Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Işık; “Zamlarla ilgili biran önce adım atılmalı'

Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Işık ve Yönetim Kurulu Üyeleri, odaya bağlı esnafların sorun ve sıkıntılarını dile getirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Elektrik ve doğal gaz faturaları

VAN 25.02.2022 11:06:42 0
Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Işık; “Zamlarla ilgili biran önce adım atılmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Odada yapılan toplantıya Oda Başkanı Sabri Işık, Yönetim Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katıldı. “27.01.2022 tarihinde yapılan oda olağan genel  kurulunda üyelerin teveccühüyle göreve geldiklerini” söyleyen Işık: “Göreve geldiğimiz dakikadan itibaren üyelerimizle bir bütün olmaya gayret ediyoruz, bizlerin rakip değil meslektaş olduğumuzu deklare ettik” dedi.
Basın açıklamasını, Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Işık, okudu. Hakkaniyetli bir yönetim olacaklarını söyleyen Işık: “STK yönetimi her zaman menfaat odaklı olmamalı, biraz da gönüllülük esasına dayanmalıdır. Biz yönetim olarak, odamızın maddi sıkıntılarından dolayı sıfır maaş ve özlük hakkına imza attık” diye konuştu.

“ZAMLARLA İLGİLİ ACİL KARARLAR ALINMALI”

Esnafın son zamanlarda elektrik ve doğalgaza gelen zamlardan dolayı zor bir süreç yaşadığını söyleyen Işık: “Pandemi dönemindeki sıkıntıları atlatmaya çalışan esnafımızın bu süreçte artan personel giderleri ve malzemeye gelen zamları karşılayamazken, elektrik faturalarının yüzde 127 artışı, doğal gaz faturalarının yükselmesi esnafımızı mağdur etmiştir. Gerek elektrik, gerekse doğalgaz faturaları, işletme kiralarının 3-4 katına çıkmıştır. 6.000 TL gelen fatura 20.000 TL'ye, 18.000 TL gelen fatura 54,000 TL'ye yükselmiştir. Faturaları ödemekte güçlük çeken esnafımız artık dolaplarını çalıştıramaz duruma gelmiştir. Bu faturaları  ödemek için esnafımız kredi çekiyor....” diyerek, “Devletin, zamlarla ilgili bir an önce adım atması  gerekmektedir.  Esnafın bütçesini olumsuz etkileyen bu zamlarla ilgili acil kararlar alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“ESNAF VE SANATKARSIZ BİR TOPLUM DÜŞÜNÜLEMEZ”

“Esnafımız toplumun can damarıdır, sigortasıdır” diyen Işık, şöyle devam etti: “Esnaf ve sanatkarsız bir toplum düşünülemez. Biz esnaflar olarak Anayasanın bizlere tanınmış olduğu haklarımızı talep ediyoruz. Elektrik ve su ticari bir mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmettir. Bu sebeple de yaşam ve tüketici hakkı olarak kamu yararına uygun bir şekilde tüketiciye sunulmalıdır. Elektrik piyasası kanununun 1.Maddesi ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 1. Maddesine göre, elektriğin tüketicilere ve topluma yeterli, kaliteli, sürekli, çevreye uyumlu bir şekilde ve düşük maliyetle verilmesi gerekmektedir.”

“KOOPERATİFİMİZİN TÜZÜĞÜNÜ BİTİRDİK”

Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Işık: “Esnaf olarak birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu zamanda bütün esnafların hissedar olacağı kooperatifimizin tüzüğünü bitirdik ve yakında bütün üyelerimize davetiye göndererek kooperatifimizi kurma aşamasına geçeceğiz. Bu süreçte bütün üyelerimizin yanımızda olmasını umut ediyoruz” dedi.  

“ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİRDİK”

Yönetim olarak görevi devraldıktan sonra bir takım ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve bu ziyaretlerde esnafların menfaatleri doğrultusunda görüşmeler yaptıklarını aktaran Sabri Işık, son olarak: “Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez'i makamında ziyaret ederek esnafımızın sıkıntılarını ilettik. İlgilerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz. VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan’ı ziyaret ettik. Esnafımızın  Vaski  tarafından icra borcuna kolaylık sağlanması konusunda istişarelerde bulunduk. İcra ve borcu olan üyelerimizin odaya gelerek bu konuda yardımcı olabileceğimizi sizlerin vasıtasıyla duyurmak isteriz. VEDAŞ  müdürü Sayın İbrahim Halil Ağacanoğlu'nu makamında ziyaret ettik, gelen yüksek faturaları konuştuk. Üyelerimiz, yapılacak yüzde 20'ye yakın indirim sözleşlemesini VEDAŞ'a giderek veya VEDAŞ personelini işletmeye davet ederek bu haktan yararlanabilecekler. İpekyolu Kaymakamı Sayın İhsan Emre Aydın'ı makamında yönetim olarak ziyaret ettik, esnafımızın sıkıntılarını ilettik. Kültür sokağındaki esnafımızın sıkıntılarıyla yakından ilgilendiği için kendilerine teşekkür ederiz. VANTSO Başkanı sayın Necdet Takva’yı makamında ziyaret ettik. Avrupa projesi konusundaki desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Yaptığımız bu çalışmalar, görüşmeler ve tespitlere ek olarak, hükümetten ve ilgili bakanlıklardan, depremden bu yana biriken sorunlarda Kadim Van’ımıza ayrıcaklı yasalar bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber: Mehmet Selim KURT