Van'da iki fuar kapılarını açtı…

Solarvan Doğu Anadolu Yenilenebilir Enerji Fuarı ve Kent İhtiyaçları ile Belediye Ekipmanları Fuarı Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. Tüm yeniliklerin bir arada olduğu fuara yoğun katılımın sağlandığı görüld

VAN 17.09.2021 11:49:36 0
Van'da iki fuar kapılarını açtı…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Ajans Asya Fuarcılık tarafından organize edilen Solarvan Doğu Anadolu Yenilenebilir Enerji Fuarı ve Kent İhtiyaçları ile Belediye Ekipmanları Fuarı kapılarını açtı. 16-19 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan fuarda, çok sayıda firma yer alıyor.

Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışına Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, AK Parti Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdullahat Arvas, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer, İran Khoy Kenti Milletvekili Adil Najafzade, Salmast Milletvekili Yakup Rezazade, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, SGK Van İl Müdürü Abidin Göksoy, KOSGEB Van İl Müdürü Bilal Emre Yörük, VEDAŞ Bölge Müdürü Emrullah Okuducu, yurt dışından ve yurt içinden gelen sahipleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

İnşaat yapı teknolojileri, belediye ekipmanları, yapı dekorasyon firmaları, yenilenebilir enerji teknolojileri, güneş enerji sistemlerinin ve tüm yeniliklerin bir arada olduğu iki dev fuara yoğun bir katılım sağlandı.

"FUARIMIZ ANLAMLI VE KIYMETLİ BİR FUAR"

Fuarın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, "Bugün bölgemiz ve ilimiz için büyük önem taşıyan, iki sektörü bir araya getiren Solarvan Doğu Anadolu Yenilenebilir Enerji Fuarı ve Kent İhtiyaçları ile Belediye Ekipmanları Fuarı açılışını her birlikte gerçekleştirdik. İlimizde yapılan bu güzel organizasyon, inşallah ilimize ve çevresinde, bölgesel kalkınmayı arttıracak, doğu ve batı arasındaki kaynaşmayı sağlayacak, büyük girişimcileri bölgemize çekecektir. İlimizin ve bölgemizin enerji potansiyelini öne bu güzide fuarımız, yatırım olanakları ile devlet destek ve teşviklerinin sağlanmasına, 2023 hedefleri doğrultusunda artan enerji açımızın azaltılmasına, yine komşumuz İran İslam Cumhuriyeti'yle, aramızdaki ilişkilerin gelişmesine vesile olacaktır. Fuarımız anlamlı ve kıymetli bir fuar" diye konuştu.

AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahat Arvas, Kapıköy Sınır Kapısı'nın tekrar iki taraflı olarak geçişlere açılmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

"30 MİLYAR DOLARLIK BİR TİCARET HACMİNE SAHİP OLMAYI PLANLIYORUZ"

İran İslam Cumhuriyeti'nin uluslararası ilişkilerinin saygı ve izzet dayalı olduğunu belirten İran Khoy Kenti Milletvekili Adil Najafzade, "İnşallah iki devletimizin büyüklerinin bakışları ile iki ülkenin ilişkileri tüm sahada, ekonomi, turizm, sosyal ve tüm sahalarda gelişmesini temenni ediyoruz. Cumhurbaşkanlarımızın planladığı 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olmayı planlıyoruz. Günümüzde parlamentolar diplomasisi uluslararası ilişkilerde önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla bugün milletvekillerimizin daveti ile İran milletvekilleri olarak, Türkiye'ye gelmemiz, iki ülkenin ticaret hacmini ve temellerini atmak için büyük bir adım sayılmaktadır. Umarım iki ülkenin milletvekilleri ve halkı el ele vererek, tüm bariyerleri ve barajları beraber kaldırarak, daha büyük bir ticaret hacmine ulaşalım. Son yıllarda koronavirüs yüzünden iki ülkenin ilişkilerinde bir durgunluk söz konusuydu. Yapılan son toplantıyla birlikte Gürbulak, Kapıköy ve Razi sınır kapıları tamamen açılmıştır. Vatandaşlarımız bundan sonra rahat gidip, gelebilecekler" ifadelerini kullandı.

"İRAN VE TÜRKİYE'NİN ORTAK DEĞERLERİ ESKİYE DAYANIYOR"

Salmas kenti Milletvekili Yakup Rezazade ise, "Salmas kenti Türkiye ile ortak sınırlara sahiptir. Başkale ve Hakkâri ile ortak sınırlarımız var. Temennimiz yeni ortak pazarların açılmasıyla, iki ülkenin ilişkilerinin ve ticaretini pekiştirmektir. İran ve Türkiye'nin ortak değerleri eskiye dayanıyor ve son zamanlarda İran'ın yeni Cumhurbaşkanının seçilmesi ile birlikte iki ülkenin ilişkilerini daha önceye göre, daha iyi pekiştirmesini temenni ediyorum. Yüz yıldan beridir Türkiye ile İran ortak dostluğa dayanarak komşuluklarını devam ettirmektedirler" dedi.

Ardından kürsüye çıkan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, fuarın hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, farsça bir şiir okudu.

"VAN'IN FUARLARDA KAZANDIĞI İVMEYİ BÜYÜTEREK ESKİSİNDEN DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE YERİNİ ALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Daha sonra fuarla ilgili bilgiler aktaran Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise, "Uzun bir aradan sonra iki fuarımızı bir arada açıyoruz. 2 fuarda hem bölgemiz için, hem ilimiz için çok önemli, biri yenilenebilir enerji fuardı, diğeri ise İnşaat yapı ve belediye ekipmanları fuarı. Gördüğünüz gibi yoğun bir talep ve iyi bir katılım var, bundan sonraki süreçte Van'ın fuarlarda kazandığı ivmeyi daha çok büyüterek eskisinden daha güçlü bir şekilde yerini alacağını düşünüyoruz. Bundan bir hafta sonra uluslararası bir turizm fuarımız olacak ve ardından fuarlarımız devam edecek. Bugünkü fuarın birçok yeniliği var, yenilenebilir enerji fuarı çok etkili bu bölgede aynı zamanda İran'dan çok çok yoğun bir üst düzey protokol katılımı söz konusu. İranlı milletvekillerimizin Kapıköy sınır kapısıyla ilgili yaptığı açıklama son derece önemli ve hepimizin umutla beklediği bir haberdi. Ben fuarları şehir ekonomisine, tanıtılmasına, istihdamına katkısını anlatmaya kalkarsam çok zaman almış olurum, herkes işin farkında, fuarların getirdiği yeniliklerin de farkında, bu sebeple aynı günkü heyecanla fuarlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Fuarımıza 80 firma katıldı, 150 marka, yurtdışından iki firma, firmalarımızın yüzde ellisi yurt dışından katılan firmalar, buda gösteriyor ki önümüzdeki dönemlerde Van'a daha iyi bir talebin olacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Açılışın arından fuar gezildi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz