_Van bu parayı ödeyemez!

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’da deprem nedeniyle 5 yıl ertelenen vergilerin Ocak ayından itibaren esnaftan alınmasının ciddi ekonomik ve sosyal sıkıntılara yol açacağını belirterek, “Bi

VAN 5.01.2018 10:22:02 0
_Van bu parayı ödeyemez!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Marmara depreminde Kocaeli için yapılan Van için de yapılabilir, ki şimdiki hükümetin eli o dönemin hükümetinden çok daha güçlüdür. Bir kararname ile düzeltilebilir, 60 ay 120 aya çıkarılabilir, 3 yıl terkin edilebilir. Açıkçası kent olarak beklentimiz bu yöndedir. Çünkü üyelerimiz bizi arıyorlar, ‘bu parayı nasıl öderiz?’ diye soruyorlar. Açıkçası görünen o ki, Van bu parayı ödeyecek durumda değil. Bu nedenle mutlaka kolaylık sağlanmalı” dedi.
Van’da 2011 yılında meydana gelen deprem nedeniyle Van’daki mükelleflerin vergi borçları 5 yıl boyunca ertelendi.
2017 yılında ise ertelenen bu borçların, 2018 yılı Ocak ayından itibaren 60 ayda 30 taksit şeklinde ödenmesi kararlaştırıldı.

 

“VAN BU PARAYI VEREMEZ”
Alınan bu karar ise, ildeki ekonomi çevrelerini tedirginliğe sevk etti.
Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 5 yıl boyunca Van’da vergi borcu olarak ciddi bir yükün biriktiğini söyledi.
Her esnafın aynı durumda olmadığını, birçok esnafın büyük bir vergi borcunun olduğunu belirten Takva, “Van bu parayı verebilecek durumda değil. Üyelerimiz bizi arıyorlar, ‘bu parayı nasıl öderiz?’ diye soruyorlar. Açıkçası görünen o ki, Van bu parayı ödeyecek durumda değil. Bu nedenle mutlaka kolaylık sağlanmalı” dedi.

 

“VAN TSO İSTEDİ DİYE KARŞI ÇIKANLAR OLDU”
Depremden hemen sonra hükümet yetkililerine Van TSO olarak önerilerini sunduklarını ancak Van’da kendilerine karşı bir cephe oluştuğunu ifade eden Takva, “Vergiler 5 yıl ertelenince biz ertelemenin kalıcı çözüm olmayacağını söyledik. 3 yıl boyunca terkin istedik. Marmara depremi sırasında Kocaeli’ne uygulananın Van’a da uygulanmasını istedik. Tabi Van’da bize karşı bir muhalefet oluştu, sesimizi kısmaya çalıştılar. Bunun hayal olduğunu yaydılar. 2017’de de mücbir sebep ortadan kaldırıldı. Burada başarısız olan biz değiliz. Van halkının haklı beklentilerini dile getirdik, esnafımızın, tüccarımızın sesi olduk. Ancak haklı talebimize Van TSO istiyor diye karşı çıktılar” diye konuştu.

 

“YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ” 
Van için alınan, vergilerin ödenmesi kararının ağır olduğunu, bunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Takva, şunları söyledi:

“Esnaf ödeyecek durumda değil. Çok ciddi ekonomik ve sosyal sıkıntılar olur. Yeniden bir değerlendirme yapılabilir. Israrla söylüyoruz, bu vergilerin ilk 3 yılı terkin edilebilir. Vergi borcunda kısmi bir terkine gidilebilir, bu mümkündür. Borç, daha uygun vadelere yayılabilir. Bir KHK ile düzeltilebilir bu durum. 60 ay 120 aya çıkarılabilir, kısmi terkin yapılarak. Biz vergi vermiyoruz demiyoruz, ama zamanında Kocaeli’nde tedbir alınmıştı, Van için de bu tedbir alınabilir. Marmara depreminde Kocaeli için yapılan Van için de yapılabilir ki şimdiki hükümetin eli o dönemin hükümetin elinden çok daha güçlüdür. Bu nedenle beklentilerimiz var açıkçası.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: