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla çöpten, katı atıktan enerji üretiyoruz. Bunu zaten bütün Van halkı biliyor, biz de bu yapılan işlere ufak bir katkı olsun diye şuanda bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Henüz çalışmamızı tamamlamadık ama geçmişten yola çıkarak bazı rakamlar verebilirim; daha önce 25 ila 30 ton arası katı atık çıkmıştı bu bölgeden.  Peki neden bu kadar ağır? Malzemenin ıslak ve nemli olması hasebiyle topladığımız malzemenin miktarı da artıyor. Biz bir etkinlik olarak bunu gerçekleştiriyoruz Van Gölüne dikkat çekmek için, tabi şuan etkinlikte yer alan personelin bir kısmı marangoz, bir kısmı kaynak atölyesinde çalışıyor, bir kısmı çim biçme ekibi, bir kısmı çapa ekibi, ilaçlama ekibi, mühendis arkadaşlarımız var, teknik ekip arkadaşlarımız var. Park bahçelerin idari binasına sadece güvenlikçi arkadaşlarımızı bırakıp hepimiz buraya geldik. Fırsat buldukça bu etkinliklere devam edeceğiz. Van Gölü bizim olduğu için sahip çıkacağız, Van Gölüne sahip çıktıkça İnci Kefaline sahip çıkacağız, Van’a sahip çıkacağız, Süphan’a ve Erek’e sahip çıkacağız...” şeklinde konuştu.

Personellerin özverili çalışması ile Van Gölü sahilinde tonlarca çöp toplanırken, benzeri etkinliklerin önümüzdeki günlerde başka sahillerde de yapılacağı belirtildi.
Özel Haber: M. Selim Kurt

(Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi