Van Gölü'nde dip temizliği yapılacak

Van İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin yapımı tamamlandı.

VAN 26.05.2021 09:21:58 0
Van Gölü'nde dip temizliği yapılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

1 Haziran itibari ile devreye alınacak olan arıtma tesisi, Van Gölü'nün kirlenmesini önemli ölççüde engelleyecek. Ancak bu güne kadar göl yüzeyi ve ççevresinde olduğu gibi göl dibinde de kirlilik sorunu var. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, daha önce yaptığı açıklamada, arıtma tesisinin devreye alınmasının ardından gölde dip temizliği de yapılacağını söylemişti. Bu konuda Vali Bilmez, beraberindeki Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ve Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u ziyaret ederek destek istedi.

VAN GÖLÜ İÇİN YENİ GİRİŞİM

Son aylarda sıkça gündeme gelen, uzaydan çekilen ve birinci olan fotoğrafıyla tüm dünyanın dikkatini çeken, 1 Haziran'da yapılacak olan sempozyumla enine boyuna tartışılacak olan Van Gölü ile ilgili yeni bir girişimde bulunuldu.

Önemli bir sorun olan Van Gölü dip temizliğinin gerçekleştirilmesi için Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, beraberindeki Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ve Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u ziyaret etti.

Van Gölü dip temizliği konusunda Bakan Kurum'a bilgi veren ve bu konuda destek isteyen Vali Bilmez, konu hakkında yaptığı paylaşımda; “Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ve Vaski Genel Müdürümüz Ülker Cem Kaplan ile Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sn. Murat Kurum'u ziyaret ederek Van Gölümüzün dip temizliği konusunda maddi ve teknik destek sözü aldık. Nazik kabulleri için Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

BAKAN KURUM: DÜNYANIN İNCİSİ VAN GÖLÜ'MÜZÜ TERTEMİZ YAPACAĞIZ

Ziyarete ilişkin Bakan Kurum da bir paylaşım yaptı. Bakan Kurum, paylaşımında şu ifadelere yer verdi; “Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez ve beraberindeki heyetle Van Gölü'nün dip temizliği konusunda istişarelerde bulunduk. Şehrimize gerekli maddi ve teknik desteği sağlayarak dünyanın incisi Van Gölü'müzü tertemiz yapacak, göldeki canlı türlerini koruyacağız.”

VALİ BİLMEZ NE DEMİŞTİ?

Vali Mehmet Emin Bilmez, daha önce gazetemize yaptığı açıklamada Van Gölü konusu ve dip temizliği meselesine ayrı bir paragraf açmıştı.

İskele'de bulunan parkın bir bölümünden sonra gölden kokular geldiğini söyleyen Vali Bilmez, “Arıtma tesisini tam kapasıte olarak çalıştırdıktan sonra buralarda dip temizliği yaparak, kokunun da önüne geçeceğiz” demişti.

Vali Bilmez, daha önce gazetemize yaptığı açıklamada Van Gölü'ni ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı; “Van Gölü sadece bizim değil. Vanlılara emanet edilmiş bir göl. Bütün insanlığın ortak mirasıdır. Birçok şeyi öteleyebilirsiniz ancak Van Gölü ötelenebilecek bir şey değil. Burada ağaç yoksa 10 yıl sonra da ağaç dikebilirsiniz ama bu göl kirlenince 10 yıl sonra temizlemeniz, geri getirmeniz mümkün olmayabilir. Mesela bir yerde bir caddemiz yok, 10 yıl sonra o caddeyi yine açabilirsiniz ama kirlenen bir Van Gölü’nü 10 yıl sonra geri getirme şansımız olmayabilir. Van Gölü için gerçekten ben şahsım olarak şunu istiyorum; nereye gidersem gideyim, ister bir düğüne, ister başka bir yere; herkes bana Van Gölü’nün arıtma meselesini, Van Gölü’nün temizliğini sorsun. Çünkü bu bizim çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras. En çok da Vanlıların çocuklarına miras bırakacağı, tüm insanlığa miras bırakacağı bir hazinemizdir Van Gölü. Nasıl ki binlerce yıl öncesinden bugüne kadar emaneti bize ulaştırmışlarsa, biz de en az 3 bin yıl sonra bile burada yaşayacak olan insanlara burayı tertemiz taşımalıyız. Nasıl ki Ahtamara üzerine bir sürü aşk hikâyesi, inanç hikâyeleri, efsaneleri yazılmışsa, Van Gölü inşallah daha çok efsaneye ev sahipliği yapar. Bunun için hep birlikte gölümüze sahip çıkalım. Sahillere ahır yapıp, bina altlarına eğlence mekanları yapmayalım. Yüzümüzü gölümüze dönelim...”