Van'daki fırınlarda Van Balığı pişiriliyor mu?

Van Gölü'nde 15 Nisan-15 Temmuz döneminde tatlı sulara göç eden Van Balığı'nın avlanması ve satılması yasak olmasına rağmen, Van'daki bazı fırınlarda Van Balığı pişirildiği şikâyetlerine rastlanıyor

VAN 27.05.2021 10:17:30 0
Van'daki fırınlarda Van Balığı pişiriliyor mu?
Tarih: 01.01.0001 00:00

15 Nisan-15 Temmuz döneminde avlanması yasak olmasına rağmen bilinçsiz avcılar tarafından avlanarak özellikle mahalle aralarında satılan ve kimi vatandaşlar tarafından da satın alınan Van Balığı'nun, bazı fırınlarda pişirildiği belirtiliyor. Van'da her yıl 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında üremelerinden dolayı av yasağı uygulanan Van Balığı, tüm tedbirlere rağmen kaçak avcılar tarafından avlanarak, satılmaya devam ediyor. Van'da hemen hemen her gün tonlarca kaçak avlanmış balık ele geçirilirken, kaçak avcılara da gerekli cezai müeyyide uygulanıyor. Buna rağmen kaçak avlanan balıkların, kentteki bazı fırınlarda pişirildiği belirtiliyor.

Duruma tepki gösteren duyarlı vatandaşlar, alınan tüm tedbirlere rağmen bilinçsiz avcılar tarafından avlanan balıkların fırınlarda pişirilmemesi gerektiğini belirtti. Van'daki bazı fırınlarda özellikle akşam saatlerinde Van Balığı'nın pişirildiğini belirten vatandaşlar, Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası'nın bu konuda harekete geçmesi gerektiğini ifade ettiler. Geçtiğimiz yıl Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası tarafından alınan karar gereği Van'daki bütün fırınlarda Van Balığı pişirilmesinin yasaklandığını belirten vatandaşlar, bu uygulamanın bu yıl da yapılması gerektiğini söylediler. Fırınlarda sürekli denetimler yapılması gerektiğini belirten vatandaşlar, bu değeri korumanın, herkesin görevi olduğunu ifade ettiler.

"AV YASAĞI BOYUNCA VATANDAŞLARIN VAN BALIĞI'NI SATIN ALMAMASI GEREKİYOR"

Van Balığı pişiren fırınlara tepki gösteren duyarlı vatandaşlar, "Van Gölü'nde 15 Nisan-15 Temmuz döneminde tatlı sulara göç eden Van Balığı'nın avlanması ve satılması yasak olmasına rağmen bazı fırınlarda Van Balığı'nın pişirildiğini gözüyoruz. Üç beş kuruş pişirme parası için bu yasak delinmemeli. Av yasağı boyunca fırınlarda Van Balığı'nın pişirilmesinin yasaklanması gerekiyor. Bu konuda gerekli adımların biran önce açılması gerekiyor. Bu değeri korumak hepimizin görevidir. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalı ve Van Balığı'na el birliği ile sahip çıkmalıyız.

Geçtiğimiz yıl Van'daki fırınlarda Van Balığı pişirilmesi yasaklanmıştı. Uygulamanın bu yıl da yapılması ve fırınların sık sık denetlenmesi gerekiyor. Avlanma yasağı kapsamında ilgili kurumlar birçok tedbir alarak, gerekli çalışmaları yapıyor. Ancak tüm çabalara rağmen bilinçsiz kişiler, Van Balığı'nı avlanmaya devam ediyor. Bu noktada vatandaşlara da büyük sorumluluk düşüyor. Av yasağı boyunca vatandaşların Van Balığı'nı satın almaması gerekiyor. Fırınların da bu konuda duyarlı davranıp, bu balıkları pişirmemesi gerekiyor. Bu konuda Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası'nı göreve davet ediyoruz" ifadelerine yer verdiler.