Van'da farklı bir tat; közde kahve ve çoban çayı!

Van'da son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan közde pişirilen Türk Kahvesi, damakta bıraktığı tadı ile tiryakilerinin vazgeçilmesi oluyor. Bunun yanında közde pişirilen ve işletmecisi tarafından adına "çoban çayı" denen k

VAN 11.04.2019 10:18:50 0
Van'da farklı bir tat; közde kahve ve çoban çayı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türk Kahvesi hazırlanışı emek ve sabır isteyen sıcak bir içecek. Ocak ateşinde, odun ateşinde ve közde pişirilebiliyor. Türk Kahvesi hazırlanış çeşitlerinden biri olan közde kahve, son yıllarda Van'da da bazı mekanlar tarafından müşterilerine sunuluyor. Kahve, közde kendi halinde piştiği için, tadı daha aromalı oluyor ve tiryakisi de oldukça fazla. Közde kahve ile birlikte şimdi de közde çay, müşterilerin damak tadına sunuluyor.

“VAN’DA NEDEN OLMASIN DEDİK”
Van’da közde kahve pişirilen ender mekânlardan biri olan ve Şemsiyeli Sokakta faaliyet gösteren Kent Közde kahvenin işletmecisi Ali Rıza Ceyranoğlu; “Yaklaşık 35 yıldır ticaretle uğraşıyoruz. Van’da közde kahve açmamızın en önemli etkenlerden biri ilimizde fazla yaygın olmamasıydı. Biz de bu açığı görünce Şemsiyeli sokakta böyle bir yer açmaya karar verdik. Uzun bir zaman olmadı açılalı ama bilen, gören ve duyan vatandaşlarımız ve özellikle tiryakileri közde kahvenin tadına varmak için geliyorlar. Mardin ve Diyarbakır illerinde çok sevilen bir kahve, oralarda çok tutulan ve revaçta olan bir kahve pişirme şeklidir bu. Biz de Van’da neden olmasın dedik ve Van’da közde kahve yapmaya karar verdik” dedi.

“AMACIMIZ KÖZDE KAHVEYİ VAN’DA YAYGINLAŞTIRMAKTIR”
Közde kahve işletmecisi Ali Rıza Ceyranoğlu,  işlerinin yoğunluğundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi; “İşlerimiz yoğun, çok memnunuz. Közde kahvenin tadını alan artık normal kahve içmek istemiyor. Biz de diğer kahve yapma araçlarımızı kaldırdık, sadece közde kahve yapmaya karar verdik. Közde kahve çok tercih ediliyor. Kahve, közde kendi halinde yavaş yavaş piştiği için bu da ona farklı bir lezzet katıyor. Yani kahvenin o aromasını damaklar alabiliyor. Közde kahvenin dışında biz işletme olarak çayı da közde yapıyoruz.Tüp ateşine nazaran közde  daha yavaş kaynadığı için çayımız da közde kahvemiz gibi damakta eşsiz bir lezzet bırakıyor ve müşterilerimiz tarafından çokça tercih ediliyor. Közde çay pişirdiğimiz için ismini “Çoban çayı” bıraktık. Yani aynen dağlarda çobanların yaptığı şekilde alimünyum demliklerde yapıyoruz çayı. Közün çaya ve kahveye verdiği lezzet çok farklı, insanlar bunlardan birini içince aldığı lezzetten dolayı bunun farkına varabiliyor. İşlerimizin yoğunluğuna bağlı olarak farklı bölgelerde de şubeler açmayı düşünüyoruz. Amacımız közde kahveyi ve çayı Van’da yaygınlaştırmaktır.”  
Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi