Van Gölü için toplandılar...

“Vangölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” değerlendirme toplantısı yapıldı.

VAN 18.03.2022 10:23:15 0
Van Gölü için toplandılar...
Tarih: 01.01.0001 00:00

Toplantının açılışında konuşan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan, "Van Gölü tertemiz olana kadar bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz ama ondan sonra burada korumayı nasıl devam ettireceğimizin çalışmalarını yine birlikte sürdüreceğiz" derken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde bir aradayız. Bu projeyi sürdürülebilir bir şekilde koordine edeceğiz. Elbirliğiyle bunu başaracağız" ifadelerini kullandı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de, “Van Gölü ve Van havzası bize miras kalmış, bizden sonraki nesillere teslim aldığımız gibi teslim etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Bir taraftan da hem Van Gölü hem bölgemizdeki doğa yavaş yavaş kirleniyor. Kirlenen ve elden çıkan bir doğanın ilerde imkân dahi bulunsa geri gelemeyeceğini biliyoruz ve buna sahip çıkmaya çalışıyoruz." vurgusu yaptı.
Elitte World Hotel’de düzenlenen toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan, Van Gölü’ne kıyısı olan ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, kamu kurumu yetkilileri ile aktivistler katıldı.

“VAN GÖLÜ TERTEMİZ OLANA KADAR…”

Toplantının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan, toplantının amacına ilişkin bilgi verdi.
Van Gölü ve havzanın daha iyi bir ortama kavuşması için elbirliği ile çalışmalar yürütüleceğini belirten Karahan, şunları söyledi:
“Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı dâhilinde burada hep beraber değerlendirmelerde bulunacağız. Bileşenleriyle, bütün çalışan taraflarıyla Van’la ilgili olan Van Gölü ile ilgili ortaya çıkan varsa olumsuzlukları gidermek, daha iyiyi, daha güzeli nasıl yapabilirizin çalışmalarını ortaya koymak üzere bir çalışmaya burada devam edeceğiz. Bu süre içinde Van Gölü tertemiz olana kadar bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz ama ondan sonra burada korumayı nasıl devam ettireceğimizin çalışmalarını yine birlikte sürdüreceğiz. Ben güzel bir çalışma yapacağımıza inanıyorum. Özellikle sayın valim ve bütün taraflara iletiyorum; Bakanımız da toplantısı dolayısıyla burada değiller. Biz bütün Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı olarak hem Çevre Yönetimi hem Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, diğer birimlerimizle Van Gölünün korumasıyla ilgili hem yerel yönetimlerimize destek noktasında hem kamu idarelerine destek noktasında bütün gayretleri ortaya koyacağız. Kısa süre içerisinde Van Gölü’nde bu güzelliği daha nasıl koruyabilirizin çalışmasını yapmış olacağız.”

“ELBİRLİĞİYLE BAŞARACAĞIZ”

Daha sonra konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, projede koordinatör görevi gördüklerini belirterek, şunları aktardı:
“Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde bir aradayız. Bu projeyi sürdürülebilir bir şekilde koordine edeceğiz. Elbirliğiyle bunu başaracağız. Bu süreç boyunca önemli mesafeler aldık. Atık Su Arıtma Tesisi yapıldı. Daha sonra Katı Atık Tesisi devreye girdi. Bu bizim için sevindirici iki olay oldu. Belediyelerimiz aynı şekilde katı atık merkezleri ile irtibat halindeler. STK’larımız Milli Eğitim Bakanlığı ile okullarda farkındalık oluşturmaya çalışıyorlar. Vangölü Aktivistleri çok önemli paydaşlarımızdır. Onlar da çok önemli aktiviteler gerçekleştiriyorlar. Basınımız da aynı şekilde, teşekkür ediyorum kendilerine. Sıfır atık yönetimi programı birçok ilde gelişmemişken Van’da hayata geçiriyoruz. Bunlar şu anda başladığımız ve yaymaya çalıştığımız etkinlikler ama yapılacak daha geniş konular var. Bizim görevimiz koordine etmek ama aslında hepimizin fikir birliği ederek bunun devamlılığını sağlamak gerekir. 4-5 yıl içerisinde buna hızla devam edersek Van Gölü bütün kıyılarında yüzülebilecek bir hale gelecek.”

