Van Gölü için görme engellilerden mesaj: Görmesek de htik!

Van Gölü etrafında gerçekleştiren bisiklet turuna katılan iki engelli bisikletçi, görenlere önemli bir mesaj olarak, “Görmesek de Van’ın ve Van Gölü’nün güzelliklerini htik, buraların mutlaka korunması için yasa çıkması, halkın

VAN 29.07.2019 10:16:00 0
Van Gölü için görme engellilerden mesaj: Görmesek de htik!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van TSO AB Bilgi Merkezi ve Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından organize edilen 2. Van Gölü Bisiklet Festivali önceki gün tamamlandı. 
130 bisikletçiyle birlikte Van Gölü etrafından gerçekleştirdikleri turla ilgili gazetemize bilgi veren Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, turun bazı küçük rahatsızlanmalar dışında iyi geçtiğini söyledi.

İYİ BİR TANITIM OLDU 

Turun genel olarak iyi bir tanıtıma neden olduğunu belirten Özel, “Beş gün boyunca çok güzel bir tur gerçekleştirdik. Ufak tefek düşmeler, tansiyon problemleri oldu ama bu da normaldir, çok büyük sıkıntılar yaşamadık. Beraberimizde iki tane de görme engelli arkadaşımız vardı, onlar bisiklet üzerinde arkada oluyor, gören de önde bisikleti sürüyor. Edirne’den tutun Iğdır’a kadar hemen hemen tüm illerden misafirlerimiz vardı. Güzel bir tanıtım oldu. İlçelerden geçerken sloganlar attık. 130 kişi de iyi bir sayı. Bölgede yapılan en büyük organizasyon diyebilirim, Bisiklet festivali ve farkındalık anlamında. 5 gün sürdü, çaplıydı, ağır bir işti.” dedi.  

ÜÇ GEREKÇE

Üç gerekçeyle farkındalık etkinliklerini gerçekleştirdiklerini anlatan Özel, şunları söyledi:
“Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın’ temasıyla yola çıktık. Özellikle halkı bilinçlendirme, fark ettirme, birinci ayağı o, halkın kirletmemesi yönünde bir farkındalık oluşturma; ikincisi de, Van Gölü’nün güzelliklerini tanıtma, üçüncüsü de, bir Koruma Kanunu’nun gerekliliğiyle ilgiliydi.”

GÖRME ENGELLİ MESAJI

Tura katılan iki görme engellinin görenler için önemli bir mesaj oluşturduğunu da ifade eden Özel, şunları kaydetti:
“Bende videoları var yolda anlattılar. ‘Görmüyoruz ama hissediyoruz’ dediler. ‘Havasından, suyundan belli, Van ve Van Gölü çok güzel’ dediler. Güzel temennilerde bulundular. Koruma Kanunu çıksın dediler. Halkı duyarlılığa çağırdılar. Kirletmeyin dediler. Bunlar önemliydi. Önemli mesajlardı. Biz de diyoruz ki görenler de bu kadar hseler Van Gölü’nün sorunları çözülür, ortada sorun kalmaz. Kısacası, kamuoyu oluşturma anlamında önemli bir farkındalıktı. Bizim de son sözümüz, ‘Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın!’ olsun.”

'GÜZEL BİR ETKİNLİĞE İMZA ATTIK'

Proje ortaklarından VANTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç da, güzel bir etkinliğe imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Van Gölü kirliliğine ve havzanın güzelliğine dikkat çekmek için bisiklerlerle yola çıktıklarını ve 5 gün içinde Van Gölü etrafını turladıklarını anlatan Oruç, "Keyifli, güzel bir etkinlik oldu. Gölümüze gerekli dikkati çekmeye çalıştık. Organizasyonumuza katılan ve destek veren herkese teşekkür ederim" dedi.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi