Van Balığı, en fazla tercih edilen balık oldu

Kışın en fazla tüketilen ürünlerden biri olan balığa rağbet artarken, balıkçılar en fazla Van Balığının ilgi gördüğünü söylüyor.

VAN 25.01.2022 11:18:38 0
Van Balığı, en fazla tercih edilen balık oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da, kış mevsiminin başından bu yana balıkçı tezgahlarını süsleyen balık çeşitleri, müşterilerine sunulmaya devam ediyor. Bu süreçte en fazla tercih edilen balık türü Van Balığı olurken, ardından hamsi ve istavrit balığına ilgi gösterildiği belirtiliyor. 

YÜKSELEN ET FİYATLARI ETKİSİ

Balıkların buzlu ortamda tutulduğu balıkçı tezgâhlarındaki hareketlilik dikkat çekiyor.
Kış aylarında tercih edilen bir ürün olduğu gibi balığa yönelik rağbette, yükselen kırmızı ve beyaz et fiyatlarının da etkili olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra balığın müdavimleri de bulunuyor.

BALIK FİYATLARI DA YÜKSEK

Kırmızı ve beyaz et fiyatları gibi son dönemlerde balık fiyatlarında da yükselme gözlemleniyor.
Balıkçı tezgâhlarındaki balık fiyatları 15 TL ile 80 TL arasında değişiyor.
Fiyatı en yüksek olan balık ise, 80 TL ile levrek. Çinekop 70, Çatak Alabalık 50 TL'den müşterisine sunuluyor.

FİYATI EN UYGUN OLAN BALIK VAN BALIĞI

Tezgahtaki balıklar arasında fiyatı en uygun olan ise, Van Balığı.
Van Balığı 15 TL’den, Hamsi 30, İstavrit 30, doğal alabalık 65 TL’den satılıyor. Çupra 80, Mercan 35, Palamut 40 TL’den alıcı buluyor. 
Van Gölü'nde yetişen en demik bir tür olan Van Balığı, havzada 15 binden fazla insanın geçim kaynağını oluşturuyor.
Yıllar önce boyu daha küçük olan, ancak avlanma yasağı gibi tedbirlerle nesli tükenmekten kurtulan ve boyu ile ağırlığı da artan Van Balığı, balıkçı tezgahlarında baş köşeye konumlanmış bulunuyor.
Yöre halkı tarafından sevilen bir tat olan Van Balığı, yağda, fırında, mangalda gibi değişik şekillerde pişirilerek tüketilebiliyorken, aynı zamanda tuzlanarak saklanıp, bu şekilde her mevsim tüketimi de mümkün oluyor.

“EN FAZLA VAN BALIĞI RAĞBET GÖRÜYOR”

İpekyolu İlçesi Yeniyol girişinde bulunan Vangölü Balıkçılık sahibi Burhan Usta, balık fiyatları yükseldiği halde kış mevsiminde tüketilen bir ürün olduğu için müşteri sıkıntısı çekmediklerini söyledi. 
En fazla Van Balığının tercih edildiğini belirten Usta, “Van Balığının hem fiyatı uygun hem de çok lezzetli bir balık türü. Dünyada zaten sadece Van Gölü’nde yaşayan bir tür… Bir de Van Balığı koruma altına alınınca şimdi eskisinden daha iri. Müşterilerimiz en çok Van Balığını tercih ediyor. Onun dışında Hamsi ve İstavrit en çok satılan balıklar. Memur kesim de fiyatı yüksek olanı alıyor. Zaten nüfusu kalabalık olanlar fiyatı yüksek olanları alamaz, daha çok memur kesim, nüfusu az olan aileler alıyor.” diye konuştu.

NAKLİYE FİYATLARI ETKİSİ

Balık fiyatlarının artmasıyla ilgili de görüşlerini dile getiren Usta, “Nakliye fiyatları artınca normal olarak balıkta da fiyat artışı oldu. Piyasa şartları, özellikle mazota yapılan zamlar balık fiyatlarını da bir şekilde dolaylı olarak etkiliyor diye düşünüyorum” dedi.
Özel Haber: Adil HARMANCI