Van Gölü için üç önemli girişim

Vangölü Aktivistleri Derneği, Van Gölü’ne ve binlerce vatandaşın ekmek kapısı olan Van Balığı av yasağına dikkat çekmek için önce afişleme çalışması gerçekleştirdi, daha sonra Tarım Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye Van Gölü?

VAN 23.04.2022 11:58:21 0
Van Gölü için üç önemli girişim
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van ve Bitlis’te 2015 yılından bu yana Van Gölü’ne ve havzaya dönük farkındalık çalışmalarıyla öne çıkan Vangölü Aktivistleri Derneği, 2022 yılında da çalışmalarını sürdürüyor.

AV YASAĞINA DİKKAT ÇEKTİLER

Aktivistler, Van Balığının üreme göçü nedeniyle uygulanan 3 aylık av yasağı çerçevesinde afişleme çalışması gerçekleştirdi. 
Dernek üyesi aktivistler, kentteki esnafı ve kurumları ziyaret ederek, işyerlerine, balığın avlanmaması gerektiğini belirten afişler astı.
Aynı afişler kentin belirgin yerlerine de asıldı.

“KAMUOYU OLUŞTURMAK İSTEDİK” 

Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, afişlemeyi balığın avlanmamasına yönelik kamuoyu oluşturmak için yaptıklarını söyledi.
Herkesi balığın avlanmaması, satılıp tüketilmemesi yönünde uyaran Özel, şunları kaydetti:
“Dünyada sadece Van Gölü’nün yüksek derecede tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan Van Gölü Balığı (Van Balığı, İnci Kefali) neslini devam ettirmek için her yıl nisan ve temmuz ayları arasında akarsulara doğru göç etmektedir. Bu göç esnasında karşılaştığı sorunlardan biri kaçak avcılıktır. Havza ekosistemi için çok önemli bu canlının korunması gerekmektedir. Ayrıca Van Gölü Balığını göç mevsiminde avlamak, satmak ve bulundurmak yasaktır. Buna dikkat çektik. Van Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü desteğiyle sosyal medya ve havzada başlatılan çalışmalarda halkın görebileceği yerlere afişlerin asılması ve farkındalık oluşturarak ortak bilince destek olacaktır. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

YASAK ÜÇ AY SÜRÜYOR

Dünyada sadece Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayabilen Van Balığı, üremek için 15 Nisan tarihinden itibaren tatlı su derelerine doğru göç ediyor. 
Balığın üreme göçü nedeniyle de 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor. 

BAKAN KİRİŞÇİ’YE TALEPLER SUNULDU

Aktivistler Bitlis’te de kenti ziyaret eden Tarım Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile bir görüşme gerçekleştirdi. 
Marmara Denizi ile ilgili meclise gelen yasa tasarısına Van Gölü‘nün de dahil edilmesine yönelik taleplerini ileten aktivistler, Bakan Kirişçi’ye, üzerinde “Van Gölü Kirlenmesin Temiz Kalsın” yazılı bir tişört hediye etti. 
Bakan Kirişçi’nin, aktivistlerin talepleriyle ilgili gerekli girişimlerde bulunacağını söylediği belirtildi. 

VAN’DA DA OKULLARDA EĞİTİM ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Bu arada sene başında "Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı" kapsamında Bitlis’teki okullarda başlatılan ve halen devam eden Van Gölü ve havzanın korunmasına yönelik bilgilendirme seminerleri Van’daki okullarda da start aldı.
İlk seminer Van Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla Erciş Mehmet Murat İşler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi.
Seminerlerin, lise düzeyindeki diğer okullarda da aralıklarla belli bir program dâhilinde devam edeceği kaydedildi.
Seminerler için aktivistler, Van Valiliği nezdinde bir süredir protokol görüşmeleri gerçekleştiriyordu.

DÜNYA GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Öte yandan Erciş’teki okulda düzenlenen seminer ardından aktivistler bir aktiviteye daha imza attı.
Aktivistler tarafından seminerden hemen sonra “22 Nisan Dünya Günü” dolayısıyla Van Gölü kıyısında çevre temizliği gerçekleştirildi.  
Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, Van Gölü’ne ve havzaya dikkat çeken etkinlikleri çeşitlendirip sürdüreceklerini söyledi.
Özel Haber: Adil Harmancı

Van Gölü için üç önemli girişim