Van AVM 2014 Ekimde açılacak

Van'da deprem sonrası hayata geçirilen yeni projeler, büyük paralar harcanarak halkın hizmetine sokulacak olan yeni iş merkezleri Van'ın geleceğe dair vizyonunda mihenk taşı oluyor.

VAN 3.10.2012 14:48:43 0
Van AVM 2014 Ekimde açılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van City Alışveriş merkezi de bu mihenk taşlarından en büyüğü, Mimarisi, konsepti, Modern Kuyumcular çarşısıyla tasarımı ve hizmet alanındaki kapasitesiyle Van’ın vitrini olmaya aday Van City AVM, duvarlarını örmeye devam ediyor.

Yaşanan iki büyük deprem, Van ve Van dışında gelerek Van’a yatırım yapan iş adamlarının gayretleriyle Vanlılar için bir fırsat olma yolunda büyük adımlarla ilerliyor.
Depremler sonrasında özelikle sağlık, konut, konaklama, otel alanında büyük yatırımların yapıldığı Van’da, yeni bir sektör daha emin adımlarla ilerliyor.
Son teknoloji ürünleri kullanılarak inşa edilen AVM’ler arasında Cumhuriyet caddesinde inşa edilen Van City AVM, tasarımı, mimarisi ve kullanım alanıyla emsallerine fark atıyor.
Geçtiğimiz yıl temelleri atılan ve büyük bir titizlikle yükselmeye devam eden AVM’nın
Satış sorumlusu ve Van Emlakçılar dayanışma derneği başkanı Orhan Özdek, son çalışmaları Van Haber’e değerlendirdi.
“Van City, Van’ımız için önem arz eden bir AVM Alışveriş merkezimizdir.” diye sözlerine başlayan Özdek, Vanlıların hizmetine yakın tarihte girecek olan AVM’nin detayları konusunda şu bilgileri verdi.
“ Çok fonksiyonlu içinde sosyal ve Ticari amaçlı Kuyumcu çarşısını da içinde alabilecek şekilde kapsamlı ve donanımlı bir Avm dir. Kuyumcuların yoğunlukta olduğu Cumhuriyet caddesinde saat 5’ten sonra güvenlikten dolayı kepenklerini indirdiğini vurgu yaparak yeni yapılacak olan Van City’de güvenlik en üst seviyede olacaktır. Ve kuyumcular gece 22e kadar dükkanlarını açık tutabileceklerdir. Normal pasaj ve normal dükkan yapılarından farklı bir yapıya sahiptir. Her bir Dükkanın dış görünüşü Vitrinleri en az 10 metreye tekabül etmektedir.  Van City içeriye giriş alanı 10 metredir. Batı illerinde Bulunan AVM statüleri nasılsa Van City’nin yapısal durumu ve yapılacak olan şekil aynıdır. Dolayısıyla Van için ciddi bir yatırımdır. Cumhuriyet caddemize önemli bir ahenk katacağına inanıyoruz. Van Cıtynin burada kapsadığı esnaf kitlesi sayısal olarak çok büyük olacak, özellik olarak ta içinde tamamen marka ürünler olacaktır. Boyner, Kığılı, Sarar gibi markaları içinde barındıracak bir AVMdir. “ dedi
ÇOOKKK DOĞRU BİR YERDEYİZ
Ekonomik anlamda büyük bir getirisi olacak olan ve Van şehrini, bölge hatta Türkiye şehirleri arasında farklı bir vizyona taşıyacak olan AVM’nin bölge insanı için bir fırsat olduğunu belirten Özdek
” Van Cıty’nın yeri bu anlamda çok doğru bir yerde. “ diyerek sözlerini sürdürdü.
“Van daha çabuk kabuğunu kırmış olması lazımdı. Bir takım yolları kat etmesi gerekiyordu. Maalesef Van’da gelişi güzel bir ticaret şekli vardır. Oysa Van şuanda 5-6 ile başkentlik yapan bir ildir. Van sırasıyla, Ağrı, Hakkari, Muş, Bitlis, Bingöl, Şırnak, bu tür illerdense Van daha cazibeli bölgesel ve fiziksel olarak coğrafik olarak daha güzel bir yerdedir. Tarihi, Kültürü, Yapısı ve yaşam tarzıyla Van çok farklı bir ildir. Van’ın sınır ticaretlerine rağmen bu tür AVM’lerin yapılmaması, büyük bir kayıptır.”
“Bu deprem tabii ki Allahtan gelen bir afet, ama bu afetin yanı sıra bizler sosyal ve kültürel sıkıntılar yaşıyoruz. Ekonomik sorunlarla karşı karşıyayız, bunların nedenlerinden bir tanesi şudur. Şuanda Depremden sonra Van için gerçekten ciddi adımlar atılmadı.” Gerçekliğin altını çizen ve Van için bu tür yatırımlar konusunda geç kalındığını belirten Orhan Özdek;  “Depremin yaralarını saracak ciddi eğilimler yapılmadı. Devletimiz deprem konusunda Van’da çok eylemlerde bulunmadı. Devletimizin yaptığı şuanda deprem adına sadece Toki’lerdir.” diyerek devletin deprem sürecinde Van’la yeteri kadar ilgilenmediğini de belirterek yapılacakları sıraladı.
“Başka herhangi bir fiiliyat, icraat görmüyoruz”. Dolayısıyla buda Van’ın kalkınması konusunda güzel adımlar değiller. Çünkü biz devletimizden daha farklı şeyler bekliyorduk, mesele dediler ki “biz yeni bir Van oluşturacağız”, öyle bir tablo yok ortada biz öyle bir şey görmüyoruz. Biz şuanda hak ettiğimiz yerde olduğumuza inanmıyorum. Esnaflar bugün sıkıntı çekiyorsa, ekonomik krizle karşı, karşıyalarsa, bugün bunların en başında Van’ın imarsal ve kamusal sorunları geliyor. Van’da kamu kurum kuruluşları birbirleriyle Konsensüs halinde değiller. Van şuanda sahipsizlikten yakınan bir ildir. Çok ciddi bir sorun kanayan bir yara Van şuanda sahipsizlikten yakınan bir il konumundadır.” dedi.
VAN’IN SAHİBİ YOKTUR
Van’ın en çok da sahipsizlikten dolayı bu acıların yaşadığına dikkat çeken Van City satış sorumlusu;
“Van’ın sahibi yoktur. Milletvekili, Bakanı, onların hiçbiri şuanda yoklar Van tamamen iki partinin ideolojisi içinde sıkışmış durumda. Siyasi entrikalarla karşı karşıya olan bir il, şuanda Van’da geleceğe yönelik ciddi anlamda yatırım yapan kimse yok, Ekonomik anlamda bu ciddi bir kayıptır. Bu ekonomik problemler sosyal ve kültürel problemleri de doğuracaktır. Ve aslında insanlar burada çok mutlu değiller. “ dedi.
Özdek’in özellikle üzerinde durdu konulardan biri de Van’da yılan hikayesine dönen Tekstil Kent Projesi.
“Tekstil kent, konuşulan fakat adım atılmayan projelerdir.” Vurgusu yapan deneyimli iş adamı “ Biz şuanda bir şey söylendiği zaman yapılması taraftarıyız. Tamam, mesele devletimiz, milletimiz. Esnafımız, iş adamımız olsun bir proje ortaya attığı zaman illaki arkasını getirme zorunluluğu vardır. Bakıyoruz ki söylemlerin hepsi askıdadır. Yani Van şuanda sadece bir AVM ile sınırlı kalmaması lazım, birçok Avm yapılması lazım, çünkü Van’da bir potansiyel var. Van’da şuanda Deprem sonrası nüfusu 1 milyon 200 binlere yaklaşan bir nüfusla karşı karşıyayız, Deprem öncesi 1 milyon 309 bin olan nüfus şuanda yine 1 Milyon 200 binlerde seyir ediyor. Van’da yerliden çok yabancı insanları burada görüyoruz. Dolayısıyla Van’ın da bir takım şeylere ihtiyacı var. Nedir bunlar AVM’ler, Sosyal kültürel yerlere, Ailelerin rahat dolaşabileceği rahat ve güven içerisinde yaşayabileceği gezebileceği parklara ihtiyaç vardır.” Dedi
VAN CİTY VAN’IN İLK BÖLGENİN 3. AVM’Sİ
 
Bölgedeki Avm’lere yeterli mi sorusu üzerine, Özbek, Kesinlikle hayır, Van’ın ilk bölgenin 3. AVM’siyiz, Şuanda Büyükşehir illerimizden Diyarbakır ve Erzurum’da birer AVM bulunmaktadır. Biz Van’da değeri 140 Trilyonu bulabilecek şekilde bir AVM yapıyoruz.
AVM’lerin istihdama katkısı Şehrin birçok yerindeki ticari sorunları gidermedir. AVM demek esnafın yerleşik olarak Ticaret yapabilecekleri dükkânlar demektir. AVM’nin şuanda Van’da yeni yapılması yeni yapılacak olması, İnsanları heyecanlandırmış ve bir beklenti içine sokmuştur. Fakat insanlarımız bu AVM’nin bir an önce bitmesini beklemektedir. Allah bir deprem daha yaşatmazsa, AVM’nin bitiş tarihini 2014 Ekim’dir. Biz bu AVM’nin gerek Kuyumcu gerek Konfeksiyon anlamında, Fas food ve kafeterya anlamında sosyal içerikli yerleri anlamında vana iyi bir hizmet sunabileceğine inanıyoruz.
 
Van’ı şehirleşme açısından nerde görüyorsunuz sorusuna ise özdek, Van sıkıştırılmış bir bölgede büyük bir köy kenttir. Van halen şehirleşememiş, büyük bir köyü adledilen bir durum içerisindedir. Biz vanı daha farklı istiyoruz. Vanın daha açılımlı olmasını bekliyoruz. 15 yıl önce yapılıp bitirilmesi gereken bir projeydi sahil yolu halende yapılmamış ve halende bekletiliyor. En azından şimdiye kadar sahil yolunun bitmesi gerekirdi. Sahil yolunun Vandaki turizmi çekebileceğine inandığımız için sahil yolunun bir an önce bitmesini arzu ediyoruz. Bu bizim siyasilerimizin bir ayıbıdır diye düşünüyorum.
 
Neden Van? Dediğimizde “Doğunun başkenti Van, Van’ın Urartulardan bu yana kadar gelen bir coğrafik özelliği vardır. İpek yoludur Van. Van deyip geçmemek lazım Van birçok Medeniyete beşiklik yapmış bir ildir. Van tarihiyle, gölüyle, havasıyla, kalesiyle, insanı ve nezaketiyle Van çok farklı bir ildir. Van’ın sahibi yoktur.  Van’ın en önemli sorunu bence Van sahipsizlikten yakınıyor.
VAN’IN %85’İNE HİTAP EDECEĞİZ
Biz öncelikle yeni yapılacak olan AVM’nin Van’ın %85ine hitap edeceğini inanıyoruz. Van’da yaşayan elit insanların gidip oturabileceği bir yer olacağına inanıyorum. Şuan itibariyle Vanlının gidip oturacağı nezih bir ortamın olduğuna inanmıyorum. Van’da yaşayan insanların rahatlıkla güven içerisinde gidip oturabileceği bir yer olmadığı için biz yeni yaptığımız Van city’de İnsanların rahatlıkla ailesiyle beraber alışveriş yapabileceğine dolaşabileceğine ve orda sorunlarını giderip rahatlıkla sosyal aktivitelerini yerine getirebileceğine inanıyoruz.
 
 STK’LAR GÖREVE GELMELİ
Kendisi de bir STK üyesi olan Van City satış sorumlusu Orhan Özdek Van’daki STK’lardan da dert yanıyor .
STK’ların görev ve işlevlerini yeteri kadar yerine getiremediklerini söyleyen Özdek “
 
“STK’ların görevlerini yeterince yerine getirdiğine inanmıyorum. Bunlardan bir tanesi de bizim kurumumuz Emlakçılar Derneğidir. Biz STK’lar olarak başta VATSO, VATBO, Emlaçılar derneği, ESOB, vss hiç kimse yeterince görevini yerine getirdiğine inanmıyorum. Zaten Belediyemiz ciddi bir fiyasko içerisindedir. Hiç kimse Belediyedeki artı ve eksileri eleştirecek durumda değildir. Belediyemiz eleştiriye kapalı bir kuruluşumuzdur. Bu böyle olmaması lazım kesinlikle bir ilin her zaman bütün kurumları eleştiriye açık olması lazım, eleştiri konusunda her zaman üstüne düşen görev ve sorumluluğunu yerine getirmesi gerekir. Fakat bakıyorsunuz ki şuanda İl olarak İmar konusunda büyük bir problem yaşanıyor. “dedi.

İş adamlarımıza bir çağrım olacak lütfen yatırımlarınızı Van’da yapın, siyasilerden Van’da kaos ortamı oluşturmadan güven ortamıyla beraber kardeşlik içerisinde yaşayabileceğimize inanıyoruz. Bu kardeşlik bağlarının birçok güzellikte getireceğine inanıyoruz. İnsanlarımızın sosyalden ziyade ekonomik problemleri de vardır. Bizler burada tek vücut olarak kenetlenebiliriz. Birbirimizi kucaklayabiliriz, Sivil toplum örgütlerini harekete geçirebiliriz, esnaflarımıza burada yeterince güven ortamı oluşturarak Yatırım alanları açmamış gerekmektedir. Esnaflarımızın iş adamlarımızın bu memlekete yatırım yapması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü nüfusumuz 1 Milyon 300’e dayandı. Buranın da kendisine göre bir takım ihtiyaçları vardır. Fakat esnafları ve işadamları burayı bırakıp giderlerse burada gerçekten işsizlik meydana gelir, Sanayileşme olmazsa burada insanlar ekmeksiz, işsiz kalır, ve bunun yanında çok daha ciddi problemler ortaya çıkar.
AVM 750 KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLAYACAK
Avm en azından 750 kişi istihdam edebileceği inancındayız.
 Yeni teşvik paketi kapsamında Van 6. bölgede yer aldı yeterli destek aldığını düşünüyor musunuz sorusuna karşın Özdek,  Söylenildiği halde kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir. Sadece kosgebin esnaflara dağıtmış olduğu eski parayla 100 milyar gibi bir para söz konusudur bu da çok yetersizdir. Bu bölgede insanlar daha büyük şeyler beklemekteydi. Kosgeb’in verdiği para çok az gelmektedir insanları tatmin etmemektedir.
 
Özdek, sözlerini noktalarken, Van’daki imar planına değinmeden edemedi ve
“Şuanda Van’da bütün Ticaretler durmuş, yani gayrimenkul sektöründe bütün ticaretler maalesef durmuş, bunun nedenlerinden bir tanesi İmarın gecikmesidir. Kimse özel imar ve yapılan okulların dışında kimse bir yere bir çivi çakamamıştır. Bunların sebeplerinden bir tanesi Depremden bu yana Van’ın imarı değişiyor güya 1996’nın imarı halen bu kentte hayattadır. Çoğu yerde insanların arsa, yapıları, gerçek anlamda park, metropol alanı, yollar,  veya sit alanı, yapılarak zarara uğratılmıştır. Bunlar birlikte ilimizin ekonomisine büyük bir darbe vurulmuştur. Şuanda imarın açıklanmaması demek, müteahhit’in, emlakçinin, işsiz kalması demektir. Kiracı ve ev sahiplerinin ev bulamaması demektir. İnşaat işçilerinin iş bulamaması demektir. İnşaat sektörü koca bir sektördür. Şuanda Türkiye’de en gelişkin sektör inşaat sektörüdür. İmarı olmayan Büyükşehirde Van’ımızda inşaat sektörü yürütülememektedir. “ diyerek son noktayı koydu.