“VAN 1. DERECE DEPREM BÖLGESİ“

Geçtiğimiz günlerde Van'da Mollakasım merkezli meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından ortaya atılan; 'Bu öncü depremdir. Büyük deprem olacak' spekülasyonlarına Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliğinden cevap geldi

VAN 26.06.2015 12:01:35 0
“VAN 1. DERECE DEPREM BÖLGESİ“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada; "24 Haziran 2015 tarihinde, saat 01:35'de, Van'ın Mollakasım mahallesinde derinliği 5 km olan, Magnitüdü Richter ölçeğine göre 4.5 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bu depremin ardından bölgede Mw= 1.8 - 3.2 arasında 5 ayrı artçı deprem yaşanmış, AFAD'ın vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda, Mollakasım başta olmak üzere hiçbir mahalle, ilçe veya ilde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştır." denildi.

"30 - 40 YIL ARAYLA BÜYÜK DEPREMİN YAŞANDIĞI TEK İL VAN"

Yapılan açıklamada, 30 - 40 yıl arayla 7 ve üzeri depremin yaşandığı tek ilin Van olduğu hatırlatıldı. Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliği tarafından bunun sebebi de şöyle açıklandı; "Türkiye tarihinde 30-40 yıl arayla, 7 ve üzeri büyüklükte depremin yaşandığı tek il Van olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise, bindirme, makaslama ve atımlı faylarla bölgenin çeşitlilik içermesi ve Arap levhası ile Avrasya levhası arasında sıkışan bölgede gerilmelerin tarihten günümüze devam etmesiyle stres altındaki fayların birbirlerini tetiklemeleridir."

"MOLLAKASIM'DAKİ DEPREM ÖNCÜ DEĞİL"

Mollakasım'da meydana gelen depremin ardından ortaya atılan spekülasyonlara da cevap verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Mollakasımda yaşanan ve halkımızı tedirgin eden depremin kesinlikle öncü bir deprem olmadığı, tamamen 2011 yılında gerçekleşen 7.2 büyüklüğündeki Tabanlı depreminin artçıları olduğu ve bu artçıların, 4 ve 5 büyüklüğünde olmasının Jeolojik olarak olağan sürecin bir parçası olduğunu belirtmek isteriz. Yaşanan artçılar, bloklar içerisindeki stresin birikmesinin önüne geçmekle beraber daha büyük depremlerin oluşmasını geciktirmektedir. Bölgede artçı deprem aktivitesinin bir müddet daha devam edeceğini öngörmekteyiz. Özellikle halkımızın sosyal medyada, basında yer alan ve hiçbir yeterliliği, dayanağı olmayan istatistik bilgilerle meşhur olma çabası içerisindeki bilimden uzak bilgilere itimat etmemelerini ve telaşa mahal vermemelerini önemle rica ediyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki, Türkiyede depremler hayatımızın bir parçası olmak zorundadır. Bu sebeple halkımızın bu gerçeği unutmaması ve tedbiri elden bırakmaması gerektiğini vurgulamak istiyoruz."

"VAN 1. DERECE DEPREM BÖLGESİ"

Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliği tarafından yapılan açıklamanın son bölümünde ise bazı hatırlatmalar yapıldı. 4 madde şeklinde yapılan hatırlatmalarda şöyle denildi;
"1- Bölge tektonizma sistemlerinin, aydınlığa kavuşabilmesi için yapılan bilimsel çalışmaların yetersiz kaldığı, bölge tektoniğinin ve fay sistemlerinin anlaşılabilir hale gelebilmesinin, bilim emekçilerinin desteklenmesiyle olabileceğini tekrar tekrar vurgulamaktayız.
2- Van 7.2 büyüklüğünde deprem yaşamış ve yaşama riski olan bir kentken hala 2.dereceden deprem bölgesi olarak atfedilmesine anlam veremiyor, bu kabullenilemez hatanın bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ve Van'ın 1. Derece deprem bölgesi olmasını önemle arz ediyoruz.
3- 2011, Tabanlı ve Edremit depremlerinde ağır hasar alan yapıların hala kentte tehlike arz ettiğini, bu ölüm yapılarının en kısa zamanda çözüme kavuşturulması gerektiğini tarafımızca beyan ediyoruz.
4- Kentimizde sırayla boy göstermeye başlayan ve aslında ismi kadar karizmatik durmayan hmax serbest mantığının kent yoğunluğundan uzak bölgelerde değerlendirilmesi gerektiğini, yerel yönetimlerinde bu konuda hassasiyet göstereceklerine olan inancımızla belirtmek istiyoruz. Son olarak tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, sağlıkla gülümsemelerini temenni ediyoruz."

/ Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -