Van esnafı 2013 yılını nasıl geçirdi?

Van esnaf odaları, 2013 yılını zararla kapattıklarını ifade ettiler.

VAN 3.01.2014 23:56:25 0
Van esnafı 2013 yılını nasıl geçirdi?
Tarih: 01.01.0001 00:00
Esnaf ve sanatkârlar açısından 2013 yılını değerlendiren, Van Esnaf ve Sanatkârlar Odası (VESOB)Başkanı Faruk Alparslan ile Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Van esnafının 2013 yılını zararla kapattığını belirttiler.

2011 yılında yaşanan yıkıcı depremin etkilerinin 2013 yılında da devam ettiğini belirten oda başkanları 2014 yılı için ümit var olduklarını dile getirdiler.

"Esnafımız ikinci depremi 2013'te yaşadı"
2013 yılının bakkal ve manavlar esnafı açısından acılarla geçtiğini söyleyen Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, "Maalesef 2011'de yaşanan depremlerden sonra ikinci depremi esnafımız 2013 yılında tekrar yaşadı. Yaşanan depremlerin Büyükşehir statüsünden sonra avantaja dönmesi gerekiyorken maalesef Van esnafı bu avantajı yakalayamadı. Gerek KOSGEB kredileri gerekse diğer tüketici kredilerinin geri ödemelerinin başlaması hemen hemen esnafımızın yüzde 99'nu bankalara borçlu hale geldi. Bu krediler yüzünden birçok esnaf işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. Şimdi esnafımız ikinci kez borçlanarak borcu borçla kapatmak zorunda kalmıştır. A bankasından borç alarak B bankasının borcunu kapatmaya çalışıyor." dedi.

"Vergi, SSK ve Bağkur borçlarının terki yapılmalıdır"
Esnaf ve sanatkârlar için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Berge, "Bunu siyaseten değil kalben söylüyorum. Özellikle Van'ımız için yeni bir düzenleme elzemdir. Biliyorsunuz 2014 yılı ile ertelenen vergi, SSK ve Bağkur borçlarının ödemeleri başlıyor. Bu borçlarının terki yapılmalıdır. Tıpkı 1999 yılında yaşanan Kocaeli depreminde olduğu gibi bunların alınmaması gerekiyor. Bundan dolayı Van esnafı olarak bizler bu durumdan muzdaripiz. Siyasiler esnaf ve sanatkârı unutmamalı ki esnaf ve sanatkâr da onları sahiplensin. Onun için hükümetin yeni bir düzenleme yapması ve esnaf, sanatkâra gerekirse yeni bir KOSGEB kredisi takviyesi yapması ve az önce de ifade ettiğim gibi vergi, SSK ve Bağkur burçlarının terkinin yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

"Hükümetin esnaf ve sanatkârlarla ilgili politikası yanlıştır"
Büyük AVM'lerin açılması ile küçük esnafın yok olmaya yüz tuttuğunu hatırlatan Berge, "Bunun için bizlerin yapabileceği hiçbir şey yoktur. Bununla ilgili yasal bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Meclisin yüzde 60'ı market sahibi olan milletvekillerinden oluşuyor. Onun için perakende yasası ve düzenlemesi çıkmadığı sürece bu sadece sözde kalır. Hükümetin esnaf sanatkârlarla ilgili politikası doğru değil. Esnaf ve sanatkârı unuttular." şeklinde konuştu.

"2014 yılı için ümitvarız"
Ahi Evren'in "Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir" sözünü hatırlatan İse Berge, "2014 yılı için ümitvarız. Çünkü Van için yeni bir süreç başlamış oluyor. Büyükşehirle beraber eğer sadece isimde kalmazda güzel gelişmeler değişimler olacaktır. Bu konuda bizler ümidimizi koruyoruz" diye konuştu.

"Mucbir sebep hali 2015 yılına kadar devam etmeli"
Van Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Faruk Alparslan ise bir yıllık bir muhasebe yapıldığında 2011'de yıkılan Van'ın toparlanmaya yüz tutuğunu ancak esnafın sırtına yüklenen borçların buna izin vermediğini belirterek, "Yapılan olumlu çalışmalar ya da atılan kimi olumlu adımlar maalesef bizlerin beklentilerini karşılayamadı. Esnaf ve sanatkârımızın talebi en azından 2015 yılına kadar mucbir halin uzatılması, vergi SSK ve Bağ-Kur borçlarını ise terki yönündeydi. Bu yapılamıyorsa bile Depremde zarar gören ve borçlarını ödeyemeyen esnafımıza biraz daha kolaylık tanınması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

2013 yılının en büyük kazancının kardeşkanının akmasının durması olduğunu ifade eden Alparslan, "Bu çok sevindirici bir durumdur. Bu kararın bozulmamasını ve devam etmesi gerektiğini ifade ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Van'ın Gaziantep misyonunu yüklenmesi gerekir"
Esnafın 2013 yılında bir tarafta çok zor günler geçirdiğini bir taraftan da güzel gelişmelere sahne olduğunu aktaran Alparslan, "Burada hem alım satım vs. bakıldığında esnafın çok zor geçirdiği bir yıl olarak görülmektedir. Öte tarafta yeni iş alanlarının ve yatırımlarının olduğu bir yıl olarak da görülebilir. Van'ın eski Gaziantep misyonunu yüklenmesi ve bölgesine ağabeylik yapması gerekir." ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın-İLKHA)