Van Ekonomi Konseyi'nden sorumluluk çağrısı

Van Ekonomi Konseyi Bileşenlerince yapılan ortak açıklamada, gençlerin, çocukların yüz yüze eğitim alabilmelerinin büyük önem taşıdığı, bunun sağlanabilmesinin de herkesin kurallara riayet etmesi ile mümkün olabileceği hatırlatıld?

VAN 1.10.2020 17:45:32 0
Van Ekonomi Konseyi'nden sorumluluk çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Ekonomi Konseyi Bileşenleri tarafından yapılan açıklamada; "Eğitim-Öğretim insanoğlunun varoluşu ile eşdeğerdir. Yani eğitim-öğretim hikâyesi insanlık tarihidir. Her çağda, ister ilkel çağda olsun isterse modern çağda olsun eğitimin olmadığı hiç bir zaman aralığı düşünülemez. Eğitim cehaletin panzehiri, yüce gönüllülüğün anahtarıdır." denildi.

"Kalkınmanın, sanayileşmenin, büyümenin, modernizmin ve refahın tek yolu akla ve bilime dayanan bir eğitim-öğretim modelinin sağlanmasıdır. Okuyan toplum hem kendi mutlu olur hem çevre toplulukların mutlu olmasına vesile olur. Hayat kaynağımız Kur’an-ı Kerimin de insanlığa ilk emri 'oku'dur. Ülke olarak refah seviyemizi artırmak, çağdaş, modern, uluslararası toplumlarda hatırı sayılır ve tercih sebebi olacak bir ülke olmamız iyi ve kaliteli bir eğitim ile  söz konusu olur. Akla, mantığa ve pozitif bilime uygun eğitim ve öğretim bizleri asri yapar. Okuma düşünmeyi, düşünme kavramayı, kavrama idraki, idrak sağduyulu tartışmayı, sağduyulu tartışma bizi iyi ile kötüyü ayırt etmemizi sağlar, bunun sonucunda da farklılıklarla beraber yaşamayı öğrenir, farklılıkları zenginlik adleder, refah toplumu olmaya doğru yol alırız. Bütün bunları sağlamanın yegane yolu iyi bir eğitim-öğretimle mümkündür. İyi bir eğitim ve öğretimin en büyük anaforu ise birebir ve yüz yüze yapılan eğitimdir. Eğiticisi ile öğretmeni ile bire bir muhatap olmak, göz göze gelmek öğrenmenin en can alıcı noktasıdır. Öğrenmenin püf noktası göz temasıdır. Özellikle son bir yıldır dünyadaki pandemiden dolayı bire bir yüz yüze eğitimler insan sağlığı düşünülerek ara verilmiş vaziyettedir.Şu an uzaktan eğitim yöntemleri ile eğitimler sürdürülmeye çalışılıyor. İnternet üzerinde, televizyonlar vasıtasıyla kurulan bağlantılar marifeti ile sürdürülmeye çalışılıyor ama bu yöntemin çok verimli olduğu söylenemez. Çünkü bu imkanları bulamayan, araçlara ulaşamayan yığınlarca gencimiz çocuğumuz var. Bu da eğitimde ciddi bir fırsat eşitsizliğine sebebiyet vermektedir. Sağlıklı ve her bireyin eşit ve adilane bir şekilde eğitim almalarının tek yolu eskisi gibi yüz yüze eğitimi tekrar hayata geçirmektir. Burada da en büyük sorumluluk biz yetişkinlere düşmektedir. Çocuklarımızın, gençlerimizin eğitim ve öğretimlerini en iyi şekilde tamamlamaları, topluma ,ülkeye ve insanlığa yararlı birer nefer olmalarını sağlamak biz yetişkinlerin sorumlu davranmaları sonucu ile hayat bulur. Bunları da, bu süreçte hepimizin söylenen ve istenen kurallara, önlemlere ve yasaklara harfiyen uyarak ve uymayanları uyararak sağlayabiliriz." ifadelerine yer verildi.

Açıklama, şu vurgu ile tamamlandı; "Çocuklarımız, gençlerimiz bizim umudumuzdur, geleceğimizdir. İyi bir gelecek ve müreffeh bir dünya için çocuklarımızın ve gençlerimizin iyi, kaliteli ve bilim temelli eğitim almaları şarttır. Van Ekonomi Konseyi Bileşenleri olarak ve birer baba, abi, kardeş olarak herkesi, her bireyi ve her paydaşı sorumlu olmaya davet ediyoruz. Kurallara hep beraber harfiyen uyalım, gençlerimizin, çocuklarımızın yüz yüze eğitimlerinin önünü açalım. Her şey bizim elimizde."