Van Denizi'nde kirlilik mücadelesi...

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ile milli sporcu Kemal Özdemir ile birlikte sürdürdüğü 'Her Kulaç Göllerimize Bir Nefes' projesi, hem engellilerin su sporuna ilgisini artırmak hem de TURMEPA'nın deniz ve su kaynaklarının kirliliği ile mücadele

VAN 6.07.2015 17:53:15 0
Van Denizi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Milli sporcu Kemal Özdemir tek koluyla yüzdüğü Van Gölü'nde de temiz su kaynakları mücadelesi için kulaç atacak.Özdemir,  daha önce deniz kirliliğine dikkat çekmek amacıyla İstanbul Boğazı, İzmir, Antalya, Çanakkale ve Zonguldak'tan yüzdükten sonra, bu sene de göllerde kirlilik mücadelesini başlatmak için Van Gölü için yüzecek.

TURMEPA'nın "Her Kulaç Denize Bir Nefes" projesi kapsamında, Türkiye'nin her kıyı bölgesinde yüzmesi planlanan ve bugüne kadar Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde yüzen engelli milli sporcu Kemal Özdemir, projenin ilk beş etabının üçünü 2012 yılında İstanbul Boğazı'nda, İzmir Güzelbahçe'de ve Antalya'da, diğer etaplarını ise 2013 yılında Çanakkale'de ve Zonguldak'ta başarıyla gerçekleştirdi.

Çok küçük yaşlarda tek kolunu kaybeden Özdemir, 10 Temmuz Cuma günü saat 10.00'da Akdamar Adası'na 1 km uzaklıktaki bir mesafeden yüzmeye başlayacak ve 11.00'da da Akdamar Adası'nda karaya ayak basacak. Bu seneki etkinlik, herhangi bir önem alınmazsa 25 sene içinde kaybedeceğimiz en önemli milli değerlerimizden olan Van Gölü'nü korumak için eylem planı hazırlayan ve gerçekleştirdiği çalışmalar ile bölge halkını bilinçlendirmeyi hedefleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliği ile gerçekleşiyor. Etkinliğe ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği destek veriyor.

450 kilometrelik kıyıya sahip olan en büyük gölümüz Van Gölü'nün etrafında bir il, 6 ilçe, 136 köy ve sanayi tesisleri yer alıyor. Göl havzasının tarımsal faaliyetlere ve yerleşime uygun olmasından dolayı hızla artan nüfus artışına paralel olarak kentsel altyapı oluşturulamadığından, yaşayan yaklaşık bir milyon insanın evsel atıkları ile sanayi atıkları herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan göle akıtılıyor. Van Gölü kapalı havza olmasından dolayı kendisini yenileyemediği için her geçen gün biraz daha kirleniyor. Daha fazla önem alınmazsa Türkiye'nin en büyük gölü 25 yıl içinde yok olacak. Atıkların gölde yarattığı kirlilik uzun yıllardır gözle görülür olmasına rağmen Van Gölü havzasında sadece Van Belediyesi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne ait birer arıtma tesisi bulunuyor. Bu durum hem gölde yaşayan tek canlı türü olan inci kefalinin geleceğini hem de bölge halkının sağlığını tehdit ediyor.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi