Van çevre yolunun yapımını mülk sahipler nasıl engelliyor?

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez geçtiğimiz yıl alınan kararla Nisan ayında yapılması planlanan çevre yolu itirazlar nedeniyle ertelendiğini söyledi.

VAN 14.05.2020 12:21:55 0
Van çevre yolunun yapımını mülk sahipler nasıl engelliyor?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez geçtiğimiz yıl alınan kararla Nisan ayında yapılması planlana çevre yolunun yapılan yeni itirazları Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kabul etmesi nedeniyle yeniden askıya çıkarılması sonucu sürecin uzadığını söyledi Van çevre yolu yapımı ile ilgili sürecin neden uzadığını detayları ile anlatan Vali Bilmez, şu ifadelere yer verdi;

BAHARDA BAŞLAMASI GEREKEN ÇEVRE YOLU ERTELENDİ

Birinci etabın imarı yapıldı. İmar’da bir problem yok ama 18. madde uygulaması üç etapta yapılıyor. Bunların birinci bölümü tamamen geldi ve itirazlar yapıldı. Bu itirazlar Bakanlığa gönderildi. Bakanlık yeniden değerlendirdi, karara bağladı ve bir kısım itirazları kabul ettiği için yeni bir askı süreci başladı. İtirazlar yeniden karara bağlandı ve birinci etapta sorun kalmadı.

İKİNCİ ETAP İÇİN 1.234 KİŞİ İTİRAZ ETTİ

İkinci etap ise 18. madde uygulamaları ilana çıktı. Bin 234 kişi itiraz etti. Bu itirazlar şuan Bakanlıkta. Öğrendiğimiz kadarıyla bu itirazların bir kısmının kabul edileceği ve bu itiraz kabul edilirse tekrar bir ay askıda kalacak. Tekrar itirazlar olacak. Ne kadar hızlı yürürse yürüsün en az 2-3aylık bir zaman alacak.

İTİRAZLAR DEVAM ETTİĞİ İÇİN MÜTEAHHİDE YER TESLİMİ YAPILAMIYOR

Bölgede arazisi olan insanlar emsal artışa rağmen bu itirazlar bitmedi. Ciddi anlamda itirazlar devam ediyor. Bizim beklentimiz Bakanlığın bütün itirazları reddetmesi. Ret etmeyle süreç kesinleşir ve 2011 yılında ihalesi yapılmış bir bölüm var. İkinci etapta en çok tartışılan, en çok sıkıntı oluşturan bölge. Orada müteahhidin yaklaşık 50 milyona yak bir ödeneği var. Müteahhit işe başlayacaktı ama bu süreç bitmediği için karayollarına ve dolayısıyla yer teslimi bir tür yapılamıyor.

KİMSE "İTİRAZLARLA ÇEVRE YOLUNU ENGELLEMEYİN" DEMİYOR

Bu konuyla ilgili sıkıntılar var. Yapılan itirazların sayıları fazla olduğu için süreçte bu şekilde uzuyor. Çevre yolunun yapımını engelleyen, geciktiren itirazlar ile ilgili kent dinamiklerinde ve kanaat önderlerinden kimse “1 milyon 150 bi nüfuslu Van’ın yararına olacak bu çalışmayı itirazlarla engellemeyin” demiyor. Kimseden ses çıkmıyor, vatandaş bir birini kırmamak için bu yol tamamlansın demiyor ve süreç uzadıkça uzuyor. Arazi değer artışından zaten kazananlar daha çok zamanmak istiyor. Ancak yaşanan gecikme ile sonuçta Van kaybediyor. Kaynak: Van Postası Gazetesi