Vali Taşyapan: Yatırım için huzur şart

15-18 Nisan tarihleri arasında düzenlen Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) kapılarını ziyaretçilerine açtı. Açılışta konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, yatırımın yapılması için huzurun olması gerektiğini v

VAN 15.04.2015 22:41:06 0
Vali Taşyapan: Yatırım için huzur şart
Tarih: 01.01.0001 00:00
Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Van Ortadoğu EXPO Fuar ve Kongre Merkezi'ne açıldı.
Açılışa; Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın yanı sıra, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda açılış konuşmasını yapan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, emeği geçenlere teşekkür etti.
  
"VAN YÖNETEN VE YÖNLENDİREN BİR KENTTİR"
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nedet Takva, Van'ın bölgede artık yöneten ve yönlendiren bir il olduğunu belirterek, "Bir fuarlar kenti olmak için başlattığımız serüvenimiz artık gerçeğe ulaşmıştır. Israrlarımız ve devamlılığımızla Van bugün kendi fuar ve kongre merkezine kavuşmuş, bölgesel ve sektörel fuarların merkezi olmuştur.  Van yakın bir tarihte iki ağır deprem yaşamış olmasına rağmen küllerinden yeniden doğmuştur. Tarihte depremden sonra nüfusu artan başkan bir kent yoktur. Van depremden sonra nüfusu artmış, tarihte sahip olduğu önemli bir yerleşim ve yaşam merkezi olduğunu bir kez daha göstermiştir. Son bir yıl içinde Van'da güzel çalışmalar oldu. Van Kahvaltısı artık bir dünya markası haline geldi" dedi.
Takva, Van'ın ekonomisinin canlanması için çok ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatarak, "Yine geçtiğimiz hafta sonlandırdığımız Van Shopping Fest yani Van Alışveriş Günleri etkinlikleri ile aslında Van'da bir araya gelerek, sahiplenerek ne kadar güzel çalışmalar yapılabileceğini gösterdik. Bugün burada DOTAF Fuarı için bir araya geldik. Buna da sahip çıkmalıyız, içselleştirmeliyiz. Fuarımıza 75 firma katılım sağlamıştır" ifadelerini kullandı.
 
"ÜLKEDEKİ MERANIN CİDDİ BÖLÜMÜ BU KENTTEDİR"
Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı ise geçmişte çok büyük yanlışların yapıldığına dikkat çekerek, "İlimizde tarım ve hayvancılık belki en çok söz edilenlerden birisidir. Kentin potansiyeline baktığımızda yaklaşık Türkiye'deki mera ortalamasının çok çok üstünde bir kentiz. Meranın ciddi bir bölümü bu kentedir. Kentin coğrafik yapısı tarım insanlarına tabi ki çok elverişli bir topraktır. 1990'lı yıllarda bu kente yaklaşık 4 milyon civarında küçükbaş hayvancılık bulunuyorken, bugün yarısı bulunuyor. Bu yayla anlamında da öyledir. Bu ekilip biçilen arazi konusunda da öyledir. Bunun nedeni ise geçmiş yıllarda pozitif süreçlerin yanlış yönetmesinden kaynaklı olduğunu biliyoruz. Geçmişteki hatalardan ders çıkarıp tekrar aynı hataları yapmamak için çok iyi şeyler yapmalıyız. Bu konuda hepimize umut veren, hepimizin de sahip çıkması gereken önemli bir süreçten geçiyoruz. Birçok buna benzen toplantıda Van'ın ekonomik durumunu, yerel ekonominin canlanması, yatırımın teşvik edilmesi için toplantılar yaptık. Bunların hayata geçmesi içinde toplumsal barışın olması lazım. Kentimizin birçok konuda avantajları ve dezavantajları vardır. Yapılan yatırımların anlatılması hiç kimseye fayda sağlamaz. Önemli olan yapamadıklarımızı niye yapamadık diye tartışabilmektir. Biz kurum olarak her zaman kentimizin gelişmesi için elimizde ne geliyorsa yapacağız. Bedel ödemesi gerekiyorsa onuda ödeyeceğiz" şeklinde konuştu.
 
 
"REKABET İÇİN TEKNOLOJİK YATIRIMLARA ÖNEM VERİLMELİ"
Van Valisi İbrahim Taşyapan ise belli konularda rekabet edilebilmesi için teknolojiyi takip etmek gerektiğini söyledi. Taşyapan, "İlimiz çok modern bir fuar merkezine kavuştu ve art arda fuarlar düzenlenmiştir. Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı ilk defa düzenlenen bir fuardır. İlimizin büyük bir kısmı meralardan oluşuyor. Bu meralar binlerce, milyonlarca hayvanı doyuracak kapasitededir. Ama şuanda yeteri kadar faydalanamıyoruz. Ne yazık ki bu ilimiz için bir gerçektir. Ama meralarımız burada, insanlarımız burada onun için bu sorunu fuarlar düzenleyerek aşabiliriz. Artık hayvancılığı babalarımızın, analarımızın, dedelerimizin gelenekleriyle yapamayız. Yaparsak da dünyadakilerle rekabet edemeyiz. Bugün dünyadaki et fiyatlarıyla, dünyadaki süt fiyatlarıyla ve canlı hayvan fiyatlarıyla rekabet edemiyorsak, burada bir yanlışımız var demektir. Bunları gerektiği gibi teknolojiye uygun yapmalıyız. Bugün dünyada çok büyük tarım ve hayvancılık fuarları yapılmaktadır. Bu fuarların yapılan bütün hareketlerin, bütün işlerin, bütün üretimlerin artık mekanizasyona girdiğini ve insanların bilim alanında çok geliştiğini görüyoruz. Onun için fuarlar sektör açısından çok önemlidir. İlimizde yatırım yapacak çiftçiye, firmalara çok büyük teşvikler yapılmaktadır. Tarım alalında gerek bakanlığımızın gerekse de Kırsal Kalkınmayı Destekleme Teşkilatının çok büyük cazip teklifler ve krediler verilmektedir. Buradaki insanlarımızın mutlak sürate bu tekliflerden yararlanması gerekiyor. Yatırımı yapmak için bölgede elbette huzura ihtiyaç vardır. Bu huzurda inşallah sağlanmıştır.  İnşallah kalıcı bir şekilde de sağlanacaktır. Huzur ve güvenin olmadığı bir yere yatırımcı gelmez. Huzur olmadan ticaret, sanayi ve kalkınma olmaz. Onun için huzurumuza, barışımıza sahip çıkmalıyız. Bunun arkasından durmalıyız ve bunun devam etmesi içinde çaba sarf etmeliyiz" şeklinde sözlerine son verdi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve stantlar gezildi. Bu arada davetlilere kavurma ikramında bulunuldu. İkram esnasındaki izdiham dikkat çekerken, fuar alanında av yasağına rağmen Van Balığı'nın satılması da akıllara soru işaretleri getirdi.
Ayrıca fuarda 'Bak Hele Bak Kahvaltı Salonu Sahibi Yusuf Konak tarafından davetlilere kahvaltı ikram edildi.

Bölge: Burhan Ergin