Van Gölü için 3 gün boyunca Ağrı Dağı’na tırmandılar

Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri, Van Gölü’ne dikkat çekmek için 3 gün boyunca Ağrı Dağı’na tırmandı. Kulüp Başkanı Özer Demez, zor anlar yaşadıklarını söyledi.

VAN 26.08.2019 19:52:48 0
Van Gölü için 3 gün boyunca Ağrı Dağı’na tırmandılar
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bir süredir, Van Gölü Koruma Kanunu çıkması için “5' ilde 25 Zirve” farkındalık etkinliği kapsamında tırmanışlar gerçekleştiren Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri, 13. tırmanışını Ağrı Dağı’na gerçekleştirdi.
Tırmanışla ilgili gazetemize bilgi veren Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, şunları söyledi:
“13. zirvemiz Türkiye'nin çatısı ve en yüksek dağı olan Ağrı Dağı zirvesinde bir kez daha bu mesajımızı verdik; Van Gölü Allah'tan bize en güzel armağan, atalarımızdan bize en güzel miras ve çocuklarınızın bizdeki emanetidir. Van Gölü’ne hep beraber sahip çıkmalıyız. Van Gölü kirletenler birinci sırada atıklarını arıtmadan Van Gölü'ne bırakan belediyeler, kamu kuruluşlarıdır. İkincisi pikniğe giden çöpünü geri getiremeyen tembel vatandaş, lütfen Van Gölü hep beraber koruyalım.”

13 SAAT TIRMANDILAR
13 saatlik bir tırmanış gerçekleştirdiklerini anlatan Demez, şöyle devam etti: 
“3 günlük Ağrı Dağı zirve yolculuğu, iki kamp 13 saat zirve tırmanışı, 9 saat iniş şeklinde oldu. Zirve yaptığımız sabahın erken saatlerinde sisliydi. Zirveye vardığımızda çok sert bir rüzgar, tipi ve kar yağışı başladı. Göz gözü göremeyecek durumdaydı.”

“İRANLI DAĞCI KAYIP OLDU, BULDUK”
İnişe geçecekleri sırada yanlarındaki İranlı dağcının ortada olmadığını gördüklerini söyleyen Demez, yaşananları şöyle anlattı:
“Bir iki fotoğraf çektikten sonra inişe geçtik. Aşırı soğuktan dolayı GPS ve telefonlarımız dondu. Devre dışı kaldı. Uzun bir süre zirvede kalmak zorunda kaldık. 3 saat boyunca zirvede, hemen dibindeki külahta kaldık ve cihazımızı elbisemizin içinde ısıtarak tekrar devreye soktuk. Yaklaşık bu da bize iki, iki buçuk saate mal oldu. Zor anlar yaşadık. Aynı zamanda İranlı bir de dağcı da gruptan ayrılmıştı. Onu da bulduk, beraberimizde onu da kamp alanına kadar indirdik. Eğer bizi bulmamış olsaydı kurtulma şansı asla olmazdı. Çünkü Ağrı Dağı'nın şakası yok, daha doğrusu doğaya kural konulmaz. Türkiye'nin en yüksek dağı çatısı durumunda olan Ağrı Dağı'nda ‘Van gölü kirlenmesin temiz kalsın’ diye bağırdık. Bu mesajı halka vermek bu bilinçle hareket etmek gerçekten çok güzel...”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi