Van'da yeni bir platform oluşturuldu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Kent Araştırmaları ve Uygulama Merkezi öncülüğünde, Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin paydaş olduğu yeni bir oluşum kuruldu. “Kent Danışma Kurulu” ismini alan ve farklı eğili

VAN 1.02.2020 18:10:51 0
Van'da yeni bir platform oluşturuldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

İlk toplantısını Van YYÜ Sosyal Tesislerinde yapan “Kent Danışma Kurulu” üyeleri, ilk olarak tanıştı ve kurula ilişkin fikir beyanında bulundu. İzlenecek olan yol ve yöntemlerin de konuşulduğu ilk toplantıya, Kurul üyeleri ile birlikte Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de katıldı.

Sivil isimlerden oluşan 65 kişilik kurulun amacına ilişkin açıklama yapan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Suvat Parin, platformun önemine değindi.

PARİN: “SİVİL BİR PLATFORM”

Doç. Dr. Parin, yaptığı açıklamada; “Van YYÜ Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak belirli periyotlarla kentin sorunlarını konuşmak ve tartışmak amacıyla, farklı sosyal katmanlardan, farklı eğilimlere sahip aktörlerden bir kurul oluşturuldu. Kurulun temel amacı, Van'ın farklı dinamikleriyle kentin kalkınmasını, sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmaktır. Kurulun temel özelliği; resmi kurumların ve siyasi parti temsilcilerinin olmadığı sivil bir platform özelliği taşımasıdır. 65 kişiden oluşan kurulun çalışma biçimini, gündeme alınacak konuları, çalışma takvimini kurul üyelerinin belirlemesi beklenmektedir.” dedi.

“NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?”

Böyle bir platforma neden ihtiyaç duyulduğuna da cevap veren Parin, şöyle konuştu;

“Van son 40 yıllık periyotta sosyo-ekonomik açıdan gelişme göstermekte zorlanan bir kent özelliği göstermektedir. Bütün kamu yatırımlarına rağmen beklenen gelişme gerçekleşememektedir. Bunun elbe birçok nedeninden söz edilebilir, fakat kamuoyunun konuştuğu ve söz konusu sorunun da bir nedeni olarak; 'ortak aklı inşa edemeyen', 'bir araya gelemeyen', 'farklılıkları zenginliğe dönüştüremeyen' bir sosyal sermaye dayanıklılığı göze çarpmaktadır. Üniversite bünyesinde ihdas edilen Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin de paydaşı olduğu bu kurul, kentin güçlü sosyal sermayesini bir araya getirmek için oluşturuldu. Davet ettiğimiz neredeyse bütün aktörler bu tür bir kurula ihtiyaç olduğunu, şartsız-koşulsuz katılacaklarını beyan ettiler. Bu beyanlar, bu tür bir platforma çok ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.”

Parin, son olarak; “Kent olarak bir araya gelemiyorduk. Önce bunu başaralım istedik. İnanın sadece konuşabilmek, bir araya gelebilmek bile çok önemli. Bu tür toplantılar da konuşmak açısından imkan yaratıyor. Bir araya gelmenin oluşturacağı katma değerin bile çok önemli olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.

REKTÖR ŞEVLİ: KURULDA HERŞEY KONUŞULABİLECEK

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli de, yaptığı kısa konuşmada; “Belli sıkıntılar belki paylaşılamayabiliyor ama bu kurulda herşey konuşulabilecek. Sıkıntılar burada dile getirilip, kamuoyu da doğru bir şekilde bilgilendirilmiş olacak” dedi.

VALİ BİLMEZ: “SORUNLAR KONUŞULARAK ÇÖZÜLÜR”

Platformun ilk toplantısına katılan Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de bir konuşma yaptı. Sorunların kavga edilerek değil, tartışılarak çözüleceğine işaret eden Vali Bilmez, platformun olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını vurguladı. Vali Mehmet Emin Bilmez, “Burada söz hakkı alan herkes farklı cümlelerle de olsa aynı şeyi söyledi. Bu masanın etrafında olanların aynı fikir ve kanaatte olduklarına inanıyorum. Yani yumruklarımız biraz fazla sıkılı ama bu yumruklarımızı biraz gevşetmemiz lazım. Sorunlarımızı kavga ederek değil, tartışarak çözebiliriz. Devletle de, valiyle de, birbirimizle de olan sorunlarımızı tartışarak çözebileceğimize inanıyorum. Bazı sorunlarımızın çözümü kolay, bazılarına ise zaman ve imkan lazım ama önemli olan bu kentte olumlu, pozitif bir sinerji oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

“BU MECLİS, BU KENTİN VİCDANI OLSUN”

Bu kentte yaşayan herkesin bu kente sahip çıkması gerektiğine vurgu yapan Vali Bilmez, “Kente sahip çıkanları bizler de bağrımıza basacağız. İstiyoruz ki bu meclis kamuoyunun, bu kentin vicdanı olsun. Bizi de eleştirsin, önerilerde bulunsun. Elbette ki mükemmel olduğumuzu söylemiyoruz. Haklı olduğumuz yerde bizleri destekleyin, yanlışımız olduğu zaman da bizleri eleştirin. Konuşa konuşa sorunlarımıza çözüm bulalım. Hep beraber kentimize sahip çıkalım.”

65 kişiden oluşan kurul ilk toplantısının sonunda da mini bir anketi oyladı. Ankette, kentin en önemli sorununun ne olduğu sorulurken, katılımcıların çoğu ulaşım, işsizlik, eğitim ve imar cevabı verdi. Yine anketle, kurulun ismi ve ne sıklıkla bir araya gelmesi gerektiği de soruldu. Platformun isminin “Kent Danışma Kurulu” olması yönünde daha çok oy kullanan katılımcılar, kurulun da 30 günde bir toplanarak ilin başlıca sorunlarını tartışmasına karar verdi. Kurul, her ay belirlenen bir günde biraraya gelerek kent sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşecek.

Kurulun ilk toplantısına Vali Mehmet Emin Bilmez'in yanı sıra, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ile akademisyenler de katıldı. Toplantı, yenilen yemeğin ardından sona erdi.
Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi