“VAN ÇEVRE YOLU KAMULAŞTIRILARAK YAPILSIN”

'YÜZDE 40’LIK DOP PAYININ İNSANLARA BİR KÜLFET GETİRDİĞİ BİLİNMEKTE'

VAN 4.11.2016 15:13:51 0
“VAN ÇEVRE YOLU KAMULAŞTIRILARAK YAPILSIN”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van’da bazı alanların Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirildiği alan olarak belirlenmesini değerlendiren Van Emlakçılar Derneği Başkanı, bakanlığın yetkisine geçen çevre yolunun bir an önce kamulaştırılarak yapılması gerektiğini belirtti.

Van’ın çevre yolu ile birlikte imar ve diğer şehir düzenlemeleriyle ilgili yetkinin Van Büyükşehir Belediyesinden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirildiği alan olarak belirlenmesine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Konuyla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, bakanlık tarafından yaptırılacak olan çevre yolunun bir an önce kamulaştırılarak yapılması gerektiğini belirterek, diğer taraftan 'Doğrudan Ortaklık Payı'nında (DOP) yüzde 20’nin altına düşürülerek 18’inci maddenin uygulanması talebinde bulundu.

Çevre yolunun bir an önce açılıp, hayata geçilmesini talep eden Özdek, "Çevre yolunun bir girdaba döndüğünü hepimiz bilmekteyiz. Van çevre yolunun kamulaştırılarak açılmasını her zaman dernek olarak beyan ettik. Son haliyle Van Çevre Yolunun Çevre Şehircilik Bakanlığına geçtiği bütün yetkilerin şu anda bakanlığın elinde olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla vatandaşımızın bir an önce bu yolun açılması için beklentileri vardır. Çünkü 60 kilometrelik çevre yolunun açılması gerekiyordu. Fakat 6 yıldır yılan hikâyesine dönen bir çevre yolu konumuna gelmiştir. Dolayısıyla vatandaşlarımızın mağduriyeti göz önündedir. Türkiye’nin her tarafında çevre yolları şu anda açılıyor. Gerek Karadeniz’de, Bursa’da, Malatya’da, Bitlis’te, Elâzığ’da, Kayseri ve Konya’da şu anda açılan çevre yollarına mukabilden Van’daki çevre yolu tamamlanmamış ve beklenmektedir." dedi.

"ÇEVRE YOLUNUN MUTLAKA KAMULAŞTIRILARAK AÇILMASI TARAFTARIYIZ"

Ekonomik ve sosyal sorunların yaşandığı Van’da, çevre yolunun kamulaştırılarak yapılmasının daha uygun olacağını ifade eden Özdek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Nisan 2017 tarihinde çevre yolunun inşaatını başlatması gerektiğini vurguladı.

Özdek, "Son haliyle 6 yıllık bir bekleyişten sonra, bakanlık konuyu ele almıştır. Fakat insanlarımız bunun bir an önce kamulaştırılarak açılmasını istemektedir. Çünkü Van’da şu anda ekonomik ve sosyal sorunlar vardır. Bu ekonomik sorunların üstesinden gelebilmek için devletin özellikle bölgenin hassasiyetini göz önünde bulundurarak, Van çevre yolunun mutlaka kamulaştırarak açılmasının taraftarı olduğunu göstermek istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu daha fazla bekletmeden en yakın zamanda Nisan ayı içerisinde başlatıp, 60 kilometre olan bu çevre yolumuzu layıkıyla bir şekilde tamamlaması gerekmektedir. Nitekim çevre yolunun ne bir tünele ihtiyacı vardır, ne bir üst geçide ihtiyacı vardır, ne de bir alt geçide ihtiyacı vardır. Van’ın coğrafyası çevre yoluna uygundur 60 kilometrelik çevre yolunun açılması çok ciddi maliyetler doğurmayacaktır. Bir an önce bu çevre yolunun açılması ve bitirilmesini istiyoruz. Bu konu da vatandaşın da mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Van’da çevre yolunun açılması demek Van’ın çehresinin değişmesi demek olacaktır." şeklinde konuştu.

"YÜZDE 40’LIK DOP PAYININ İNSANLARA BİR KÜLFET GETİRDİĞİ BİLİNMEKTE"

Çevre yolunun geçmişte 18. Madde kapsamında yüzde 40’lık DOP payı ile halkı mağdur ettiğini anımsatan Özdek, "18. Madde geçmişte de yüzde 40’lık bir DOP payıyla uygulanmak istendi. Yüzde 40’lık DOP payının insanlara bir külfet getirdiği bilinmektedir. Yüzde 40’lık DOP payının milimize edilip, yüzde 20’lere çekilmesi gerekiyor. İnsanlarımız yüzde 20’lik DOP payıyla arazilerini hibe etmelerinin istiyordular. Fakat DOP payı hadisesi yüzünden kesinti yüzde 40’a çıkınca bu nedenden dolayı insanlarımız mağdur oldu ve bunu mahkemeye verdiler. Mahkemeyi de vatandaşlar kazandı ve çevre yolu iptal oldu. Son haliyle bir kaç tane bakanlığın ve Sayın Beşir Atalay’ın girişimleriyle en son Çevre Şehircilik Bakanlığına devredildi. KHK ile bu sözle yapılacak ve çevre yolu şu anda 18. maddeyle açılmasıdır." diye konuştu.

"ÇEVRE VE SAHİL YOLUNUN VAN’DA YAPILMASI ELZEMDİR"

Son olarak çevre ve sahil yolunun hayata geçirilmesi noktasında yetkilileri göreve çağıran Özdek, şunları kaydetti:

"Van coğrafi olarak bir tarafı dağ, bir tarafı deniz olan bir ildir. Fakat bu iki yolun Van’da açılması elzemdir. Bunlardan biri çevre yolu, diğeri ise sahil yoludur. Bunların Van’da açılması demek, kentin çehresinin değişmesi, turizmin artması, kentin canlanması, görselinin değişmesi ve vizyonunun değişmesi anlamına gelecektir. Dolayısıyla yıllardır açılmasını istediğimiz çevre ve sahil yolu şu anda dahi açılmaması bizi üzmektedir. Bir an önce Van’ın çevre ve sahil yolunun açılmasını istiyoruz. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz. Özellikle çevre yolunun önümüzdeki yıl içerisinde açılmasını istiyoruz." (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 

 “VAN ÇEVRE YOLU KAMULAŞTIRILARAK YAPILSIN”