Van esnafı: 'Verimli bir süreç yaşadık'

Van Shopping Fest (Alış Veriş Günleri) ve Nevruz Tatili sürecinde Van’a adeta akın eden İranlı turistler, ülkelerine geri dönerken, Van esnafının verimli bir iş sezonu yaşamalarını sağladılar.

VAN 7.04.2022 10:47:53 0
Van esnafı: 'Verimli bir süreç yaşadık'
Tarih: 01.01.0001 00:00

İranlı turistlerin, Shopping Fest’i de kapsayan 13 günlük tatilleri süresince Van’da oluşları; gıda, konaklama, giyim ve kozmetik sektörü başta olmak üzere tüm esnaf gruplarına ekonomik olarak büyük bir katkı sağladığı belirtiliyor.
Yaklaşık 2 haftalık Nevruz tatilini geçirmek üzere Van'a gelen binlerce İranlı turist, shopping fest festivalinin de etkisiyle, esnafa adeta can suyu oldu. 
Shopping Fest indirimli alışveriş günlerini de kapsayan tatil sürecinde Van'da olan ve festival kapsamında çeşitli etkinliklerle güzel bir vakit geçiren İranlı turistler, alış veriş geleneklerini de sürdürdü. Ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçte çok sayıda İranlı turistin Van'a gelmesi, kent esnafı için adeta can suyu oldu.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Van esnafı, verimli bir süreç geçirildiğine işaret ederken, sadece nevruz tatili veya shopping fest sürecinde değil, tüm yıl boyunca İranlıları Van'a getirtecek projelerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. 

“İRANLI TURİSTLER, KENT EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR"

İGS Şal Mağazası sahibi Fatih Gültepe, Shopping Fest nedeniyle ve Nevruz tatilini Van’da geçirmek üzere gelen İranlı turistlerin Van esnafına büyük bir katkı sağladığını söyledi. 
Depolarındaki ürünlerin tümüyle tükendiğini söyleyen Gültepe: “İranlı turistlerin gelişinin bütün esnaf gruplarına faydası oldu. Pandemiden önceki yoğunluğu yakalayamasak da yine hatırı sayılır derecede İranlı turist geldi. Bu durumdan herkes memnun kalmıştır. Bu yoğun dönem için bir hazırlık yapmıştık, yeteri kadar ürün bulundurduk. Ancak stoklarımızı çok fazla arttırmaktan da çekindik açıkçası. Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle, belki İran kapıları yeniden kapatır düşüncesiyle çok fazla da riske girmek istemedik. Ancak İranlılar için hazırladığımız stoklar bitti ama dediğim gibi riskleri düşünerek az bir stok yapmıştık. Olanları da tükettik" dedi.
İGS Şal Mağazası sahibi Fatih Gültepe, farklı bir konuya temas etmek istediğini belirterek, yaptığı konuşmada; "Şöyle bir düşünce var; 'İranlılar Van’a akın ediyor, çok para bırakıyorlar' gibi... Bu da kurumsal firmaları harekete geçiriyor, onlar da gelip burada çok sayıda mağaza açıyor. Böyle olunca da bu defa buranın esnafına yazık oluyor. Çünkü gelen dövizin yüzde 60’ı direkt olarak Van’dan çıkıyor. Yatırım yapılsın elbette ancak gönül istiyor ki gelen dövizin büyük bölümü Van'a kalsın. O zaman istihdam çok daha fazla olur, şehrimizin çehresi değişir” ifadelerini kullandı.

“VAN, BÜYÜK BİR BAŞARIYA İMZA ATMIŞTIR”

Kervansaray Restaurant işletmecisi ve Diyetisyen Mahsum Şirp de, sürece ilişkin yaptığı kısa değerlendirmede: “Van; ülkemizin döviz ticaretini artırma bağlamında, ağırlamış olduğu İranlı turistlerin getirileri sayesinde büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu başarının ardında, Van esnafının özverili çalışmaları büyük rol oynamıştır. Teveccüh edilen yatırım ve sözlerin çok üstünde bir ticari girdi-çıktı edinilince gelen turistlerin yüzlerine yansıyan mutluluk da ticari hedeflerin getirisidir." dedi. Şirp, vatandaşların ekonomik sıkıntı içinde olduğunu da söyleyerek, gelen İranlı turistlerin bu duruma çözüm olmadığını ifade etti.

“İŞLERİMİZ ÇOK YOĞUNDU, SATIŞLARIMIZ ÇOK İYİYDİ”

Akdeniz Kozmetik ve Takı işletmecisi genç girişimci Cebrail Çakar, Shopping Fest ve Nevruz Bayramı tatil sürecinde Van’da yaşanan yoğunluğun tüm yıla yayılması için benzer etkinliklerin yapılmasını ve İranlı turistleri cezp edecek yeni adımların atılması gerektiğini söyledi.
İranlı turistlerin takı ve kozmetik ürünlerine ilgisinin çok fazla olduğunu aktaran Çakar, tatil sürecinde yoğun bir mesai harcadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Çok kısa bir süreç oldu bizim için ama yine de çok verimli geçti. Kentimizde sürekli böyle bir yoğunluk yaşanırsa esnaf için çok daha iyi olur. Bu tatil sürecinde Van’a gelen ve yoğunluk yaşanmasına neden olan İranlı turistlerin hepimize faydası oldu. İşlerimiz çok yoğundu, satışlarımız çok iyiydi. Tüm ödemelerimizi rahat bir şekilde yapabildik.”

“BUNUN DEVAMININ OLMASI LAZIM”

Akmis Pastanesi Sahibi Medeni Gümüştaş da, İranlı turistlerin sürekli Van’a gelebilmesi için yıl boyunca çeşitli etkinliklerin yapılması gerektiğini söyledi.
Gümüştaş: “Otellerimiz, giyim mağazalarımız, lokantalarımız başta olmak üzere tüm esnaf grupları bu tatil sürecinde gerekli verimi aldı ama bunun devamının olması lazım. Bunun için de Valilik, Belediye, VANTSO ve diğer kurumlarımızın yeni ve cezbedici projeler geliştirmesi, onların ilgisini çekecek yeni adımlar atması gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü bu yoğun dönemde her yer doluyor ama tatil süreci bitince yoğunluk da bitiyor, ondan sonra esnafın işleri duruyor” ifadelerini kullandı.

“HERGÜN BİR KAÇ MASAMIZ İRANLI TURİSTLERLE DOLUYORDU”

Grand Pizza işletmecisi Semih Sevimli de, tatil sürecinde yaşanan yoğunluktan dolayı memnun olduklarını söyledi.
Semih Sevimli: “Shopping Fest ve Nevruz Bayramı tatil sürecinde Van’a İranlı turist akını oldu. Bu gelişler Van esnafının da yüzünü güldürdü. Tüm esnaf gruplarında olduğu gibi yeme içme sektörü de bundan en çok faydalanan sektörlerden oldu. Yeme içme kültürlerimiz biraz farklı olabilir ama pizzayı seviyorlar, hergün bir kaç masamız İranlı turistlerle doluyordu. Bu da elbette ki bizleri memnun etti.” diye kaydetti.

Van esnafı: 'Verimli bir süreç yaşadık'
Özel Haber: Mehmet Selim KURT