Van bunu da gördü!

İran'daki nevruz tatili nedeniyle çok sayıda İranlı turistin Van'a akın etmesi, otellerdeki doluluk oranını yüzde 100'e çıkarırken, gelen bir kısım İranlı turist de otellerde yer bulamıyor.

VAN 24.03.2017 09:53:04 0
Van bunu da gördü!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Önceki gün de Van'da hava muhalefeti nedeniyle uçuşların yapılamamasından kaynaklı, il dışına gitmeyi planlayan çok sayıda İranlı Van'da kalınca, kalacak yer problemi yaşandı. Bunun üzerine harekete geçen yetkili kurumlar, İranlı misafirlere kalabilecekleri yer ayarlarken, sosyal medya üzerinde de İranlı aileleri evinde misafir edebileceklerini söyleyen vatandaşlar oldu. Turizm anlamında sıkıntılar yaşayan Van'da bu günlerde gelen İranlı turistlerin otellerde yer bulamaması, “Van bunu da gördü” yorumlarına neden oldu. İranlı turistlerin kentte iyi ağırlanması ile ilgili çalışmalar yapan ve her ortamda konunun önemini dile getiren Van Ticaret ve Sanayi Odası da (VANTSO), önceki gün hava muhalefeti nedeniyle uçamayan 200 İranlı'yı yemekte ağırladı. VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva; “Bu inanılmaz bir şey. Merkezde kalacak yer bulamayan İranlılar, Erciş'e, Tatvan'a gitti. Gelecek yıl, konaklamalarla ilgili ciddi hazırlıklar yapmamız gerekiyor” dedi.

“TÜM SEZON BÖYLE OLSA...”

Vatandaşlar ve esnaflar, İranlı turistlerin kent ekonomisine sunduğu katkının farkında olarak, “Keşke tüm sezon boyunca İranlılar bu yoğunlukta kentimizi ziyaret etse” düşüncesindeler.

İranlıların yazın Van Gölü sahilinden yararlanabileceği alanların oluşturulması, kışın ise Abalı Kayak Merkezinin daha elverişli bir hale getirilerek, konaklama tesisleriyle ve sosyal donatılarıyla tercih edilir bir mekana dönüştürülmesi gerektiğini belirten esnaflar, “Bunları başarabilirsek daha çok İranlı kentimizi tercih eder. Ve bu sadece belli bir zaman diliminde değil tüm yıla yayılmış bir tercih olabilir. Daha çok İranlı'nın tüm yıl boyunca ilimizi tercih edebilmesi, burada konaklayıp burada tatilini geçirmesi, alışverişini burada yapabilmesi olanaklarını ne kadar arttırırsak o kadar çok bunu başarmış oluruz” diyorlar.

UÇUŞLAR İPTAL OLUNCA...

Önceki gün Van'daki hava muhalefeti nedeniyle diğer illere uçacak olan İranlı turistlerin gidememesi, biranda kentte konaklayacak yer sorununun oluşmasına neden oldu. Ancak yetkili kurumların devreye girmesi ile sorun çözüldü.

Konu ile ilgili gazetemize bilgi veren Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Türk Havayolları'nın yolcusu 200 kadar İranlı, uçuşlar yapılmayınca Çitören tesislerinde ağırlandı. Sun Ekspres ise yolucularını Erciş'teki bir otelde konaklatmak durumunda kaldı. Kentteki otellerin doluluk oranı yüzde 100 olunca böyle bir formül bulundu. Bir kısım turizmciler de İranlı turistlere kendi evlerini açtılar.” dedi.

VANTSO, İRANLILARI YEMEKTE AĞIRLADI

İranlı turistlere özel bir ilgi gösteren Van Ticaret ve Sanayi Odası, bu ilgisini uçuşlar yapılmayınca da ortaya koydu. Bir heyetle İran'da tanıtım yapan, İranlıları Van'a davet eden, ardından Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman öncülüğünde bir ekiple Kapıkay Sınır Kapısı'ndan kentimize giriş yapanları çiçeklerle karşılayan VAN TSO, önceki akşam da Çitören tesislerinde konaklamak durumunda kalan 200 kadar İranlı'yı akşam yemeğinde ağırladı. VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Onlar bizim misafirlerimiz. Onları en iyi şekilde ağırlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Kent olarak, turistleri en iyi şekilde ağırlamak adına herkes elinden geleni yapmalı. Bizler de bu çerçevede 200 kadar İranlı misafirlerimizi akşam yemeğinde ağırladık” ifadelerini kullandı.

OTELLER DOLU OLUNCA...

Kent merkezindeki otellerin dolu olmasından kaynaklı kalacak yer sıkıntısı yaşayan İranlıların bir kısmının Erciş ilçesine, bir kısmının Tatvan'a gittiklerini belirten Takva; “Van bu anlamda konaklamada farklı alternatifleri de devreye sokuyor. Yaşadığımız bu durumdan anlıyoruz ki, konaklama alt yapımızı daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Belki alışveriş festivali kapsamında, bu süre içerisinde oteller dolduktan sonra kamu misafirhanelerini devreye almamız lazım. Gelecek yıl konaklama ile ilgili daha farklı hazırlıklar yapmamız kaçınılmaz. Çünkü bu yaşadıklarımız inanılmaz bir şey, düşünsenize İranlı turistler otellerde yer bulamıyor ve çevre ilçelere gidiyor. Bunlar çok güzel şeyler.” şeklinde konuştu.

YAYGIN BASININ GÜNDEMİNDE

Bu arada son zamanlarda Van'a İranlı turistlerin yoğun ilgi göstermesi yaygın basının da dikkatini çekiyor. Son günlerde birçok yaygın basında İranlı turistlerin Van'a ziyareti sayfaları süslüyor.

Özel Haber: Umut TARHAN