Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ihalesi…

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ısıtma, soğutma ve elektrik enerjisini kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi için kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ihalesi gerçekleşti.

VAN 21.08.2019 19:23:05 0
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ihalesi…
Tarih: 01.01.0001 00:00

    Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu,  Trijenerasyon Sistemleri Uygulaması ile hastalara, çalışanlara ve ziyaretçilere yönelik avantajlar olacağını belirtti.

               Doç. Dr. Sünnetçioğlu, hastanelerin, 24 saat boyunca kesintisiz elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Özellikle hastane odalarının ısıtılması, kaloriferlerin yanması, kullanım suyunun sıcak olması, hastanenin gerekli yerlerinde kullanılan buhar ihtiyacının kesintisiz verilebilmesi ve yaz aylarında hastanenin belirlenen yerlerinde soğutma hattı ile hastane odalarının istenilen sıcaklık seviyesinde tutulması adına kojenerasyon ve trijenerasyon tesislerinin hastanelerde kullanılması son derece önemlidir. SBÜ Van Eğitim Ve Araştırma Hastanemize 2 adet 880 kw gücünde trijenarasyon cihazı çalışacak, çalışma şekli şebeke ile paralel çalışmakta olup doğalgaz tüketimi yapılarak KVC hastanesinin elektrik tüketimini karşılayacak. Yaklaşık iki cihazın çalışma elektrik üretim geliri ve soğutma üretim geliri dahil 6 aylık hastaneye kazancı yaklaşık 2.125.352,77 TL iki cihazın bahar ve güz döneminde çalışması hastanemize 6 ay için yaklaşık elektrik üretimi ısıtma ve soğutma üretim geliri olarak kazancı 3.720.405,91 TL’dir. Bu kapsamında Teknik Servis Binası (TSB) içerisinde 1 adet ısıtmalı atık kazı kazanı ve 1 adet ABS Absorbsiyonlu Chiller (Soğurmalı Soğutma) kazanı ile Trijenerasyon sistemi 2 adet gaz motorundan oluşmaktadır. Isınma ve sıcak su ihtiyacını karşılamak amacıyla 2 adet kazan kullanılacak. Trijenerasyon ve Kazan Tesisi kapsamında kurulacak ekipmanlar aynı bina içerisinde yer almaktadır. Trijenerasyon Tesisinde bulunacak gaz motorlarında doğalgaz kullanılarak elektrik enerjisi ile iklimlendirme sistemi için gerekli ısıtma ve soğutma eş zamanlı olarak sağlanacak, kazanlar ile de sıcak su üretilerek ısıtma ve kullanım amaçlı sıcak su ihtiyacı karşılanacak. Trijenerasyon sistemi ile sıcak havalarda binaların iç ortamlarının soğutma ihtiyacı da sağlanmakta, Trijenerasyon sisteminin Hastanemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.