Valilik'ten, 'dev afiş' ile ilgili açıklama...

Van Valiliği, HDP seçim bürosunun bulunduğu ve altı katlı otoparkın dış cephesinin tümünü kaplayan afişin kaldırılması ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Çeşitli basın organlarında yer verilen 'Valilik Kararı İle HDP'nin Afişi

VAN 1.05.2015 20:53:23 0
Valilik
Tarih: 01.01.0001 00:00
Yazısı açıklamada, 7 Haziran'da seçime katılacak olan HDP'nin, 27.04.2015 tarihinde, Vali Mithatbey Mahallesi Hastane Caddesi Van Gölü Turizm Yanı No:7/B sayılı adresindeki taşınmazı seçim irtibat bürosu olarak açtığı belirtilerek, "Kitlesel katılımla yapılan açılış sırasında, seçim irtibat bürosunun bulunduğu ve üst katlarının tamamı halen otopark olarak kullanılmakta olan binanın cephesini tamamen kaplayacak şekilde adayları tanıtan bir propaganda malzemesi asılmıştır. HDP' nin makul bir süre içerisinde yukarıda belirtilen propaganda malzemesini indirmesi beklenmiştir. Bu sürede posterin indirilmemesi üzerine, 30.04.2015 günü öğlen saatlerinde HDP İl Başkanlığı'na, söz konusu posterin belirtilen binada asılı kalmasının yasal olarak mümkün olmadığı ve indirilmesi gerektiği belirtilerek, kendileri tarafından indirilmesi gerektiği, indirmemeleri halinde idare tarafından indirileceğine ilişkin yazılı olarak hazırlanan tebligat, İl Başkanı tarafından bizzat tebellüğ edilmiştir. İl Başkanlığı tarafından tebligata rağmen makul süre içerisinde posterin indirilmemesi üzerine idare tarafından indirme işlemleri başlatıldığı sırada, parti yetkililerinin gelerek kendilerinin indireceklerini beyan etmeleri üzerine, HDP yetkilileri tarafından posterin indirilmesine yardımcı olunmuştur" denildi.
 
İLGİLİ KANUNDAKİ MADDELERE YER VERİLDİ
Yazılı açıklamada, kanunun ilgili maddelerine de yer verilerek, "298 sayılı yasanın 60. maddesi doğrultusunda YSK tarafından yayınlanan 23.02.2015 gün ve 236 sayılı kararın I/C/a maddesinde, "Seçimin başlangıç tarihinden (10 Mart 2015 Salı) itibaren seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların, katıldıkları seçim çevrelerinde, seçim çalışmalarını yürütmek üzere seçim büroları açabileceklerine, Ticari faaliyeti devam eden iş yerlerinin aynı zamanda seçim bürosu olarak kullanılamayacağına ......... ", Yine aynı YSK kararının H. maddesinde,
"a) Siyasi partiler ve bağımsız adayların, seçim bürolarına, seçimin başlangıcı olan 10 Mart 2015 Salı gününden, seçim propaganda süresinin son günü olan 06 Haziran 2015 Cumartesi saat 18:00' a kadar, parti bayrağı, afiş, poster, pankart ve benzeri malzemeleri asabileceklerine ve yapıştırabileceklerine,"
"c) Propaganda ilan ve reklam malzemelerinin, yukarıda sayılan yerler dışında, ancak ilçe seçim kurullarınca gösterilecek yerlere, aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre asılabileceğine veya yapıştırılabileceğine  " hükümleri bulunmaktadır.
Yukarıdaki YSK kararlarından HDP'nin seçim bürosu olarak, sadece Vali Mithatbey Mahallesi Hastane Caddesi Van Gölü Turizm Yanı No:7/B sayılı adresinde bulunan taşınmazı seçim bürosu olarak kullanabileceği, üst katları ticari otopark olarak kullanılan binanın tamamını seçim bürosu olarak kullanamayacağı net olarak anlaşılmaktadır. Bu nedenle de, bina cephesinin tamamını kaplayacak şekilde poster asması da yukarıdaki kararlara aykırılık oluşturmuştur. Sayılan bu gerekçelerle HDP yetkililerine pankartın indirilmesi tebligatı yapılmış olup, bu işlemi yapmak için herhangi bir Valilik kararına gerek olmadığı gibi, bu işlemi yapmamak noktasında Valiliğin herhangi bir inisiyatifi de söz konusu değildir. Sadece yasa hükümleri ve YSK kararları uygulanmıştır."

Bölge Gazetesi Haber Merkezi