Van'da kurtuluş coşkusu…

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104'üncü yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.

VAN 2.04.2022 12:42:29 0
Van'da kurtuluş coşkusu…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Valilik önünde düzenlenen törene, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları başkanları, gaziler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Valilik bahçesinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu yapıldı.

Daha sonra Cumhuriyet Caddesi üzerinde devam eden törende, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Ömer Demirbağ, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. 

Demirbağ konuşmasında, Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun, geçiştirilen bir gün olmaktan çıkarılması gerektiğini belirterek, "Van'ın kurtuluşu tarihimizde hakikaten son derece önemli dönüm noktası olmayı hak etmektedir. Van'ın kurtuluşu, pek çok şehrimizin kurtuluşu gibi bir kurtuluştur. 1915'te başlayan, Osmanlı medeniyetinin tamamen tarihe gömülmesi esnasında, 9. Haçlı Seferi sayılacak olan Çanakkale Savaşı dikkatimizi çekmektedir. İşte o karanlık günlerde dünyanın dört bir ucundan, bizimle hiçbir alakası, ilgisi olmaması gereken milletlerin, düşmüş bir aslandan pay almak isteyen, çakal gibi üstümüze üşüştüklerini görüyoruz. Bundan maalesef Van'da nasibini almıştır. 3-4 yıla yakın kaos yaşayan Van'da, kentte kalanlar katliama uğramış, diğerleri ise hicret etmek zorunda kalmıştır. 2 bini aşkın insan, Zeve Şehitliği'nde camilere doldurularak, diri diri yakılmak suretiyle, çok acı bir şekilde şehit edilmişlerdir. Bu kadar büyük bir beladan kurtuluşun yıldönümü olan, 2 Nisan ne mutlu ki bu yıl Ramazan-ı Şerif'le de buluşmuştur" dedi.

Jandarma Asayiş ve Kolordu Komutanlığı Bando Takımı ve Van YYÜ tarafından hazırlanan konserin ardından halk oyunları ekibinin gösterisi yapıldı. Halk oyunları ekibinin gösterisi, törene katılanlar tarafından büyük bir beğeni topladı.

Ardından 2 Nisan Van'ın düşman işgalinden kurtuluşuyla ilgili resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu ve AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas tarafından verildi.

Soydan Kavşağı ile Beşyol Kavşağı arasında Asayiş Bando Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, AFAD, Kızılay, Van Büyükşehir Belediyesi Zabıtası, 112, UMKE ve itfaiye tarafından tören geçişi yapıldı.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu tören geçişine selam durdu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz