Van Bölge Eğitim Araştırma HastanesinDE “Koca Ciğer” Maketi Kuruldu

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün kamuoyunda akciğer kanseri farkındalığını artırmak amacıyla Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde “Koca Ciğer” maketini kurdu.

VAN 15.09.2015 19:36:27 0
Van Bölge Eğitim Araştırma HastanesinDE “Koca Ciğer” Maketi Kuruldu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber Merkezi 

Van Halk Sağlığı Müdür Yrd. Uzm Dr. İzzet Çeleğen’nin konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Dünya genelinde, yılda, yaklaşık 5 milyon, ülkemizde ise 80 binden fazla kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklara maruz kaldığını, kanser nedeniyle oluşan ölümlerin %31,1’inin akciğer kanseri nedeniyle oluştuğunu belirtti. 
Türkiye’de akciğer kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Tüm Türkiye’de 2014 yılında 20 binden fazla kişi akciğer kanseri nedeniyle ölmüştür, bu rakam tüm kanserden ölümlerin %30 dan fazlasını oluşturmaktadır. 
“SİGARAYI BIRAKMAK ‘AKCİĞER KANSERİ’ RİSKİNİ AZALTMAKTADIR”
Çeleğen” Unutulmamalıdır ki sigara ve dumanına maruz kalmak, akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Mücadelede en doğru, en temel yaklaşım sigara kullanmamak ya da bırakmaktır"Sigara bırakıldığında akciğer kanserine yakalanma oranı gittikçe azalmaktadır. Bu nedenle bu hastalık ve tütün ile mücadele için yapılacak farkındalık etkinlikleri çok önemlidir. 
HALK AKCİĞER MAKETİNİ GÖREREK ÖĞRENİYOR
Daha geniş kitlelere ulaşmak için Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde sergilenen hastalanmış akciğer maketi ile gençlerimiz, çocuklarımız, halkımız akciğer kanserini görerek öğrendiler. Bunun yanı sıra sağlıklı bir akciğer için, ciğerlerin verimli şekilde kullanılması ve nefes egzersizleri de büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle biz de” Koca Ciğer” adlı dev akciğer maketi ile hastalıkla ilgili daha fazla bilgi vermek istedik” diye konuştu. 
Ayrıca, “Koca Ciğer” adlı dev akciğer maketi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi, İstanbul Hastanesi ve Hayat Hastanesinde hastalıkla ilgili daha fazla bilgi vermek için sergileneceği bildirildi.


Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