Van depremi mesajları

Van'da 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen 7.2'lik yıkıcı depremin 9. yılı nedeniyle çeşitli mesajlar yayımlandı.

VAN 23.10.2020 17:39:58 0
Van depremi mesajları
Tarih: 01.01.0001 00:00

KAYMAKAM ASLAN: CAN GÜVENLİĞİ İÇİN PLANSIZ VE KAÇAK YAPILAŞMADAN KAÇINMALIYIZ

Van’ın İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen depreminin 9. yıldönümünde bir mesaj yayımladı.
Kaymakam Aslan, yayımladığı mesajda, “Yüzlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği, binlerce vatandaşımızın da enkazdan yaralı olarak çıkarıldığı 23 Ekim depreminin 9. yılını geride bırakmış bulunmaktayız. Bu vesileyle Vanlı, Ercişli hemşehrilerimin yaşadığı o acı olayı bir kez daha hatırlamış bulunmaktayız. Vatandaşlarımızın bin bir sıkıntılarla enkaz başında geçirdikleri o günlerde, tüm Türkiye bir dayanışma örneği göstermiş. Gerek devletimiz, gerekse milletimiz bu zorlu süreçte Van’ımızı yalnız bırakmamış, her türlü yardımına koşmuştur. Bizler ülkemizin deprem tehlikesi altında olduğunu unutmadan, deprem ve diğer tabii afetlere karşı almamız gereken tedbirleri sürekli gündemde tutmalı, vatandaşlarımızla ve kurumlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmalıyız. Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz. Deprem felaketinin yıldönümünü, sadece yitirdiklerimizi anmaya değil, geleceğin modern ve daha dayanıklı kentlerini inşa etmeye vesile kılabilmek ümidiyle 2011 depremlerinde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet diliyor, yaralanıp engelli kalanlar ve depremleri maddi hasarla atlatan vatandaşlarımızın ise benzer felaketleri bir daha yaşamamasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SAY: HER ZAMAN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Van'ın Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, 23 Ekim Van depreminin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Başkan İsmail Say, yayımladığı mesajda; “Ülkemiz, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. 9 yıl önce meydana gelen, yüzlerce vatandaşımızın yaşamını yitirmesine ve binlerce vatandaşımızın da yaralanmasına yol açan Van Depremi milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihte ki yerini almıştır. Burada önemli olan husus, depremle yaşamasını öğrenmek, yaşadığımız alandaki binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojiyi kullanarak tedbirlerimizi almamız, kurumlarımızla ve vatandaşlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmamızdır. Deprem kuşağı üzerinde yer alan ilçemizde, ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde bir daha böylesi depremlerin yaşanmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.

BAŞKAN AKMAN: ORTAK SORUMLULUK İÇİNDE DAVRANMALIYIZ

Van' ın Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, 23 Ekim Van depreminin 9’ uncu yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Deprem felaketi sonrası Van'da yaşananlara ve depremin yalnızca Van'ın değil tüm Türkiye'nin gerçeği olduğuna dikkat çeken Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman; "Bilindiği üzere ülkemiz dünyanın en aktif deprem kuşaklarının birinin üzerinde bulunmaktadır. Burada önemli olan husus; ülkemizin deprem bölgesinde olduğu gerçeğinin bilinciyle, devlet ve millet olarak felaketlere karşı her daim tedbirli ve hazırlıklı olmalıyız. Kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımız ortak sorumluluk ve duyarlılık içinde davranmalıyız ve hazırlıklarımızı buna göre yapmalıyız. 23 Ekim Van depreminin yıl dönümünde, böyle bir acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, Cenabı Allah'tan tüm felaketlerden ülkemizi ve milletimizi muhafaza edilmesini diliyorum. 23 Ekim 2011 depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

ASLAN: İLİMİZ DEPREM GERÇEĞİ İLE KARŞI KARŞIYADIR

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, 23 Ekim Van depremi yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada; “Yer kürenin en hareketli ve yıkıcı deprem kuşağında yer alan ülkemiz ve ilimiz sürekli deprem gerçeği ile karşı karşıyadır. Ülke insanı olarak depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Mademki böyle bir gerçeğimiz var, yaşam şartlarımızı buna göre dizayn etmeliyiz.” dedi.
Aslan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “23 Ekim 2011 tarihinde Van'da meydana gelen 7.2'lik depremin üzerinden 9 yıl geçti. Deprem riskini her zaman canlı tutan toplumlar ve ülkeler yapı stoklarını buna göre tesis ettiklerinde daha kaliteli ve yaşam standartları yüksek mekânlara sahip olurlar. İlimiz 23 Ekim 2011 günü meydana gelen Van-Erciş merkezli deprem ve 9 Kasım 2011 günü yaşanan Van-Edremit merkezli deprem; yıkıcı hasar oluşturmuş ve çok sayıda can kaybına yol açmıştır. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 966 vatandaşımız da yaralanmıştır. Yaşanan depremlerin maddi kayıpları ise milyonlarca liralar olmuştur. Devleti ve milleti ile yek vücut olan ülkemiz, büyük bir dayanışma örneği göstererek depremin yaraları kısa bir süre zarfında büyük oranda giderilmeye çalışılmıştır. Depremlerde hem ölümcül hem maddi kayıpları minimize etmenin yegane yolu şehirlerimizi, yerleşim yerlerimizi mühendislik ilkelerine uygun bir şekilde imar etmekle olur. Deprem öldürmez, çürük yapılar öldürür sloganı ile yaşam alanlarımızı buna göre temellendirmemiz gerekir. Yaşadığımız bu afetlerde Dar-ı Beka'ya göçen canlarımız için Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz. Rabbim bu tür acı hadiseleri bir daha yaşatmasın.”

BERGE: DEPREM GERÇEĞİNE GÖRE YAŞAMALIYIZ

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de meydana gelen Van depremlerinin 9. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Berge, yazılı mesajında şunları söyledi; “Van depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağılığı diliyorum. Yitirdiğimiz nice canların derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Türkiye Van için tek yürek olmuştu. Acımıza ortak olan hükümetimiz ve devletimiz bizleri yalnız bırakmadı. Her zaman ortak dayanışma örneğimizi sergileyeceğiz. Allah bir daha o günleri yaşatmasın. Deprem bölgesi bir ülkede ve bir şehirde yaşadığımız gerçeğini unutmamalıyız. Deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında neler yapmamız gerektiğini çok iyi bilmeliyiz. Aksi takdirde deprem değil bina öldürür gerçeği ile hep karşı karşıya kalacağız. Yapılarımızı inşaa ederken bir şey olmaz anlayışından vazgeçmeliyiz. Sağlam yapılar ile güvenli bir yaşam alanı oluşturmalıyız. Bu konuda hükümetimiz gereken yasal düzenlemeleri yapmıştır. Bize düşen bu düzenlemelere göre binalarımızı yapmaktadır. Gücü yetmeyen vatandaşımıza da devletimiz kentsel dönüşüm kapsamında destek sunmalıdır.”