Van esnafı vergi borçlarına af istiyor

Van ESOB Yönetim Kurulu Başkanı, esnaf ve sanatkârların 2011 yılından bu yana biriken vergi borcunu ödeyemeyeceğini belirterek, yeni kurulacak olan hükümetten vergi affını veya uzun vadeyle ödeme kolaylığı sağlanılmasını istedi.

VAN 27.11.2015 10:45:21 0
Van esnafı vergi borçlarına af istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, 2011 yılında meydana gelen depremler nedeniyle ertelenen vergi ödemelerinin yeniden başlaması nedeniyle, esnafların 4 yıllık süreyle biriken vergi borcunu ödeyecek güçte olmadığını hatırlatarak,  hükümetten vergi affı ya da uzun vadeyle ödeme kolaylığı sağlanmasını istedi.

Konuyla ilgili konuşan ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, 2011 yılında meydana gelen depremden bu yana esnafın toparlanamadığını ve 4 yıllık vergi borcunu ödeyecek durumda olmadığını hatırlatarak, Van esnafının bir aylık vergi borcunu dahi ödemekte zorlandığını dile getirdi.

“Van ekonomisi canlanmaya başladı”
1 Kasım seçimleri sonrası siyasi belirsizliğin son bulmasıyla esnafın tekrar umutlandığını ifade eden Aydemir, “1 Kasım seçimlerinden sonra siyasi belirsizlik bitmiş oldu. Sınır kapısının tekrar faaliyete girmesiyle, gelen turistlerden dolayı özellikle oteller rahat bir nefes alırken Van ekonomisi de yavaş yavaş canlanmaya başladı. Dolar kurunun ve altın fiyatlarının yeniden düşmesiyle de esnafta bir nebze rahatlamış oldu. Olaylar çoğu mahallelerde şiddetini yitirirken güven ortamı oluştu. Hacıbekir Mahallesi başta olmak üzere, esnaf geç saatlere kadar dükkanını açık tutarak rahatlıkla satışını yapabiliyor. Ayrıca şu an eğitimin devam etmesiyle Van'a gelen memur ve öğrencilerin de Van esnafına katkı sağlamaktadır.” diye konuştu.

“Esnaf uzun vadeli faizsiz krediyle desteklenmelidir”
Esnafın sıkıntılı dönemi atlatabilmesi için acil olarak desteklenmesi gerektiğini belirtten Aydemir, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Hükümetin kurulmasıyla birlikte taleplerimiz de olacaktır ki seçimden önce de taleplerimizi hükümete iletmiştik. Bu noktada esnafın, can suyu dediğimiz bir faizsiz krediye ihtiyacı vardır. Yalnız isteğimiz verilecekse bunun uzun vadeli olmasını istiyoruz. Uzun vadeyle verilecek olan faizsiz kredinin en az 36 aylık vadeyle olmasını talep ediyoruz. Küçük esnaf bu şartlarda faizsiz krediyle desteklenirse elbette çok iyi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Esnafa vergi affı veya uzun vadeyle ödeme kolaylığı sağlansın”
2011 yılındaki depremden sonra biriken vergi borçların terkininin uzun süredir konuşulduğunu belirten Aydemir, 4 yıllık süreyle biriken vergi borçların esnaftan alınacağı ile ilgili kararın tekrar gündeme taşındığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı;

“Daha öncede gündeme getirdiğimiz vergi borçları Van esnafını çok zor durumda bırakacaktır. Depremden bu yana ertelenmiş vergi borçları 4 yıl arayla alınmasını doğru bulmuyorum. Esnaf vergi borcunu aydan aya veremezken, 4 yıldır biriken vergi borcunu nasıl verecek ki? Şu an vergi borcunun 150 bin TL olan esnaf tanıyorum. 4 yıldır alınmayan ve biriken vergi borçlarını tek seferde istemeleri küçük esnafa kepenk kapattırır, personel çalıştıran sektörleri ise darboğaza sokar. Erciş esnafı özellikle 3 yıl boyunca küçük barakalarda işini yürütüyordu. Bir yıldır kedisine yeni iş yeri açan esnaftan 4 yıllık vergi borcu isteniyor. Bu esnaf hiçbir iş yapmamış ki vergi borcunu ödesin. Tabi yalnız Erciş esnafı değil, Van esnafı da aynı durumdadır. Van esnafı 4 yıllık süredir kıt kanaat geçinmektedir. Bu vergi borcunu nereden getirip verebilir ki? Bunun için de vergi affını istiyoruz. Vergiye af getirilmeyecek ise bunun  ödemesini uzun vadelerde ödeme kolaylığı sağlasınlar. Özellikle bu konuda hükümetin kurulmasıyla beraber  Van esnafına, vergi affı ve yahut vergileri uzun vadeyle ödeme kolaylığı sağlayacak şekilde bir fırsat tanınsın.”    (Yılmaz Sönmez-İLKHA)