Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan: 'Arıcılar Van'a rağbet ediyor'

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bal sezonunun başlaması ile birlikte bir çok ilden arıcıların Van'ın yolunu tuttuğunu söyledi.

VAN 3.06.2021 10:21:31 0
Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan: 'Arıcılar Van'a rağbet ediyor'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Her bal sezonunda bir çok ilden arıcının Van'a geldiğini ve burada kovanlarını uygun ortamlara bıraktığını belirten Tandoğan, "Van, arıcılardan yoğun bir ilgi görüyor. Öyle ki biz Van'daki kovan varlığının iki misli kadar dışarıdan gezginci arıcı Van’a kovan getiriyor. Yani 100 bin kovan varlığı düşündüğümüzde en az 200 bin dışarıdan kovan geliyor. Her bölgeden bizim bölgemize rağbet var. Bunun da sebebi bazı illerin yeteri kadar arıcı kapasitesinin olmayışı, sahip olduğumuz coğrafik yapı ve iklim şartları ve zengin bitki florasıdır.” dedi.

KURAKLIK TEHDİDİ

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bölgenin yeteri seviyede yağış almamasından dolayı kuraklık tehdidi altında olunduğuna da vurgu yaptı.

Şuana kadar, mevsim şartlarının altında  bir yağışın gerçekleşmesi kuraklık riskini de beraberinde getiriyor. Özellikle tarım ve hayvancılığın yapıldığı bölgelerde baş göstermeye başlayan kuraklık nedeniyle geçimini bu yollarla kazanan vatandaşlar, tedirginlik yaşıyor. Söz konusu vatandaşlar, yağmurun yağmasını umut ediyor.

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bölgede yağış ortalamasının geçmiş yıllara nazaran çok düşük olduğunu söyledi. Yeteri miktarda yağışların olmaması durumunda kuraklık yaşanacağını aktaran Tandoğan: “Şuan doğada bir su sıkıntısı var. Yani yeşillik sıkıntısı var, şayet bu aylarda ciddi bir yağış alamazsak ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalabiliriz. Şuan endişeliyiz, bal sezonumuzun nasıl olacağını yorumlamak için şimdilik biraz erken. Önümüzdeki 1 ay içerisinde net olarak durumumuzu değerlendirebiliriz. Etrafa baktığımız zaman her yer kupkuru, her yer sararmış, toprak öyle sertki kazmayı vuramıyorsun. 2021 bal sezonumuz başladı. İl dışından yoğun bir gezici arıcının geldiğini gözlemliyoruz. Van’a çok yoğun olarak Hatay, Adana, Mersin, Siirt, Bitlis arıcısı gelir, özellikle Ordu’dan yine çok sayıda arıcı geliyor. Van’daki kovan varlığının iki misli kadar dışarıdan gezginci arıcı Van’a geliyor. Yani 100 bin kovan varlığı düşündüğümüzde en az 200 bin kovan dışarıdan geliyor. Her bölgeden bizim bölgemize rağbet var, bunun da sebebi bazı illerin yeteri kadar arıcı kapasitesinin olmayışı ve sahip olduğumuz coğrafik yapı ve iklim şartlarıdır” ifadelerini kullandı.

“VAN BÖLGESİNE YOĞUN RAĞBET VAR”

Bal sezonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, şunları söyledi: “2021 yılı bal sezonunu açtık. Mayıs ayı ile beraber arıcılar yoğun olarak çalışmaya başlar, özellikle gezginci yani dışarıya çıkmış arıcılar Mayıs ayının ilk haftasında dönmeye başlarlar. Döndükten sonra ilk olarak ovaya yerleşirler, sonra da gidecekleri son noktaya giderler yani yüksek kesim dediğimiz, Çatak, Bahçesaray ve Başkale ilçelerine. Kışı atlatmak için il dışına çıkan arıcılarımız genelde Adana, Mersin ve Hatay illerine giderler. Bu mevsimlerde ise Van’a çok yoğun olarak Hatay, Adana, Mersin, Siirt, Bitlis, Ordu’dan arıcı gelir. Van’daki kovan varlığının iki misli kadar dışarıdan gezginci arıcı Van’a geliyor. Yani 100 bin kovan varlığı düşündüğümüzde en az 200 bin dışarıdan kovan geliyor. Her bölgeden bizim bölgemize rağbet var, bunun da sebebi bazı illerin yeteri kadar arıcı kapasitesinin olmayışı ve sahip olduğumuz coğrafik yapı ve iklim şartlarıdır.”

“VERİLERİNE GÖRE 1400 KAYITLI ÜYE VAR”

Dışarıdan gelen gezici arıcıların kovanlarını bırakmak için Van’ın belli bölgelerine yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Tandoğan: “ Muradiye, Özalp’ın bir kısmı, Gürpınar, Gevaş Balaban tarafı, Erciş ve en yoğun kovan bıraktıkları bölge ise Başkale ilçemizin tamamı. Bunun sebebi de Başkale ilçemizin sahası müsait, en önemli sebebi boş olması, yani arıcının olmaması, diğer önemli bir etken de deve dikeni dediğimiz çiçekten kaynaklanıyor. Bu kademeli çiçek yapısına sahip bir bitki çeşididir. Bunun tamamen açılması 45 günü buluyor, haliyle bal akışı zamana yayılıyor. Yani bu çiçek olursa resmen bal yağar, o derece. Bu çiçekten elde edilen bal da dünyanın en iyi balıdır” dedi.

Van’da bulunan kayıtlı üye sayısı hakkında da bilgi veren Tandoğan: “Tarım Müdürlüğünün verilerine göre 1400 kayıtlı üye var, bunun 700 tanesi bizde, diğer 700 tanesi de ilçelerimizde bulunan 4 tane bal üretici biliklerinde kayıtlı. En çok üye Çatak ve Bahçesaray ilçerinde var ama işletme sahibi olarak bireyler ençok İpekyolu’nda ikamet ettiği için yani arıcı Çatak veya Bahçesaraylı'dır ama zamanında işletmeyi İpekyolu ilçesinde açtığı için haliyle resmi olarak baktığımızda sayısal olarak en fazla arıcı İpekyolu’ndadır.” ifadelerini kullandı.

“ENDİŞELİYİZ”

Bahar ayında yeteri kadar yağış alınmadığı için doğanın kuraklık sinyali verdiğini söyleyen Tandoğan, böyle devam etmesi durumunda verim konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabileceklerini söyledi.

Tandoğan, açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Şuan doğada bir su sıkıntısı var. Şayet bu aylarda gerektiği kadar yağış alamazsak ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle an itibari ile endişeliyiz, mevcut şartlarda sezonumuzun nasıl geçeceğini yorumlamak için şimdilik biraz erken. Önümüzdeki 1 ay içerisinde net olarak sezonumuzun genel durumunu değerlendirebileceğiz. Etrafa baktığımız zaman her yer kupkuru, sararmış, toprak öyle sert ki kazmayı vuramıyorsun. Kuraklığın devam etmesi durumunda bal verimi düşer ve bu da doğal olarak bal fiyatlarına da yansır. Önümüzdeki günlerde doğayı, havayı, yağış durumunu takip edip, gerekirse bal duasına çıkacağız. Balımız rağbet görüyor, farklı bölgelerden gelen tüccar ve sanayiciler balımızı alıp maya olarak diğer ballarla harmanlayıp kullanıyorlar. İç piyasaya yüklü miktarda satışımız oluyor, ağırlıklı olarak Ankara ve İstanbul'a satışlarımız var. Umut ediyorum ki biran önce yağış olsun ve verimli bir sezon geçirmiş olalım.”

Özel Haber: M. Selim KURT 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi