Van Emniyet müdürlüğü'nden Barış hassasiyeti

Diyarbakır Newroz’uyla başlayan barış sürecinde, Van’da bir evde yapılan arama ve bu aramada dört kişinin gözaltına alınması ajanslara düşünce, Van emniyet müdürlüğü, konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve barış sürecini zedele

VAN 29.03.2013 13:59:35 0
Van Emniyet müdürlüğü
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Haber - Diyarbakır Newroz’uyla başlayan barış sürecinde, Van’da bir evde yapılan arama ve bu aramada dört kişinin gözaltına alınması ajanslara düşünce, Van emniyet müdürlüğü, konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve barış sürecini zedeleyecek davranışlar içinde olmayacakları mesajını verdiler.

30 Yıllık aradan sonra, akan kanın durması, toplumsal uzlaşın inşası yolunda hayata geçirilen barış sürecine, toplumun her kesiminden olumlu tepkiler gelmeye devam ediyor.

Sivil alanda memnuniyetle karşılanan barış söylemlerine, devletin emniyet birimleri de temkinli yaklaşıyor. Sürecin sekteye uğramaması için, alışagelmiş yaklaşımın dışında durmaya çalışan emniyet birimleri. Kimi zamanlar kendileri hakkında yapılan asılsız haberlerin ise barış sürecine fayda sağlamayacağını dile getiriyorlar.

Bu tür haberlerin geçmişte olduğu gibi günümüzde de Emniyet kurumunu yıpratmaktan başka bir fayda sağlamadığını söyleyen, kurum yetkilileri, barış sürecine karşı olan duyarlılığın takipçisi olacaklarını söylüyorlar.

“VAN’DA GÖZALTI” HABERİNDEKİ BİLGİLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Devletin emniyet birimlerinin, kalıcı barışın sağlanmasında üstüne düşen görevi yapacağını dile getirirken, Van emniyet müdürlüğü, gazetemize gönderdiği açıklamayla, böylesi bir süreçte, kurumu ilgilendiren haberlerde, daha titiz davranılmasını istediler.

Van Emniyet müdürlüğü imzalı gönderilen açıklamada, Van –Hacıbekir mahallesinde geride bıraktığımız hafta içinde yapılan ev baskınlarında, dört kişinin gözaltına alınması haberinde yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor.

Basına yansıyan ve gazetemizin 25.03.2013 tarihli nüshasında 2. sayfasında yer alan haberle ilgili Van emniyet müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle;

 

25.03.2013 tarihli Van Haber gazetesinin 2. sayfasında “4 kişi gözaltına alındı.” şeklinde bir haber yayınlanmıştır.

Yayınlanan haberde; Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, yaptığı ev baskınlarında kapıyı çalmadan kırmaya çalıştıkları, arama izin kâğıdını göstermeden evi aramaya başladıkları, kundaktaki bebeğin başına silah dayayarak bebeğin yatağını dahi aradıkları, baskın sırasında banyoda kadın bulunmasına rağmen görevli ekiplerin banyo kapısını kırarak içeri girdikleri, arama sırasında polislerin eve beyaz bir kâğıt attıkları ardından polis kamerası önünde bu kâğıdı çıkararak, “Evde saldırı yapılacak olan yerin krokisi bulundu” iddiaları yer almaktadır.

Söz konusu haber ile ilgili olarak;

• Hiçbir suretle belirtilen adreslere kapıların kırılarak girilmesi gibi bir olay söz konusu olmamıştır.

• Belirtilen adreslerde ikamet eden şahıslara mahkemeden alınan arama kararı tebliğ edildikten sonra eve girilmiş ve arama işlemlerine başlanmıştır.

• Eve girildiğinde ev sahibinin banyonun müsait olmadığını söylemesi üzerine banyoya kesinlikle girilmemiş ve burada herhangi bir arama işlemi yapılmamış olup kapı kırma gibi bir olayda kesinlikle mevzu bahis olmamıştır.

• Adreslerde, arama iznine rağmen ev halkı zorluk çıkarmış ve aramaya engel olmak istemiş, buna rağmen ilgili personel soğukkanlı ve hukuka uygun bir şekilde görevini yerine getirmiştir.

• Kundaktaki bebeğin başına silah dayandığı iddiası;

• Eve beyaz bir kâğıt atıldığı ve ardından polis kamerası önünde bu kâğıdın çıkarılarak, saldırı yapılacak yerin krokisi bulundu iddiaları da tamamen gerçek dışıdır.

Görevli personel aramanın amacı ve niteliğine uygun olarak aranması gereken tüm yerleri arayarak kanuna göre suç teşkil ettiği değerlendirilen malzemelere el koymuştur.

Bu tür haberler; Emniyet teşkilatını halkın nezdinde yıpratmaya ve polis teşkilatına yönelik kin ve nefret duyguları oluşturmaya ve bazı ideolojik çevreleri ajite/provoke etmeye yönelik çabalar olarak değerlendirilmektedir.

Bu tür haberlerle ilgili tek taraf dinlenilerek yapılacak haberlerin kamuoyunu yanlış yönlendirildiği / yönlendirileceği de unutulmamalıdır.

 

EMNİYET MÜDÜRÜ ÜMİT YURDAKUL’DAHA DUYARLI OLMALIYIZ’

Yayınlanan haber sonrası, Gazetemiz genel yayın yönetmeni Naif Yaşar’ı arayarak, böylesi bir süreçte, basın, halk ve güvenlik güçleri olarak daha temkinli ve duyarlı olunması çağrısında bulundu.

Van Emniyet Müdürü Yurdakul “hepimizin yıllardır arzuladığı bir sürecin başındayız. Acılar hepimizin ortak acıları, sevinçlerde ortak sevinçler olacaktır. Çok anlamlı bir süreçten geçiyoruz. Toplumsal mutabakatın sağlanması için, üslubumuza, davranışlarımıza daha da dikkat etmek zorundayız” dedi.

Kurum hakkında kimi zaman yazılan haberlerin, içeriğine bakıldığında gerçeği yansıtmadığı ve kurumu yıpratmaya yönelik olduğuna dikkat çeken Yurdakul; söz konusu haberde yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ve kendilerini üzdüğünü söyledi.

Habere konu olan ev aramasını doğrulayan Van emniyet Müdürü Ümit Yurdakul “daha önce bilgisi alınmış bir hadiseydi. Okul ve bayrak yakmayla ilgili bir operasyondu. ekiplerimiz oraya giderlerken, savcılıktan arama izni almış ve evde rutin aramanın dışında herhangi olumsuz davranışta bulunmamışlardır. zira, zikredildiği türden bir uygulamanın yapılması da söz konusu olamaz. Barış ve uzlaşı hepimizin arzuladığı bir şeydir.” Dedi.

Gözaltına alınan dört çocuğun savcılığa çıkarıldıktan sonra üçünün serbest bırakıldığını, birinin de tutuklandığını belirten Emniyet müdürü, böylesi hassas bir süreçte biraz daha dikkatli olunması çağrısını yeniledi