Van Adliyesi'nde X-Ray Protestosu

Geçtiğimiz günlerde, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın İstanbul Adliyesi'nde öldürülmesinin ardından adliye binalarına avukatların girişiyle ilgili yeni tedbirlerin alınması Türkiye'deki birçok baro tarafından protesto ediliyor.

VAN 6.04.2015 15:59:36 0
Van Adliyesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Barosu Başkanı Av.Murat Timur ve Baro avukatları, olayın faturasının avukatlara çıkarılmaya çalışıldığını belirterek, Van Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı ardından x-ray cihazından geçerek içerde oturma eylemi yaptı. İstanbul adliyesindeki saldırı sonrası Van Adliye Sarayı girişinde x-ray cihazı sayısının arttırıldığını da belirten Van Barosu Başkanı Timur, avukatlar için uygulanmaya çalışıldığını belirttiği haksız uygulamaları kabul edebilmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Timur açıklamasında şunları söyledi;

“AVUKAT, YARGININ KURUCU UNSURLARINDANDIR”

“Temel hak ve özgürlükleri güvence altına alacak, yasama ve yürütme erkini eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğu bakımından denetleyip dengeleyecek olan erk, yargıdır. İnsanların yaşam kadar önemsediği, hak ve adaletin gerçekleştirilmesini sağlayan yargı, İddia-Savunma ve Karar'dan oluşan üç temel unsur üzerine kurulmuştur. Bu nedenle, bağımsız savunmanın temsilcisi olan avukat, yargının kurucu unsurlarındandır. Savunmanın temsilcisi avukatın olmadığı, savunma ve avukata gerekli önemin verilmediği yerde hak ve adaletten, hukuk devletinden söz edilemez.”

“AVUKATLAR HEDEF TAHTASINA KONULMUŞTUR”

“Yargının üç kurucu unsurundan biri olan iddia makamını temsil eden İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırı sonrası avukatların adliyeye girişi ile ilgili ciddi problemler yaşanmaktadır. Adliyenin güvenliği, hakim, savcı, avukat, diğer adliye çalışanları ve yurttaşlar bakımından ortak öneme sahip bir sorundur. Bununla birlikte, yaşanılan olayın ve bunun ortaya koyduğu güvenlik zaafının; avukatların adliyeye girişi ile ilişkilendirilerek, yaşanılan olayın haksız ve nesnetsiz biçimde faturası avukatlara çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu şekilde toplumda avukatlar birer 'olağan şüpheli' şeklinde görülerek, hedef tahtasına konulmuştur. Adliyede bir tür 'sıkıyönetim' rejimi uygulanarak güvenlik zaafının giderilebileceğine ilişkin anlayış ve uygulamayı kabul edebilmemiz mümkün değildir. Yaşanılan saldırının, avukatlıkla, avukatlarla hiçbir ilgisi bulunmamasına rağmen, günlerdir bazı basın-yayın organlarında ve bir takım yetkililerin açıklamalarında, tüm sorumluluğun avukatlara yöneltilmesi, kaygı verici bir boyuta ulaşmıştır. Bu şekilde avukatlar ve savunma kriminalize edilmeye, yargı camiasının dışına itilmeye ve itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır. Bundan en büyük zararı, hak ve özgürlükleri ihlal edilen, hak arama yollarını kullanmak durumunda olan yurttaşların ve hukuk sisteminin göreceğini hatırlatmak isteriz.”

Avukatlar eylemlerini sürdürürken, saat 13.00 gibi başsavcı ile bir görüşme gerçekleştireceklerildi. Görüşmenin ardından gazetemize konuşan Van Barosu Avukatlarından Ersin Biricik,eylemlerinin sonuç verdiğini belirterek kendileri için kurulan x-ray cihazının tekar kaldırıldığını söyledi. Böylece Van Barosu Avukatları eskisi gibi x-ray cihazından geçmeyerek adliye sarayına girecek.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş