Van, 11 ülkeden rallicileri ağırladı

Almanya’dan yola çıkan 11 ülkeden yaklaşık 150 rallicinin yer aldığı ‘Europa-Orient/Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi’, iki günlerini de Van’da geçirdi. Van'ın güzelliklerine şahit olan ve hayran kaldıklarını belirten ral

VAN 25.05.2019 18:11:36 0
Van, 11 ülkeden rallicileri ağırladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Avrupa Birliği, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı’nın organizasyonu ile, Europa-Orient Ralliye Derneği Başkanı Wilfried Gehr, Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi Derneği Başkanı Nadir Serin ile 11 ülkeden yaklaşık 150 amatör rallici, Van’a geldi. Almanya’dan yola çıkan 11 ülkeden rallicilerin yer aldığı grup İstanbul ve Ankara’daki programları ardından Van’a geldi.

‘Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi’ adıyla 11 ülkeyi dolaşmayı planlayan rallici grup, iki günlerini de Van’da geçirdi.

PROJENİN AMACI

Ralliciler, konakladıkları otelde, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Türkiye adına projeye dahil olan ralliciler adına konuşan Nadir Serin, projenin amacını ve seyahatle ilgili olarak şunları söyledi: 

“Doğu-Batı Dostluk Rallisi olarak bu Van’a ikinci gelişimiz. 2014 yılında gelmiştik. Bu proje AB, Dış İşleri Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı tarafından destekleniyor. Türkiye tanıtımı çerçevesinde yapılıyor bu proje. Diğer taraftan Göbekli Tepe 2019 projesi destekleniyor. Bizim buradaki amacımız, önyargıların kaldırılması ve bölgeler arası farkların olmayacağı mesajını vermek. 11 ülkeden yarışmacılar var. Yüzde 80’i ilk defa Türkiye’ye geliyorlar. .  Bazı insanların gitmeyin tehlikelidir dedikleri yerlere yabancıları getirmek çok güzel bir şey. Bu anlamda Türkiye’deki ve dünyadaki insanlar görecekler ki Türkiye’nin her tarafına gidilebiliyor. Terörün milleti olmaz, ülkesi de olmaz. Güvenlik noktasında nerede neyin ne zaman olacağı belli olmaz ama yaşamaya da devam etmek zorundayız. Gerçek misafirperverliği burada görüyorlar. Çünkü burada turist değiller, misafir olarak, bunlar için de önemli. Çünkü buraya kadar 7 bin kilometre yol yaptılar. 11 Mayıs’ta Almanya’nın Hagen şehrinden yola çıktılar. Avusturya, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, sonra İstanbul, Ankara üzerinden geldiler. 19 Mayıs etkinliklerine katıldık. Bu projeye katkısı olan herkese, imkan sağlayan herkese çok teşekkür ediyoruz.”

“VAN’IN TANITIMI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ da, projenin hem Türkiye’nin hem Van’ın tanıtımı için önemine dikkat çekti.
Seyahatin Van ile ilgili bölümüne değinen Aktuğ, şu bilgileri paylaştı:
“Resmi bir müracaatları oldu kendilerinin, Van Valiliği ile paylaşıldıktan sonra hazırlıklarımıza başlamıştık. Dün geldiler. Amaç tamamen, bir kültür gezisi… Sosyal anlamda da çok faydalı olabilecek bir organizasyon. Kültür Turizm Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı ve AB ortak çalışması… 11 ülkeden katılım sağlanmış. Güvenliklerini Van Valiliği olarak biz üstlendik. Bugün buradalar, buradan Urfa, Antep ve Kıbrıs’a kadar gidecekler. Tabi organizasyon Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli… İlimizin tanıtımı açısından da çok önemli… Gönül isterdi ki bir-iki gün daha kalsınlar, Van’ımızın öne çıkan önemli değerlerini kendilerine tanıtalım ama maalesef organizasyon 2 günlük bir organizasyon. Organizasyondan memnunuz. Van’ın tanıtımına katkı sağlayacağından ötürü memnunuz. Kendilerine dün akşam Van’ı tanıtıcı İngilizce bir videomuzu izlettirdim. Çok beğendiler. Van’ın tanıtım broşürlerini dağıttık kendilerine.”

YAKA-KOOP LOGOSUNU TAŞIDILAR

Ralliciler ayrıca Van’da kadın sorunları ekseninde çalışma yürüten Yaka-Koop’un da yol boyunca logosunu taşıdı. 
Bununla ilgili olarak da Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, şu açıklamayı yaptı:
“Almanya’da 3 yıldır bizi destekleyen bir grup var. Oradan biz iletişime geçtik. Böyle bir turla Türkiye’ye geleceklerini söylediler. Zaten erken yaşta evlilikle ilgili bizi destekliyorlar, biz de rica ettik, ‘birçok ülkeye gideceksiniz, bizim de logomuz olsa olur mu?’ dedik, kabul ettiler, sağ olsunlar. Sonra TRT belgesel çekiyordu, dün kuruma gelip Yaka-Koop’un da belgeselini çektiler. Onun dışında, aslında dün gece çok güzel diyaloglar gelişti. 11 ülkeden insanlar vardı burada. Erken yaşta evlilikle ilgili yaptığımız sohbetlerde bu sorunun sadece doğunun, güney doğunun, Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu olduğu dile getirildi. Yani buradaki kadınlarla aynı dili konuşmasak bile dünyaya aynı mesajları vermek istedik. Dünyada kadına yönelik şiddete hayır diyoruz, erken yaşta evliliğe hayır diyoruz. Ve desteklerinden dolayı tüm emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.”

“ŞİDDETİN MİLLETİ OLMAZ”

Yaka-Koop’a verilen destekle ilgili konuşan Alman kadın aktivist Birgit Schmid de, şunları söyledi:
“Yaka-Koop’un burada faaliyetlerini öğrendik. Almanya’da bir kadın örgütü ile beraber tanıştık, sonra telefonlaştık. Böyle bir proje yapmamızı uygun gördük. Zaten Van’a geliyorduk. Ve biraz da dikiş makinesi getirdik, biraz da para getirdik çalışmalarına destek olması için… Kadına şiddetin, çocuğa şiddetin milleti olmaz. Almanya’da da var bu, Avrupa’da, dünyanın her tarafında. Bunun önüne geçemiyorsunuz, şu ülke yapsın, bu ülke yapsın diye, o nedenle biz kendimiz yapıyoruz bu işi. Bu kitapta da ben, benim. Çocuklar da her tarafta tacize uğruyor. Ben de çocuklarla beraber çalışıyorum. Elimizden geldiğince bütün kadınlar dünyada bir olup, kararımızı kendimiz vermeliyiz.”
Erciş, Muradiye, Edremit ve Akdamar Adasını gezen ralli grubu, Van’dan ayrılarak Şanlıurfa’ya hareket etti.
Buradan da Gaziantep, ardından da Mersin üzerinden Kıbrıs’a geçecekleri öğrenildi.  

Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi