Van Barosu'ndan 'batan tekne' raporu

İçerisindeki kaçak göçmenlerle birlikte Van Gölü'nde batan tekne olayının yankıları sürerken, Van Barosu, olaya ilişkin bir rapor hazırladı.

VAN 5.08.2020 18:22:59 0
Van Barosu'ndan 'batan tekne' raporu
Tarih: 01.01.0001 00:00

27 Haziran günü Van Gölü'nde batan tekneden, yapılan çalışmalarla şuana kadar 61 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

Batan tekne olayına ilişkin rapor hazırlayan Van Barosu, raporun içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Baro tarafından ayrıca, teknenin batmadan önce bir göçmen tarafından çekildiği belirtilen bazı görüntüler de paylaşıldı.

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mahmut Kaçan, yaptığı açıklamada; “Bugün itibariyle baromuz göç iltica komisyonunun hazırladığı araştırma inceleme raporunu basın ve kamuoyu ile paylaştık. Özellikle raporumuzun bir parçası olarak elde ettiğimiz göçmen ve sığınmacıların çok kısa bir süre önce çektikleri görüntüleri basınla paylaştık. Bu görüntüler bize olayda hayatını kaybeden sığınmacının olaydan kısa bir süre önce ailesine whatsapp üzerinden gönderdiği ve çocuğunun kimlik tespitinin yapılması amacıyla gönderildi. Olay günü göçmenler tekneye binmeden yaklaşık iki üç saat önce aralarında bilinmedik bir nedenden dolayı kavga etmişler. Burada bir grubun tekneye son anda binmekten vazgeçtiği ve bu grubun da bir noktada jandarma tarafından yakalandığı yönünde bir iddia da bize ulaştı. Bu iddiayı araştırıyoruz. Henüz doğrulamış değiliz. Ancak o kavga anına ilişkin görüntülere ulaştık. Edindiğimiz izlenim bunun bir kaza olmadığı. Çünkü özellikle bu olaydan 6 ay önce Adilcevaz'da meydana gelen olayın faillerinin soyadlarının bile aynı olduğu görülmüştür. Akraba oldukları ve aralarında organize bir ilişki olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla bu soruşturmanın bu temelde yürütülmesi gerekiyor. Bu sıradan bir göçmen kazası değildir. Şu ana kadar bulunan cenaze sayısı 61'dir. Ancak elde ettiğimiz bilgilerden, bu sayıdan daha fazla olabileceğini düşünüyoruz. Görüntülerden açıkça görüleceği üzere hiçbir koruyucu önlem alınmamıştır. Teknenin özellikle alt kısmında kapalı bir vaziyette oldukça çok fazla insanın sıkışık bir şekilde yolculuk etmeye zorlandıklarını görmek mümkün. Görüntülerden açıkça görüldüğü üzere hiçbir sığınmacı ve göçmen üzerinde can yeleği bulunmamaktadır. Şu ana kadar çıkarılan hiç bir cenazede koruyucu bir malzeme bulunmadı. Olayda tutuklanan şüphelinin ilk alınan beyanı da teknede 70-80 kişinin bulunduğu yönündeydi. Ancak bunun gece vakti tekneye yükleme yaptıkları gözetildiğinde bu sayının daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Van ilinde özellikle 2018 yılından günümüze sığınmacı/göçmen ölümlerinde dikkat çekici bir artış yaşanmıştır. 26 Aralık 2019 tarihinde Van Gölünün Bitlis ili Adilcevaz ilçesi kıyılarına yakın mesafede meydana gelen ve 7 göçmen ve sığınmacının hayatını kaybettiği olay incelendiğinde 27 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen olaya kaza demenin mümkün olmadığı komisyonumuzca tespit edilmiştir. Ulaştığımız verilerden hareketle olayın kaza değil, göçmen ve sığınmacıların yaşamlarına tasarlanmış bir katliam olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Av. Kaçan, son yıllarda göçmen kaçakçılığının adeta bir endüstriye dönüştüğünü de dile getirirken, Van Gölü'ndeki tekne olayı ile Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki olayın bağlantılı olarak soruşturulmasını talep ettiklerini de söyledi.
Haber: M.Selim KURT

(Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi