“Van Gençlik Çalıştayı” tanıtım toplantısı düzenlendi

Van’da, Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün sekretaryasını yürüttüğü, Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ), Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteklediği, 4-5 Ocak 2019 tari

VAN 9.11.2018 14:54:44 0
“Van Gençlik Çalıştayı” tanıtım toplantısı düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

İpekyolu ilçesindeki bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısına, Vali Murat Zorluoğlu, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Gençlik Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, AK Parti Van Milletvekilleri İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve Van YYÜ’den akademisyenler katıldı.

 

VAN’IN GENÇLİK HARİTASI

Toplantının açılışında konuşan Gençlik Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, söz konusu çalıştaydan önce “Van Gençlik Haritası” diye bir proje üzerinde çalıştıklarını, çalıştayı da bu proje üzerinde bina ettiklerini söyledi.
Van Gençlik Çalıştayı’na ilişkin projeyi de daha sonra Van YYÜ rektörlüğüne sunduklarını ifade eden İnanç, “Teklifimiz hemen kabul edildi ve Mayıs ayında çalışmalara başladık” dedi.

 

ÇALIŞTAYIN AMACI

Çalıştayın amacına ilişkin de bilgi veren İnanç, şunları ifade etti:
“En temelde gençlikle konuşmayı ve gençliğin yarınını gençlikle beraber hazırlamayı, gençliğin kendi diliyle ortak sorunlarını saptamayı, çözüm önerilerini de yine gençlikle beraber hazırlamayı şiar edindik. En temel hedefimiz ilimizin gençlik politikalarına yön verecek veriler ortaya koymaktır. Gençliğin değişimini, gelişimini, şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasını hedeflemektir.”

 

BEŞERİ SERMAYE

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da, yaptığı konuşmada, Van dışında da, bölgede yürüttükleri çalışmalar kapsamında, istihdama ve kalkınmaya öncelik verdiklerin söyledi.
Beşeri sermayenin önemine değinen Güray, şöyle dedi:
“Kalkınmanın sadece fiziki ve ekonomik faaliyetlerle gerçekleşmesi mümkün değil. Siz beşeri sermayenize yatırım yapmazsanız, beşeri kalkınmaya önem vermezseniz, yaptığınız bütün yatırımlar boşa gider. Biz de bu düşünceden yola çıkarak bu çalıştayı da örnek gösterdik ve destekledik. Buna benzer birçok projeye daha şimdiye kadar destek verdik. 2018 yılı programında da özellikle çocuklara ve gençlere öncelik verdik. Gençlik Çalıştayı da beşeri sermaye kapsamında desteklediğimiz programlardan birisi… Başarılı bir çalışma olmasını diliyorum.”

 

ÇALIŞTAYA DAİR

Güray’ın ardından konuşan Van Gençlik Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Çiçek, çalıştayın oluşum sürecine, çalıştayın konu başlıklarına ve içeriğine ilişkin bilgiler verdi.
Çalıştayda ele alınacak konuların “gençlik ve eğitim”, “gençlik ve aile”, “gençlik ve göç”, “gençlik ve istihdam”, “gençlik ve kalkınma” konularını kapsayacağını ifade eden ve çalıştay için emeği geçen kurumlara teşekkür eden Prof. Dr. Çiçek, 4-5 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek olan çalıştayda yer alacak olan akademisyenleri de tek tek açıkladı. 
AK Parti Van Milletvekilleri İrfan Kartal ile Abdulahat Arvas da, yaptıkları kısa konuşmada Van’da ciddi bir genç potansiyel bulunduğunu, bu nedenle çalıştayı önemsediklerini ve çalıştayın sonuçlarını takip edeceklerini ifade etti.

 

“AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR GENÇLİK”

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, yaptığı konuşmada, Ortadoğu coğrafyasında yaşanan çatışmalı sürece dikkat çekti. 
Bu ortamın ancak iyi eğitim almış bir gençlik sayesinde düzeleceğini ifade eden Prof. Dr. Peyami Battal, şunları söyledi:
“Şu anda bölgemizde önemli sorunlar var, bunları çözmenin yolu bilinçli bir gençlikle olur. Bizim çok sağlıklı ve bilinçli bir eğitim sağlamamız lazım. Okuyan bir gençlik, doğru hareket eden bir gençlik, birileri tarafından yönlendirilen bir gençlik değil, kendi ayakları üzerinde duran bir gençlik olması için de bir takım çalışmaları yapmamız gerekiyor. Biz Van YYÜ olarak bu doğrultuda birçok projelere imza attık, bundan sonra da atamaya devam edeceğiz.”

