Van Gölü Balığı Festivali yapıldı

Van Gölü Aktivistleri Derneği’nin organizesinde düzenlenen Van Gölü Balığı Festivali, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yapıldı.

VAN 26.03.2018 09:50:56 0
Van Gölü Balığı Festivali yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Gölü Aktivistleri Derneği’nin organizesinde, 2016 yılından bu yana düzenlenen Van Gölü Balığı Festivali’nin üçüncüsü, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yapıldı. 
Bitlis ve Tatvan Sanayi Odaları ile Adilcevaz Belediyesi’nin destekleri ile yapılan festivale katılan vatandaşlar, közde pişirilen balıkları yiyerek ve müzik eşliğinde halay çekerek eğlendi.

AMAÇ TANITIM

Festivalin açılışında konuşan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, festival ile amaçlarının tanıtım olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Dünyada sadece Van Gölünde bulunan Van balığını aslında burada yemeyeceğiz, tanıtımını yapacağız. Dünyaya sesleniyoruz, diyoruz ki biz Van Gölülüler çok şanslıyız, çünkü bu balık sadece bizde var, sakın yemeden ölmeyin!”

 

“VAN GÖLÜ’NÜ TEMİZ TUTALIM”
Gölün temiz tutulması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Özel, şöyle devam etti:
“2016 ve 2017 yıllarında bu festivalin iki tanesini Van’da yaptık, bugün burada üçüncüsünü yapıyoruz. Bizim ismimizden de anlaşıldığı gibi biz zaten Van Gölü aktivistleriyiz. Adilcevaz, Tatvan, Gevaş bizim için fark etmiyor, biz hepimiz bir gölün etrafındayız, Van Gölülüyüz. Değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Özellikle gölümüzü temiz tutup geleceğe taşımamız gerekiyor. Çocuklarımızın bize rahmet okumaları için bu güzelliğe sahip çıkmamız gerekiyor. Sahip çıkmazsak bu Van Gölümüz çöplüğe dönecek.”

 

“BU BALIĞIN ADI ‘VAN GÖLÜ BALIĞI’DIR”
"İnci kefali" isminin Van’ı hatırlatmadığını ve bir tür olduğunu belirten Özel, Van Gölü’ndeki balığın, Van Gölü Balığı ismiyle anılması gerektiğini ifade etti.
Her yörenin buna benzer isimlerle anılan değerlerinin olduğuna dikkat çeken Özel, şunları kaydetti:
“İnşallah Van Gölü ve balığı dünyada tanınacak. Özellikle şunu da belirteyim; bu Van Gölü Balığıdır. Van ismiyle mutlaka anılmak zorunda, 'inci kefali' bizim balığın türüdür, ama ismi Van Gölü Balığı’dır. Nasıl ki Sivas’ın kangalı diyorsak, Karadeniz’in hamsisi diyorsak, aynı şekilde Van balığı dememiz gerekiyor. 'İnci kefali' dediğimizde kimse Van’da olduğunu bilmez. Ama Van Gölü Balığı dediğimizde herkes bilecek ki bu balık türü sadece Van’da var, burası değerlenecek, bu çok önemli. Zaten ismi tescillendi, Van Balığı-İnci Kefali, iki isim. Yeni ismi Van Gölü Balığı da inşallah yakında tescillenecek.  Hep beraber bu iki ismi de kullanacağız. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Afiyet olsun.”

“GÜZEL BİR İLÇEYİZ”

Daha sonra konuşan Adilcevaz İlçe Belediye Başkanı Necati Gürsoy da, organizasyona destek veren kurumları anarak teşekkür etti.
Adilcevaz’ın güzel bir ilçe olduğunu, yapılan bu organizasyonla daha da güzelleştiğini belirten Gürsoy, “Arkamızda Süphan dağı, önümüz Van Gölü, işte Adilcevaz bu. Dünyanın en güzel yerlerinden birisi... Biz de bunu daha güzel hale getirelim dedik, sağ olsun Van’dan gelen Van Gölü Aktivistleri Derneği yöneticileri ve ilimizin esnaf odası ve Tatvan odası ile birlikte bu organizasyonu yapıyoruz. Destek veren ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi