Van depreminin 10. yıl dönümü

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki yıkıcı depremin 10. yıl dönümüne girildi. 10 yıl önce meydana gelen yıkıcı depremin unutulmadığı Van'da, çeşitli büyüklüklerde depremler yaşanmaya devam edi

VAN 23.10.2021 10:55:10 0
Van depreminin 10. yıl dönümü
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde, saat 13.41'de, 7.2 büyüklüğünde, merkez üssü Tabanlı olan büyük bir deprem meydana geldi. Yıkıcı depremde bir çok bina ya yıkıldı, ya büyük hasar aldı. Deprem sonrası oluşan enkaz 604 vatandaşı canından etti. Bir çok vatandaş da enkazın altında yaşam mücadelesi vermeye başladı. Depremin hemen ardından harekete geçen AFAD, güvenlik güçleri ve bir çok birimin ortaklaşa çalışması sonucunda 222 vatandaş enkaz altından sağ olarak kurtarıldı.
Çığlıkların tavan yaptığı, büyük bir korku ve paniğe sebep olan, can ve mal kaybını beraberinde getiren 23 Ekim depreminin üzerinden 10 yıl geçti. Ancak geçen bu 10 yıla rağmen Van, yaşadığı büyük depremi ve büyük acıları unutamıyor. Öyle ki sık sık meydana gelen küçük ölçekli depremler de o günleri, o günlerde yaşanan acıyı sürekli canlı tutuyor. Önceki gün de Van'da meydana gelen ve korkuya sebep olan 3.8 ve 4.1 büyüklüklerindeki depremler, bir kez daha hafızalardaki yerini koruyan 23 Ekim depremini hatırlattı.
10 yıl önce 23 Ekim'de yaşanan depremin şokunu o günlerde en üst düzeyde yaşayan vatandaşlar yavaş yavaş normale dönmeye çalışırken, bu kez 9 Kasım 2011 tarihinde saat 21.23'te Edremit merkez üslü 5.6 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem daha meydana geldi.
İkinci deprem de yine büyük bir yıkıma sebep oldu. İlk depremde hasar alan bazı yapılar ikinci büyük depremle yıkıldı ve bu depremde de bu kez 40 vatandaş hayatını kaybetti. 252 vatandaşın sağ olarak enkaz altından kurtarıldığı 2. depremin ardından, Van bir süre adeta hayalet kente döndü.
Bir çok vatandaş kenti terk ederek başka illere misafir olmaya giderken, kalanlar da kurulan konteyner kentlerde yaşamaya başladı.
Uzun bir süre korku ve panikle artçı sarsıntılara maruz kalan vatandaşlar için ülke genelinde bir çok ilden yardımlar gönderildi.
Aynı zamanda TOKİ tarafından da depremzedeler için binlerce konutun temeli atıldı, yeni konutların inşaasına başlandı.
Ard arda iki yıkıcı deprem yaşanan Van'da, binlerce artçı sarsıntı meydana geldi. Sarsıntılarla sürekli korku ve paniği yaşayan vatandaşlar, TOKİ tarafından yapılan ve kısa bir sürede tamamlanan konutlara yerleşmeye başladı.
Ardından hayatın yeniden yavaş yavaş normale dönmeye başladığı kentte, her yıl 23 Ekim tarihinde çeşitli etkinliklerle, anmalar gerçekleştiriliyor, mesajlarla deprem gerçeğine vurgu yapılıyor ve yapıların depreme dayanıklı yapılması gerektiğinin altı çiziliyor.

10 yıl geçmiş olmasına rağmen, o günler unutulamıyor.
Sarsıntıların da zaman zaman kendini htirdiği Van'da önceki gün de üst üste iki farklı büyüklükte deprem meydana geldi. 3.8 ve 4.1 büyüklüğündeki depremlerle yeniden 10 yıl öncesi yaşanan acıları hatırlayan Vanlılar, aynı acıların yeniden yaşanmamasını diliyor.
Depremin 10. yılı nedeniyle Van'da bugün çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek ve depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar bir kez daha anılacak.
Prestij Haber Merkezi

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi