Van depreminde 120 bin kişi psikolojik tedavi gördü

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar Van`da 2011`de yaşanan depremlerde 120 bin kişinin Psikolojik tedavisi gördüğünü söyledi.

VAN 5.04.2013 12:44:29 0
Van depreminde 120 bin kişi psikolojik tedavi gördü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar dünya sağlık günü ile ilgili bir açıklama yaptı. Dr. Bilal Acar, 1948 yılından beri her yıl 7 Nisan`ın "Dünya Sağlık Günü" olarak kutlandığını hatırlatarak, bu günlerde gerek bedensel hastalıklar gerekse de ruhsal hastalıklar noktasında halkın bilinçlendirilmesi gerektiğine değindi.

 

"İl dışından 4 bin 700 sağlık personeli Van`a geldi"
Van`da meydana gelen iki yıkıcı depremin, vatandaşların psikolojisinde de büyük yıpranmalara sebep olduğunu belirten Dr. Acar, "23 Ekim ve 9 Kasım`da meydana gelen depremlerden sonra il dışından 4 bin 700 sağlık personeli Van`a gelerek görev yaptı. Başımızdan geçen depremler veya değişik olaylar ruhsal veya nörolojik bozukluklara neden olmakta ve acı sonuçlar bırakmaktadır. Bu tür sorunları bireylerin kendi başına çözme imkânı olmadığı bilinen bir gerçektir. Ancak büyük acıların etkisi geçtikçe, insanlar üzerinde bedensel sağlık ve ruh sağlığı bozukluğuna neden olurlar, bu psikososyal durum ne yazık ki unutulmaktadır." dedi.

 

"Stres güvensizliği körükler"
Koruyucu ruh sağlığı çalışmalarının insanları sadece doğal afetlere karşı korumadığını hatırlatan Dr. Acar, "Özellikle her türlü yoğun ve ani değişimlerin sıklıkla yaşandığı ülkemizde, ruhsal açıdan kırılgan olmayan, psikolojik anlamda dirençli, kendilerine güvenen bireylerin gelişmesi, toplumsal dengelerin ve düzenin sağlanması açısından yadsınması mümkün olmayan bir önem taşımaktadır. Çünkü bilindiği gibi, kaynağı ne olursa olsun, stres ilk olarak "güvensizliği" körükler ve kaygı ya da korku duygusunu harekete geçirir. Kaygı, korku ve panik duyguları içinde olan insanların ise sağlıklı bir biçimde davranmalarını beklemek pek de gerçekçi bir beklenti değildir" ifadelerini kullandı.

 

"Beden sağlığına verilen önem ruh sağlığına da verilmeli"
Bedensel sağlığa verilen önemin aynısının ruh sağlığına da verilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık merkezlerine bedensel rahatsızlıklarla başvuran her 4 kişiden birinin asıl sorununun, ruh sağlığındaki bozulmalar olduğu bilinmektedir. Ruh sağlığı bozuklukları, gelişmiş veya gelişmekte olan tüm ülkelerin sorunudur ve insanın işlevselliğini, yaratıcılığını, mutluluğunu ve yaşam doyumunu engelleyecek kadar da önemlidir."

 

Ruh sağlığında kuruyucu önlemlerin önemi!
Ruh sağlığında kuruyucu önlemlerin önemine vurgu yapanDr. Acar, "Bununla beraber, asıl önemli, anlamlı ve ekonomik olan yaklaşım ise kişilere, ruh sağlığı bozulmadan "koruyucu-önleyici" desteklerin verilebilmesidir. Psikoloji alanında, kişilerarası iletişim becerileri, problemlerini çözmek için Toplum Sağlığı Merkezinde psikologlarımız, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve ipekyolu Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı Merkezinde halkımıza bu sorunlarla ilgili hizmet verilmektedir" bilgisine yer verdi. (Murat Dalgın - İLKHA)