“HAVZA BİZE MİRAS KALMIŞ”

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de, yaptığı konuşmada, Van havzasının miras olarak kaldığını aynı şekilde sonraki nesillere teslim edilmesi gerektiğini belirterek, “Van Gölü ve Van havzası bize miras kalmış, bizden sonraki nesillere teslim aldığımız gibi teslim etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Bir taraftan da hem Van Gölü hem bölgemizdeki doğa yavaş yavaş kirleniyor. Kirlenen ve elden çıkan bir doğanın ilerde imkân dahi bulunsa geri gelemeyeceğini biliyoruz ve buna sahip çıkmaya çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bölgenin korunması için genel bir talimat verdi ve değerli eşleri Emine hanımefendi de Van havzasının korunması için ne gerekiyorsa o çalışmaları himaye etmek üzere bu görevi üstlendi. Eski milletvekillerimizden Sayın Gülşen Orhan’a da bu koordine görevi verildi. Yaklaşık iki yıldır bölgede çeşitli çalışmalar yapılıyor.” dedi. 

YAPILAN ÇALIŞMALAR

Proje kapsamında yapılan çalışmalara değinen Vali Bilmez, “Korunması gereken bazı alanlarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından koruma altına alındı. Van Gölü, Van çevresinin kirlenmesinin önüne geçmek, kirlenen alanları yine temiz tutmak, hem evsel atıklar açısından hem atık suların çevrede yarattığı tahribatın önüne geçmek hem de bölgemizde yürütülen hayvancılık faaliyetlerinin özellikle hem akarsularımızda hem de göl sularımızda meydana gelen kirlenmenin önüne geçmek için neler yapmalıyız? Bütün paydaşlarla bunun çalışmalarını yürütmeye devam ediyoruz. Alan yönetiminden, imar planına ve çevre düzeni planının tekrardan yapılması gibi birçok konuyu gündeme aldık. Bize sapasağlam gelen Van Gölü ve harika doğamızı bizden sonraki nesillere de aktarmak istiyoruz.” diye konuştu.

“BÖLGE EKONOMİSİNE KAZANDIRMALIYIZ”

Van Gölü’nün bölge ekonomisine kazandırılması gerektiğini belirten Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bilmez, şöyle devam etti:
“Turizmde bu doğadan yararlanmak istiyoruz. Daha kaliteli bir yaşam alanı yaratarak insanlara huzurlu bir ortamın oluşması için tüm birleşenlerle iki yıldır bir araya geliyoruz. Artık yavaş yavaş bunların sonuçları da verilecek. Kirlenme konusunda epey bir yol alındı. Arıtma tesisi, çöplerin depolanıp bertaraf edilmesi, hayvan pisliklerinden enerjinin elde edilmesi gibi çalışmalar da devam ediyor. Kentte bir seferberlik hakim ve herkes katkı sunuyor.  Ancak çevre konusunda bizim daha ciddi bir desteğe ve baskıya ihtiyacımız var. Bu doğayı bir kurumun koruması mümkün değil veyahut sadece devlet kurumlarının koruması da mümkün değildir. Bu doğaya hep birlikte 7’den 70’e kadar bütün kurum, STK, siyasi partilerle ve vatandaşlarımızla sahip çıkacağız.”

“VAN DAHA ÇOK TERCİH EDİLECEK”

Van’ın gölü ve suyuyla ileriki tarihlerde kenti terk edenlerce daha çok tercih edileceğini ifade eden Vali Bilmez, şunları kaydetti:
“Önümüzdeki yüz yıl suyun, doğanın, temiz havanın en değerli dönemi olacak. Bu yönü ile Van Gölü bölgemizin, dünyanın en zengini olacak. Bugün daha konforlu bir yaşam için batıya göç eden insanlar, ileriki dönemlerde bölgemizi daha çok tercih edeceklerdir. Bölgemizin daha çok keşfedilmeyi bekleyen yeri var. Basın mensubu arkadaşlar daha çok bu bölgeye sahip çıkmalı. Süphan'ı da tanıtalım, Van Gölü altında bulunan mikrobiyalitleri de tanıtalım. Geçmişte burada yaşamış bütün uygarlıklara sahip çıkarak, bütün inançların var olan kalıntıları, var olan eserlerini ayağa kaldırarak bir inanç turizmi merkezi yapmalıyız. Bölge tarihi boyunca hoşgörüsü ile bilinmiş, bizim tekrar kentimizde hoşgörü iklimi, kardeşlik duygularını hâkim kılmamız gerekiyor. Vatandaşların, STK’ların ve kamu kurumlarının el ele verdiği, daha güzel bir gelecek inşa etmeye çalıştığı bir Van bölgesini inşa edelim. Van bir şehri ifade etmiyor bir bölgeyi temsil ediyor.”
Yapılan açılış konuşmaları ardından havzaya ilişkin video gösterimi gerçekleştirildi. Daha sonra da katılımcıların söz almasıyla genel konu başlıkları istişare edildi.       Haber: Adil Harmancı