 

TURİZM ÇALIŞTAYI

Gençlik çalıştayı ardından bir “Turizm Çalıştayı” projelerinin olduğunu ve bunu Danışma Kuruluna sunacaklarını ifade eden Prof. Dr. Peyami Battal, şunları kaydetti:
“Ziraat Fakültemiz yoktu, ama şimdi var ve bölgemize çok ciddi katkılar yapmaya başladı. 16 fakültemiz var, şehre katkıları büyük ve şehrimize katkı sunmaya devam edeceğiz. Bu çalıştayla beraber kısaca değinmek istiyorum; biz Van YYÜ olarak sadece bölgemizde ve ülkemizde değil, çeşitli çevrelerle ilişkiye girdik, onlara da lisansüstü eğitimler verdik, şimdi üniversitemizin şubelerini kurmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Eğer bu yıl olursa Kuzey Irak’ta, özellikle enstitülerimizin bir şubesini kurarsak ülkemiz adına, üniversitemiz adına çok önemli bir duruş sergileyeceğiz. Daha önce yaptığımız eğitim çalışmamız da çok başarılı geçmişti, umarım bu da böyle olacak. Bundan sonraki çalıştayı da turizm üzerine karar aldık, bunu da danışma kuruluna proje olarak sunacağız.”

 

“GENÇLİK KONUSUNDA DERDİMİZ VAR”

Tanıtım toplantısının son konuşmasını Van Valisi ve Büyükşehir Belediye  Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, yaptı. 
Çalıştayın, ilin gençlik politikalarına yeni bir vizyon katacağına inandığını ifade eden Zorluoğlu, konuşmasına şu sözlerle başladı:
“Bu çalıştayın ülkemizin en genç nüfuslu illerinin başında gelen şehrimizde yapılıyor olmasını ayrıca anlamlı ve çok faydalı bulduğumu ifade etmek isterim. Bilvesile şimdiden bu çalıştayın şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını Allah’tan diliyorum. Prof. Dr. Hasan Çiçek hocamız bu çalıştayın hikâyesini, bu kapsamda bugüne kadar yapılan çalışmaları ve bundan sonrasını bizlerle paylaştı. O nedenle ben konunun o kısmına girmeyeceğim. Ülkenin en genç nüfusuna sahip Van vilayetinin valisi ve yöneticileri olarak bizim gençlik konusunda derdimiz var. Biz dünyadaki dönüşümü takip edebilen, demokrasi ve adalet duygusu gelişmiş, erdemli ve hoşgörülü bir gençlik istiyoruz. Biz gençlerimizi imanına, inancına, maneviyatına sahip çıkan ama aynı zamanda sorgulayıcı ve araştırmayı ilke edinmiş bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Biz sanatıyla, kültürüyle, estetiğiyle zirvede bir gençliğimiz olsun arzu ediyoruz. İlimde, fende, teknikte, en ileride olan bir gençlik…” 

 

“TUTTUĞUNU KOPARAN BİR GENÇLİK…”

Yükselmek ve kalkınmak için tuttuğunu koparan bir gençliğe ihtiyaç olduğunu anlatan Zorluoğlu, şöyle devam etti:
“İşte bunun için bize denemekten hiç bıkmayan, her yenilgisini öğrenmeye, daha iyisini yapacak tecrübeye dönüştürüp hedefine odaklanan ve nihayetinde Allah’ın izniyle tutuğunu koparan bir gençlik lazım. Ancak ve sadece böyle bir insan gücüyle 21 inci yüzyıl Türkiye’nin yükseldiği, kalkındığı ve her bakımdan refahı yakaladığı bir yüzyıl olacaktır. Üstat Necip Fazıl'ın sözleriyle, ‘kökü ezelde ve dalı ebedde bir sistemin, aşkına, vecdine, diyalektiğine, estetiğine, irfanına, idrakine sahip bir gençlik. Kim var diye seslenilince, sağına ve soluna bakınmadan, fert fert, ben varım cevabını verici, her ferdi benim olmadığım yerde kimse yoktur fikrini besleyici bir dava ahlâkına kaynak bir gençlik. Zifiri karanlıkta ak sütün içindeki ak kılı fark edecek kadar gözü keskin ve gerçek kahramanlık madeniyle sahtesini ayırt etmekte kuyumcu ustası bir gençlik... Genç adam, bundan böyle senden beklediğim şudur: tabutumu öz ellerinle musalla taşına koyarken, Anadolu kıtası büyüklüğündeki dava taşını da gediğine koymayı unutma ve bunu tek vasiyetim bil. Allah'ın selamı üzerine olsun. Üstat Necip Fazıl’ı rahmetle anıyorum.”

 

KURUMLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Zorluoğlu, çalıştay için emeği geçen kurumlara da teşekkür ederek, “Çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen kurumlarımıza, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, Üniversitemize, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Müftülüğümüze, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüze, Kültür Ve Turizm İl Müdürlüğümüze, Sağlık İl Müdürlüğümüze, İl Emniyet Müdürlüğümüz Ve İl Jandarma Komutanlığımıza, Çalışma Ve İş Kur İl Müdürlüğümüze, Kaymakamlıklarımıza, Belediyelerimize, Ticaret ve Sanayi Odamıza, Organize Sanayi Başkanlığımıza, Memur-Sen, TÜMSİAD, Van Sivil Dayanışma inisiyatifine, basın kuruluşlarımıza, değerli hocalarımıza ve atölye çalışmalarına katılan değerli gençlerimize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Gençlere ve gençliğin sorunlarına dikkat çekecek, Van gençliğinin sesini tüm Türkiye’ye duyuracak, somut çıktılarıyla gençlerle ilgili kararlarımız ve uygulamalarımızda bizlere ışık tutacak, yol gösterecek Van Gençlik Çalıştayı tekrar hayırlı olsun.” diye konuştu.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: