VAN GÖLÜ DOĞUSUYLA BATISIYLA KİRLETİLİYOR

Van Gölü her geçen gün katı atık ve kanalizasyonun kirli sularıyla doğusundan, batısına kirletiliyor. Van Gölü'nden 4 mil uzakta bulunan mezbahaneden gelen atıklar, gölün yüzeyinde ve Tatvan sahilinde kirli bir görüntü oluşturuyor.

VAN 7.08.2017 20:28:38 0
VAN GÖLÜ DOĞUSUYLA BATISIYLA KİRLETİLİYOR
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yapımı devam eden sahil çalışmalarının sonunda Türkiye’nin en büyük ve geniş sahili haline gelmesi beklenilen Tatvan sahilindeki kirlilik görenlerin tepkisini çekiyor.

Sahile yakın bulunan yerleşim yerlerinin kanalizasyon atıkları ile gölün 4 mil uzağında bulunan mezbahaneden göle dökülen atıklar da suyun yüzeyinde ve sahil şeridi boyunca görüntü kirliliğine neden oluyor.

Özellikle rüzgârın etkili olduğu gün ve saatlerde sahilde dolaşmanın mümkün olmadığının söyleyen vatandaşlar tepkilerini dile getirdi.

Tatvan sahilinin çok güzel olduğunu, fakat arıtma tesisinin olmayışı nedeniyle pisliklerin göle döküldüğünü belirten Ramazan Kutan, buna bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, "Sahilimiz yerleşim olarak da güzeldir. Fakat bir sorunumuz var. Arıtma tesisi olmadığı için havanın sıcak olduğu zamanlarda koku vardır. Bu sahile sahip çıkılırsa, biraz daha temizliğe dikkat edilirse, daha da güzelleşir. Göle akan kanalizasyonlar için bir çalışma yapılması gerekiyor." dedi.

Tatvan Liman İşletmesi Müdürü Abdurrahman Aki, geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada göldeki kirliliğe dikkat çekerek, "Buradan en az 4 mil uzaktan bulunan mezbahaneden gelen artıklar yüzeyin tümünü kaplamış durumda. Dolayısıyla Van Gölü ikinci bir Haliç vakası yaşamak üzeredir. Çok acil bir tedbir almazsak, ikinci bir Haliç’i burada göreceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, Van Gölü’nün batısında bulunan Tatvan sahilinde kirlilik içler acısı bir durumdayken, Van Gölü’nün doğusunda yer alan İskele sahilinde de benzer görüntüler tepki çekiyor. İskele sahili yakınlarında bulunan atık su arıtma tesisinin yetersiz olmasıyla, atık suların direkt İskele sahiline dökülmesi kötü bir görüntü oluşturuyor.



Oluşan kirliliğe tepki gösteren vatandaşlar, çöplerden ve sahildeki pisliklerden dolayı gölde yüzemez hale geldiklerini söylediler. Pislikten dolayı halkın artık sahili tercih etmeyecek duruma geldiğinden yakınan işletme sahipleri ise yetkililerden Van Gölüne sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

VAN GÖLÜ DOĞUSUYLA BATISIYLA KİRLETİLİYOR