Van Gölü Festivali'nde görkemli kapanış

Van Belediyesi tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen ve 4 gün süren Van Gölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali'nin kapanışı, 10 binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen konser ile yapıldı.

VAN 13.09.2013 15:28:32 0
Van Gölü Festivali
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Belediyesi tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen ve 4 gün süren Van Gölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali'nin kapanışı, 10 binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen konser ile yapıldı. 

Van Belediyesi tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Van Gölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali görkemli bir konserle sona erdi. On binlerce kişinin katıldığı festivalin kapanış konserine çok sayıda sanatçı da şarkılarını on binlerle birlikte seslendirdi. Konserde yer alan lazer ışıkları eşliğinde koreografi gösterisi sunulurken, alanda çok sayıda PKK Lideri Abdullah Öcalan posteri ve KCK bayrakları taşındı. Kent merkezindeki Cumhuriyet Caddesi'nde gerçekleşen konsere; BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP İl Eş Başkanı Figen Yaşar ile çok sayıda ilçe belediye başkanı ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Konser sırasında sık sık "Bijî serok Apo", "PKK halktır halk burada", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Şehid namirin", "Bijî YPG", "Bijî berxwedana Rojava" sloganları atıldı. Festivalde ilk önce Van Belediyesi Halk Oyunları ekibi sahne aldı. Ardından MKM sanatçısı Dilciwan, Yusuf Agirî, Hivda, Nurcan Değirmenci sahne alarak ezgilerini seslendirdi. Kürtçe'nin Kurmanci ve Dimilkî lehçelerinde seslendirilen ezgilere, yurttaşlar da eşlik etti. Sanatçı Değirmenci'nin seslendirdiği "Ağladıkça" ezgisine, alanda bulunan yurttaşlar çakmak yakarak ve cep telefonlarının ışıklarını açarak, görsel bir efekt sundu. 

Kemençe eşliğinde halaylar çekildi

Karadenizli sanatçı Niyazi Koyuncu da sahne alarak, kemençe ve tulum ile başladığı ezgileriyle kitleyi adeta coşturdu. Çalınan kemençe eşliğinde on binlerce kişi dakikalarca halay çekti. Halkın bu coşkusuna Koyuncu ve ekibi de katıldı. Koyuncu'dan sonra konuşma yapan BDP İl Eş Başkanı Figen Yaşar, halkların kültür ve sanatlarıyla var olduklarını belirterek, Van halkının da kültür ve sanatlarına sahip çıktığını ifade etti.

'Tüm renkleri yasaklayan zihniyet yok oldu'

Konuşmanın ardından sanatçı İlkay Akkaya da sahne alarak, "Ağlama sevgili yurdum", "Azê", "Ah sensiz" ve "Roboski" ezgilerini on binlerle birlikte söyledi. Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitirenleri de anan Akkaya, daha sonra hayatlarını kaybeden tüm devrimciler için "Çawbella" ezgisini seslendirdi. Akkaya'nın ardından konuşan Van Belediye Başkanı Kaya ise, konserin verildiği günün 12 Eylül darbesinin yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Tüm renkleri, tüm sesleri ve tüm kimlikleri yok sayan faşizme karşı toplumsal direnişin meyvelerini bu alanlarda görüyoruz. Bu direniş, bu halkın başkaldırısıdır" dedi. Türkiye'deki tüm renkleri yasaklayan zihniyetin yok olduğunu, alanı dolduran coşku ve sahnedeki renklerle görüldüğünü söyleyen Kaya, "Bugün, 12 Eylül direnişinde yaşamını yitiren büyük insan, 'Mezar taşıma bu halka borçludur' diye yazan Hayri Durmuş'un ölüm yıldönümüdür. Tüm devrim şehitlerinin anıları önünde saygıyla eğiliyorum" dedi. Kaya, "Rojava devrimi"ni selamlaması üzerine alanda bulunan binlerce kişi, "Bijî YPG" ve "Bijî berxwedana Rojava" sloganları attı. Kaya'nın ardından BDP Van Milletvekili Nazmi Gür de gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Festival sanatçı Diyar'ın sahne almasıyla sona erdi. Yaklaşık 6 saat süren konserin ardından binlerce kişi, PKK Lideri Öcalan lehine atılan sloganlar eşliğinde konser alanından ayrıldı.