Van AVM’de Sedef Kakma sergisi açıldı

Van AVM’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle Tuşba Belediyesi bünyesinde Sedef Kakma sergisi açıldı.

VAN 29.10.2020 10:17:39 0
Van AVM’de Sedef Kakma sergisi açıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

2 gün boyunca açık kalacak olan ve Dogu Anadolu'da bir ilk olma özelliğine sahip olan Sedef Kakma sergisine vatandaşlar tarafından da oldukça yoğun ilgi gösteriliyor. Tarihi Van Evlerindeki atölyelelerde işlenen ürünlerin sergilendiği sergide bir birinden farklı onlarca eser yer alıyor. 

"VAN’DA BU SANATA TALEP VAR"

Sedef Kakma sergisi hakkında görüştüğümüz serginin mimarlarından El Sanatları Hocası Rümeysa Yılmaz, sedef kakma sanatının henüz Van’da tam olarak tanınmadığını, bu sebeple ürünleri gören vatandaşaların çok detaylıca incelediklerini ve beğendiklerini söyledi. Yılmaz şöyle konuştu: “Tuşba Belediyesi olarak bu sergiyi açmış bulunuyoruz, sedefin geçmişi Osmanlılara dayanıyor. Osmanlı döneminde çok yaygındı. Bizim 4 farklı tür sedefimiz var, Sedef İstanbul, Viyana İşi, Şam işi ve Gaziantep İşi. Bizim yaptığımız Şam İşine dayanıyor. Şam işi, Antep işiyle uyarlanmış, biz buna pefkariyide ekledik, bunu ekledikten sonra Antep işine dönüştü. Sanatımız gerçekten çok güzel bir sanat, çok emek isteyen, çok aşamalardan geçen bir sanat. İşin başında ilkin çok zorlanıyorsunuz ama eliniz alıştıktan sonra artık kopamıyorsunuz. Sedef kakma tek başına ayrı bir dünya, dediğim gibi el sanatları hocasıyım diğer sanatlarla da ilgileniyorum ama artık sadece sedef katmayla ilgileniyorum. Çünkü çok yoğun ve uğraş isteyen bir iş. Van’da bu sanata talep var, çünkü çok farklı bir iş ve daha yeni yeni görülüyor, yeni yeni tanınıyor, o yüzden talep var.” 

“SERGİMİZ BÖLGEMİZDEKİ İLK”

Daha sonra konuşan El Sanatları Hocası Adem Yıldırım ise şunları kaydetti: “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle tertiplediğimiz bir sergimiz, 2 gün açık olacak. Bugün buradaki sergimiz bölgemizdeki ilk sergilerimizden, sedef kakma ve epoks ürünlerimizi Dogu Anadolu Bölgesinde ilk defa sergiliyoruz. Bizim yaptığımız sedefe Antep sedefi diyoruz. Biz bu sedefleri Doğu Anadolu Bölgesinde ilk yapan hocalar olarak burada ilk sergimizi düzenliyoruz. Antep işi dediğimiz sedef kakma ve pefkari dediğimiz ceviz üzerine işlediğimiz bir sanat tarihi yaklaşık 600 yıl öncesine dayanan çeşitlerdendir. Sedeflerimizi geleneksel Van Evlerinde atölyelerimiz var orada işliyoruz. Bizim bu sergimize 4-5 farklı ürün getirdik, filografi ürünler, kağıt rölyef ürünler, epoks ürünler, ahşap ürünler ve sedef kakma ürünlerimiz var. Buradaki ürünlerimizin tamamı pandemi sürecinde yaptığımız ürünler.”
Haber: M. Selim KURT 

Prestij Haber Merkezi