Vali Yardımcısı Balkanlıoğlu; 'Erişebilirlik Logosu tanıtım toplantısı'nda konuştu; 'Engelsiz bir yaşam için gayret edeceğiz'

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, "Erişebilirlik Logosu Tanıtım Töreni" düzenledi. Engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen

VAN 23.02.2022 10:23:28 0
Vali Yardımcısı Balkanlıoğlu; 'Erişebilirlik Logosu tanıtım toplantısı'nda konuştu; 'Engelsiz bir yaşam için gayret edeceğiz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) Toplantı Salonunda düzenlenen toplantı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü başkanlığında ülke genelinde eş zamanlı ve çevrim içi olarak gerçekleşti. 
Van'da sekreterya görevini Van Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün yürüttüğü toplantı, Van Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) Toplantı Salonunda gerçekleşti. Toplantıya, Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Lütfü Boyalı, Bölge Adliye Mahkemesi Savcısı Çetin Sakar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tarık Kuşman, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Ali Kemal Atlı, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Saim Altınbaşak, Van Ferit Melen Havalimanı Müdürü Hakan Şehribanoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Mehmet Salih Atlı, İpekyolu Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Mehmet Homan, Ağız ve Diş Sağlığı Başhekimi Dt. Özkan Arık, Özel Yeşeren Düşler Bakım Merkezi Müdürü Nurettin Şen, Özel Kardelen Bakım Merkezi Müdürü Sıdık Tırak, Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Hanefi Baykara, Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Fazıl Bor, Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Dernek Başkanı Aydın Türk katıldı. 
Çevrim içi gerçekleşen toplantı sonrası Van’da “Erişebilirlik Logosu” almaya hak kazanan kurumların amirlerine Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu tarafından Erişebilirlik Logolu bayrak takdimi yapıldı. Ardından Van’da ilk olarak Van Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) İl Binası önünde, Erişebilirlik Logolu Bayrak göndere çekildi.

“VAN'DA 10 KURUMDA BULUNUYOR”
Tören sonrası kısa bir açıklamada bulunan Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu; “Şuan için Van’ımızda toplam 10 kurumumuzda erişebilirlik logosu bulunmakta, bunlar daha fazla artacak, çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Vali Yardımcısı Balkanlıoğlu: “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın erişebilirlik uygulamasını yaygınlaştırmak amacıyla bir logo geliştirildi, bu logoyu, erişebilirlik uygulamasını alan binalarımıza, kurumlarımıza takdim ediyoruz. Bakan yardımcımızın riyasetinde çevrim içi toplantı gerçekleştirdik. İŞKUR İl Müdürlüğümüz erişebilirlik belgesine sahip, burada diğer kurumların temsilcileri ile birlikte “Erişebilirlik Logomuzu” göndere astık. İnşallah bütün kurumlarımızın bu erişebilirlik logosuna sahip olmasını temenni ediyoruz. Bu yönde de çalışmalarımız, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzle beraber devam ediyor. Engelsiz bir yaşam için hep birlikte çalışacağız, gayret edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ERİŞİLEBİLİRLİK LOGOSU HAKKINDA
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından paylaşılan açıklamada, Erişilebilirlik Logosu hakkında şu bilgiler verildi; "Erişilebilirlik, herkesin istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Toplumsal yaşama dahil olabilmek için konutlardan başlayarak eğitimden, sağlık kuruluşlarına, iş yerlerine; açık ve yeşil alanlara, toplu taşıma araçlarına ulaşmak; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek, her türlü kaynaktan yayımlanan bilgiyi edinmek gerekir. Erişilebilirlik temel bir hak olmakla birlikte diğer hakların kullanılabilmesi için bir araç, bağımsız yaşamın temel şartıdır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme gereği illerde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmektedir. Bu denetimler sonucunda ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen, tam tersine kolaylaştıran yaşam koşulları sağlayan bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi ilgili her konuda erişilebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlar Erişilebilirlik Belgesine sahip olabilmektedir. Bu kapsamda erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için görünürlüğünün artırılması gerekliliğinden hareketle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni bir adım atarak ülkemizde kullanılacak Erişilebilirlik Logosu’nu belirledi. Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan Erişilebilirlik Logosu’nun bu amaç için uygun olduğuna karar verilerek kullanım izni alındı. Erişilebilir uygulamaların görünürlüğünün artırılması amacıyla belirlenen logo, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazananlar tarafından tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyaller ile tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılabilecek.Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil etmektedir. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize etmektedir. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatmaktadır."
Haber: Mehmet Selim KURT