Van Balığına kıymayalım

Bir doğa harikası olan Van Balığı (İnci Kefali) tatlı sulara doğru göç yolculuğunu sürdürüyor.

VAN 26.05.2022 11:13:55 0
Van Balığına kıymayalım
Tarih: 01.01.0001 00:00

Her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz arasında uygulanan 3 aylık av yasağında muhteşem bir göç olayı gerçekleştiren Van Gölü'nün endemik tür balıkları, bu süre içerisinde doyumsuz bir seyir zevki sunuyor. Ziyaretçilerin hayranlıkla izlediği, havada uçuşan martıların da ziyafet yaşamasına sebep olan balıklar, Temmuz ayına kadar göç macerasına devam edecek. Başlı başına bir turizm kaynağı olan balık göçünün zamanla daha çok bilinir olması ile daha fazla turisti de kente çekebiliceği öngörülüyor. Muhteşem göç olayının 15 Nisan - 15 Temmuz arasında turizme, diğer zamanlarda ise yine kent ekonomisine katkıları bilinirken, alınan tedlirlere rağmen zaman zaman yapılan kaçak avcılık ise üzüntü yaratıyor. Eskiye oranla önemli ölçüde bir bilinç oluşmasına rağmen, balığın av yasağı döneminde, avlanmaması, satılmaması ve alınıp tüketilmemesi noktasında duyarlılığın en üst perdede olması isteniyor.

ZİYARETÇİ SAYILARI ARTTI

Covid – 19 pandemisi nedeniyle son iki yılda ziyaretçi sayısının sınırlı olduğu Van Balığı göç güzergahlarında, bu yıl pandemi etkisinin azalması ile birlikte ziyaretçi sayılarında da önemli bir artış yaşandı.
Özellikle Erciş ilçesinde bulunan Deliçay'a son günlerde çok sayıda vatandaş ziyaret gerçekleştiriyor. Balığın muhteşem göçünün en rahat izlenebildiği noktalardan biri olan Deliçay'a giden ziyaretçiler, gördükleri manzara karşısında hayranlıklarını gizleyemiyor.
Çocukların da büyük ilgisini çeken göç olayı, aileler tarafından fotoğraflanarak ölümsüzleştiriliyor. Onlarca fotoğraf çeken ve balığın göç mücadelesine tanıklık eden ziyaretçiler, muhteşem göç olayının devam edebilmesi için balığın kaçak yollarla avlanmamasını, av yasağı boyunca alınıp, tüketilmemesini istiyor.
Alanda, martıların dansına da şahitlik eden ziyaretçiler, adeta dalarak balık avlayan ve bütün olarak balığı midesine indiren martıları izlerken de şaşkınlığını gizleyemiyor. Özellikle çocuklar bu durum karşısında balığın avlanmasına üzüldüğünü söylese de, aileler ise doğal bir döngü olduğunu anlatarak çocukları bilgilendirmeye çalışıyor.
Hem balıkların çıplak gözle seyri, hem martıların dansı muhteşem görüntüler oluştururken, söz konusu doğal olayın ilerleyen yıllarda bilinirliliğin arttırılması ile birlikte kent turizmine ve ekonomisine daha büyük katkılar sağlayacağı kaydediliyor.
Ancak konu ile ilgili olarak herkesin ortak beklentisi, kaçak avcılığın yapılmaması ve üremek için suyun tersine adeta uçarak ilerleyen balığın bu mücadelesine saygı gösterilmesi.

“SIKI TEDBİRLER UYGULANIYOR”
Balık göçünün başlaması ile birlikte tatlı su ağızlarında, balık avlamanın mümkün olabileceği noktalarda sıkı tedbirler uygulanıyor. Jandarma, kaçak avcılığı önlemek için 24 saat esasına göre çalışma yaparken, yol güzergahlarında da tedbirlerini arttırmış vaziyette. Şehir merkezinde de polis ve zabıta ekipleri önlem alırken, balığı koruma yönünde en büyük görevin ise vatandaşa düştüğü belirtiliyor. Av yasağı döneminde, alınan tedbirlere rağmen kaçak olarak avlanmış balığın satışa sunulması durumunda alınmaması, tüketilmemesi, bu yönde gelişen bilincin artarak devam etmesi durumunda zamanla kaçak avcılığın çok daha dip seviyelere ineceği değerlendiriliyor.