Van Berberler ve Kuaförler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Koç: 'Zor günleri atlatacağız'

Ülkemizde koronavirüsün görülmesinin ardından, tedbir amacıyla 19 Mart 2020 günü kapatılmaları yönünde karar alınan ve en riskli gruplar arasında yer alan berber, kuaför ve güzellik salonları 11 Mayıs 2020 tarihinde belli şartlara uyma

VAN 5.10.2020 10:27:30 0
Van Berberler ve Kuaförler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Koç: 'Zor günleri atlatacağız'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Berberler ve Kuaförler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Koç, Van’da hizmet veren berber, kuafför ve güzellik salonlarının Covid-19 salgını sürecinde yaşadıkları zorlukları ve salgının yayılmasını önlemek amacıyla esnafın almış olduğu tedbirleri gazetemize anlattı. 19 Mart 2020 tarihinde, salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında berber, kuaför ve güzellik salonlarının kapandığını söyleyen Koç, 11 Mayıs 2020 tarihi itibari ile tekrar açıldıklarını ve hizmet vermeye başladıklarını sözlerine ekledi. Salgının yayılmasını engellemek ve gelen müşterilerin sağlıklı bir ortamda hizmet alabilmeleri konusunda berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin hijyen kuralarına harfiyen uyduklarını söyleyen Koç, vatandaşların bu anlamda gönül rahatlığıyla bakımlarını yaptırabileceklerini söyledi. 

Salgın sürecinde esnaf gruplarının yaşadığı zorlukları da anlatan ve hijyen konusunda alınan tedbirlere değinen Van Berberler ve Kuaförler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Koç: “Bunu bilsinler ki berberler, kuaförler bu memleketin en hijyen esnafıdır. 7'den 70’e hiç bir birey korkmadan gidip traşını olabilir, bakımı yapabilir. Hiçbir sıkıntı yoktur, esnafımız duyarlıdır, bu konuda esnafımıza çok teşekkür ediyorum. Esnaflarımızı takip ediyoruz, çok duyarlı hareket ediyorlar. Kaldı ki bu güne kadar herhangi bir şikayet almadık” dedi.


 “İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNDE ÇOK TEHLİKELİ MESLEK GRUBUNDAYIZ”

Van Berberler ve Kuaförler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Koç, iş sağlığı ve güvenliğinde çok tehlikeli grupta yer aldıklarını belirterek, şöyle konuştu; "Covid-19 denilen illet salgın malum dünyayı sarmış durumda. Türkiye’de de 11-19 Mart 2020 tarihleri arasında ortaya çıkmaya başladı. Bizler berber, kuaför ve güzellik salonlarının, tedbirler kapsamında 19 Mart 2020 tarihinde kapanma kararı çıktı. Cumhurbaşkanlığımız, İçişleri Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımızın uygun gördüğü şekilde biz de kapatma kararına saygı duyduk çünkü birebir müşteri ile temas halinde bir esnaf grubuyuz. Aynı zamanda biz iş sağlığı ve iş güvenliğinde çok tehlikeli meslek grubundayız. Bu süreçte yaklaşık 80 gün kapalı kalma durumumuz oldu. Esnafımız bu süreçte zor günler yaşadı, hepimiz çok ciddi anlamda sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Bu süreçte desteklerden de çok yararlanamadık, 25 bin TL gibi bir kredi olayı vardı, onu da alanlarımız oldu alamayanlarımız oldu. Bu süreci atlattıktan sonra 11 Mayıs 2020 tarihinde yeniden açıldık. Tabi yeni yaşama uygun olarak alınan tedbirler kapsamında, şartlara uymak koşuluyla açıldık. Hijyene uygun olarak iş yerlerimizi dezenfekte edeceğiz, koltuklar arasında mesafe bırakma olacak, tek kullanımlık saç kesim örtüsü, tek kullanımlık sakal kesme havluları, her müşteri traş olduktan sonra koltuğu dezenfekte ettikten ve esnaf kendini dezenfekte ettikten sonra ikinci müşteriyi alma şansı vardı. Yine içeride müşteri bekletme şansı yoktu, yani esnaf hiç para kazanmamışken birden açıldığı zaman gelen tedbirlerden dolayı maliyeti yükseldi. Çünkü bu süreçte tek kullanımlık ürünler alındı, hijyen için kullanılan temizlik malzemeleri alındı, bunlar hep artı gider oldu esnaf açısından. Bu süreçte sakal traşı yasaklandı, bayan kuaför ve güzellik salonlarında kalıcı makyaj ve cilt bakımı yasaklandı. Anlayacağınız zor bir süreçten geçtik. Hakikaten eğer bizim berber, kuaför ve güzellik salonlarımız ayakta kalabildiyse kendi çabaları ile ayakta kaldı, ben buradan meslektaşlarımı tebrik ediyorum, takdir ediyorum ve teşekkür ediyorum.”
  

“EN HİJYENİK ESNAF GRUBUYUZ”

En hijyenik esnaf grubu olduklarını da iddia eden Koç, şu ifadeleri kullandı; “11 Mayıs 2020 tarihinden bu yana hijyen kuralarına harfiyen uyan bir esnaf kitlemiz var. Bazen uymayan varsa da dalgınlığına gelmiştir veya belli bir rahatsızlığından dolayı geçici bir süreliğine maske takamayan olmuştur. Tabi bu da nadiren görülecek bir durumdur. Ama ben şahsım 1 Mayıs 2020 tarihinden bu yana hergün esnafımı geziyorum, denetliyorum, gerekli bilgileri aktarıyorum, bizim için çok değerli olduklarını dile getiriyorum, kendilerini, müşterilerini ve ailelerini korumaları gerektiğini hatırlatıyorum. Bunun yanı sıra vali yardımcılarımız, emniyet müdür yardımcımız, sağlık personeli ve belediye personeli hatta jandarma personelimiz ile haftada 2 gün olmak şartıyla rutin denetimlere çıkıyoruz. Bu da ayrı bir denetim oluyor. Çok şükür bugüne kadar bir esnafımızın salgına yakalandığını görmedik, duymadık. Şuana kadar böyle bir sıkıntımız yok. Bunu bilsinler ki berberler ve kuaförler bu memleketin en hijyenik esnaf grubudur. 7'den 70’e hiç bir birey korkmadan gidip traşını olabilir, bakımını yaptırabilir, hiçbir sıkıntı yok, esnafımız duyarlıdır. Bu konuda esnafımıza çok teşekkür ediyorum, çok duyarlılar, kendilerini takip ediyorum. Öyle ki esnaf grubumuze ilişkin bugüne kadar hiçbir şikayet de almadık."

KAYIT DIŞI ESNAFA ÇAĞRI

Odaya kaydı bulunmayan esnaflara da çağrıda bulunan Koç, şunları söyledi: “Yıllardır mücadelesini vermiş olduğumuz kayıt dışı esnaflığın önüne geçmek yönünde elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz ve belediyelerin de bu çabamıza destek vermesini arzu ediyoruz. Çünkü kayıt dışı esnaf, her zaman odamıza kayıtlı olan mükellefi yoruyor. Tamamen kanuna, nizama uygun bir şekilde çalışan bir esnafın yanında yıllarca kayıt dışı kalan bir esnaf, hepimizi mağdur eder, zor duruma koyar. 25 bin TL krediden faydalanmak için kayıt dışı esnaflardan bir kısmı gelerek odaya kaydını yaptırdı. Güzel de istihdam sağlıyorlar ama kayıt dışılık olmaz. Bu arkadaşlarımızın da duyarlı olup gelip odalarına kayıt yaptırmalarını arzu ediyoruz. Resmiyet varken gayri resmi olmanın hiçbir anlamı yoktur. Bu durumdan birgün muhakkak zarar göreceklerdir. Ben bu zararı görmelerini istemiyorum, bir an önce gelip odaya kayıtlarını yaptırmalarını arzu ediyorum. Bu süreçte çok kapanan iş yerimiz olmadı ancak açılan çok iş yerimiz oldu. Mesela Eylül ayı boyunca bize gelen 28 kayıt var, berber, kuaför ve güzellik salonu olarak. Bu durum bizi memnun ediyor...”

ÜYELERE MESAJ

Van Berberler ve Kuaförler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Koç, üyelerine verdiği şu mesaj ile açıklamalarını sonlandırdı: “Ben üyelerimden sadece bunu rica ediyorum; Kendi sağlıklarını, müşterilerini ve özellikle ailelerini korusunlar. Ccovid-19 denilen illet gizli bir düşmandır, nereden geleceği belli olmaz. Her üyeme tekrar tekrar rica ediyorum, bizim için çok değerlisiniz, bizler sizlerin emrindeyiz. Muhakkak kendinizi ve müşterinizi, çalışanınızı ve ailenizi koruyun, kollayın. Bu hastalığa yakalananlar neler çektiklerini sonrasında bize anlatıyorlar aman sizler yakalanmayın. Hijyene ve kurallara uygun çalışmayı sürdürelim. Oda olarak biz her zaman üyelerimizin yanındayız, onlara hizmet sunmaktan da şahsım ve yönetimim olarak keyif alıyoruz, hepsine hayırlı işler diliyorum. El birliği ile kurallara uyarak bu zor günleri de atlatacağız inancındayım...”
Özel haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi